Gary-Gensler

Predsjedavajući komisije SEC, Gensler, izjavio je da SEC ne planira da uvede zabranu na kripto

Na saslušanju u utorak, Gensler je rekao Komitetu Predstavničkog doma za finansijske usluge, da SEC nema planove da zabrani kripto.

Predsjedavajući američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), Gari Gensler, rekao je u utorak Kongresu da SEC ne planira zabraniti kriptovalute. Na pitanje zastupnika Teda Budda, dugogodišnjeg pristalice kripto kriza i člana Kongresnog bloka blokova, da li je SEC imao planove da slijedi kinesko plan u zabrani kriptovaluta, u korist potencijalne digitalne valute centralne banke (CBDC), Gensler je rekao, “Ne, to pitanje ostavljamo Kongresu.”

Genslerova tvrdnja da SEC ne planira zabraniti kriptovalute, preslikava slične primjedbe koje je predsjednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, dao prošle sedmice, kada je zvaničnik centralne banke rekao Odboru za finansijske usluge Predstavničkog doma, da Fed nema namjeru zabraniti klasu imovine od 2,2 biliona dolara.

Pitanja Kongresa o naporima SEC-a, da reguliše kriptovalute, dolaze usred sve veće debate na Capitol Hillu o tome kako bi trebalo regulisati industriju i njene različite dijelove, uključujući razmjene i stabilne novčiće.

Tokom četvorosatnog saslušanja u utorak, Gensler je postavio pitanja o kriptovalutama, stabilnim kovanicama, regulaciji razmjena i decentralizovanim finansijama (DeFi).

Gensler je uglavnom ponavljao svoja prethodna razmišljanja o regulaciji kriptovaluta, uključujući potrebu da razmjene „uđu i registruju se“ kod SEC-a, potencijalni sistemski rizik koji predstavljaju stabilni novčići i potrebu da podliježu povećanoj regulaciji, i da „većina“ kriptovaluta potpadaju pod definiciju hartije od vrijednosti.

Međutim, Gensler je takođe proširio svoje razumevanje ovlašćenja SEC-a da reguliše kripto industriju.
Na pitanje zastupnika Jim Himesa, da pruži „smjernice“ na temu regulacije kriptovaluta, Gensler je ponovio svoj prethodni stav da se kriptovalute moraju registrovati kod SEC-a, ali je dodao da će decentralizovane razmjene (DEX) takođe biti podