buducnost

Šta oblikuje budućnost institucionalnog kripto tržišta?

Obim trgovine, alati, altcoini, regulisani DeFi i sigurnosna rješenja nastaviće oblikovati institucionalno kripto tržište.

2021. je bila velika godina za kriptovalute. El Salvador je postao prva zemlja koja je usvojila Bitcoin (BTC) kao zakonsko sredstvo plaćanja. U novembru 2021., cijena Bitcoina je dostigla najviši nivo svih vremena približavajući se psihološki značajnoj ocjeni od 70.000 dolara. I, tokom čitavog puta, uticajni ljudi iz industrije poput Elona Muska tweetali su naširoko svoj entuzijazam oko kriptovaluta.

Predviđanja su da će 2022. i dalje biti još veća godina za digitalne valute jer tržište raste i dostiže milijardu ljudi. Evo pet najistaknutijih trendova koje vidimo na horizontu za godinu koja dolazi.

Obim institucionalne trgovine će rasti

2022. će biti godina u kojoj će institucionalno i maloprodajno usvajanje kriptovaluta, a posebno trgovanje, nastaviti da raste. Fintech, vjerni PayPal i Square — zajedno s mobilnom platformom za trgovanje dionicama Robinhood — sve su olakšali, kupovinu, prodaju i trgovinu kriptovalutama. I javne kompanije kao što su MicroStrategy, Tesla, Galaxy i Square dodale su značajne količine Bitcoina na svoje račune u 2021.

Šta pokreće ovaj rast? Osim opšteg zamaha uzlaznog puta, dva dokaza odražavaju tekuću zrelost institucionalnog kripto tržišta: tržišna kapitalizacija i infrastruktura.

U 2015. ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta bila je oko 5 milijardi dolara. Od decembra 2021. enormno je naraslo na više od 2 triliona dolara. Samo tržišna kapitalizacija Bitcoina iznosila je 3,6 milijardi dolara 4. januara 2015. godine, a njegova trenutna tržišna kapitalizacija je oko 900 milijardi dolara. Čak i tržišna kapitalizacija kriptovalute broj dva, Ethereuma (ETH), koja ima veći ekosistem poslovnih aplikacija, iznosi oko 400 milijardi dolara, što je blizu Visa-e ili JP Morgan Chase.

Čak i prije pet godina, osnovna infrastruktura je bila mnogo manje razvijena u kripto. Institucije su se borile da shvate kako da čuvaju, trguju i čiste i namiruju kripto transakcije na pouzdan i usklađen način. Nije bilo pravih vrhunskih brokera u kripto. Sada je infrastruktura mnogo razvijenija i institucije bolje razumiju kripto sredinu. S obziromna to, očekujemo da će institucionalna trgovina nastaviti da raste.

Uprkos tome, obim spot kripto trgovanja, posebno Bitcoina, i dalje je veoma fragmentiran.

Institucionalno usvajanje će također ubrzati rast tržišta kripto derivata. Doći će i više propisa, što će biti vrlo pozitivan razvoj sve dok uključuje javni diskurs i prilagođeno je industrijskim proizvodima kako bi se omogućilo usvajanje i inovacije, a istovremeno zadovoljavaju potrebe regulatora.

U julu 2021., ministarka finansija Janet Yellen pozvala je regulatore da brzo djeluju kako bi stvorili regulatorni okvir za stabilne coine. Od tada, predsjedavajući američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) Gary Gensler također je pozvao na regulaciju u ovom prostoru i ukazao da je to na dnevnom redu SEC-a.

Više onih koji pružaju usluge i alate će doći na tržište

Ipak, institucije imaju kritičnu potrebu za pravim uslugama i alatima. Pojavio se nalet aktivnosti među startupima koji žele pružiti usluge podrške, kao što su skladištenje kripto imovine, sigurnost i upravljanje i investicijski proizvodi, kao i hardver i softver za rudarenje i infrastruktura za plaćanje.

Više kompanija prikupilo je u rundama finansiranja najmanje 300 miliona dolara do avgusta 2021., uključujući Blockchain.com, BlockFi, Fireblocks, Ledger i Paxos. Očekujemo da će se ovo nastaviti kako se pojavljuju nove kompanije koje će omogućiti veću dostupnost kripto tržištu nego ikada prije. To će zauzvrat otvoriti nova vrata malim i srednjim fondovima.

Altcoini će postati popularniji

Sljedeće godine takođe očekujemo da će altcoini rasti u popularnosti jer entuzijasti uče još više o njihovim različitim slučajevima upotrebe. Eter (ETH), na primjer, vođen je razvojem DApp aplikacija sa robusnim ekosistemom. Međutim, zbog problema skalabilnosti Ethereuma i visokih naknada za plin, također je postao izazov od strane blockchain početnika kao što su Solana (SOL), Cardano (ADA) i Avalanche (AVAX). Investitori vide ogromne prilike za rast, dok trgovci vide volatilnost i mogućnosti arbitraže između parova.

U širem smislu, predviđam da će altcoini postati popularniji jer investitori traže načine da diversifikuju svoje kripto portfolie. U izvještaju Nasdaqa navodi se da je od oktobra 2021. postojalo više od 100 altcoina u vrijednosti od više od milijardu dolara, što „[implicira] procvat digitalnog ekosistema“. Iako cijene altcoina mogu biti na sličan način promjenjive – a investitori bi trebali prvo istražiti – mnogi altcoini, uključujući Solanu i Polkadot, nastavljaju na top listama kriptovaluta s najvećim potencijalom da postanu sljedeća velika stvar.

Obim će se pomjeriti sa Bitcoina na altcoin Ether, a čak i sada počinje da se mijenja. Za dodatni dokaz, pogledajte menadžera sredstava za digitalnu valutu Grayscale Investments, koji je nedavno proširio svoj portfolio investicionih proizvoda kako bi uključio trust fokusiran na Solanu.

“Imali smo mjesto u prvom redu za masovno prihvatanje i usvajanje kriptovaluta i sve više otkrivamo da investitori diverzifikuju svoju izloženost izvan digitalnih sredstava kao što su Bitcoin i Ethereum”, rekao je izvršni direktor Grayscale Michael Sonnenshein u nedavnoj izjavi, dodajući: “Naša porodica proizvoda Grayscale nastavit će se širiti zajedno sa ovom uzbudljivom klasom imovine, jer ostajemo posvećeni pružanju mogućnosti investitorima da pristupe digitalnoj ekonomiji.”

Stiže regulisani DeFi za institucije

Decentralizovane finansije, ili novi ekosistem finansijskih aplikacija koje koriste blockchain tehnologiju, imaće veliku godinu 2022. Ukupna zaključana vrijednost (TVL) u DeFi značajno je porasla u 2021.

Institucije su do danas ostale po strani DeFi-ja jer su druge strane u DeFi transakcijama uglavnom nepoznate. Bilo da institucija želi da bude pružalac likvidnosti (LP) ili da trguje na decentralizovanoj berzi (DEX), regulatorna jasnoća i usklađenost su najvažniji. Zbog toga je Aave lansirao odobrenu DeFi platformu, Aave Arc.

U većini DEX-ova, LP-ovi ne moraju proći provjere usklađenosti kao što su zahtjevi Upoznaj svog klijenta i zahtjeve protiv pranja novca. Radujući se 2022., očekujemo da će se rast DeFi-ja ubrzati. Vjerovatno će se rješavati dva izazova: nedostatak regulatorne jasnoće i nedostatak provjera usklađenosti sa ugovorom.

Vjerovatno će biti i više regulatorne jasnoće kako SEC i druga regulatorna tijela daju nove smjernice. I nove DeFi platforme za institucije će dobiti na snazi. Ove platforme će zahtijevati od VP-a i trgovaca da prođu provjere usklađenosti i obezbijediće dovoljnu likvidnost za institucije.

Sa više jasnoće i odgovarajućim platformama, više institucija će ući u DeFi prostor.

Sigurnosna rješenja će postati sve prisutnija

Hakovi su dugo bili dio kripto istorije. 2014. godine, na primjer, Bitcoin mjenjačnica Mt. Gox podnijela je zahtjev za bankrot nakon što su hakeri navodno ukrali milione američkih dolara. Četiri godine kasnije, hakeri su pokrali drugu berzu kriptovaluta, Coincheck, a u avgustu 2021. DeFi platforma Poly Network izgubila je 600 miliona dolara od hakera. MonoX Finance, još jedna DeFi platforma, nedavno je izgubila 31 milion dolara.

Sada, kripto berze počinju da preduzimaju korake kako bi se zaštitile i teže partnerstvu sa kvalifikovanim čuvarima kako bi upravljali rizicima u vezi sa čuvanjem. Na primjer, Coinbase je u novembru 2021. godine kupio kompaniju za kriptografsku sigurnost Unbound Security kako bi poboljšao svoje računarske mogućnosti za više strana. PayPal je također kupio drugog provajdera sigurnosti digitalne imovine, Curv. Očekujemo da vidimo slične ponude tokom 2022.

Kripto industrija se brzo kreće uz mnogo zaokreta. Ali jedno je sigurno: putokazi za 2022. upućuju na nastavak rasta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.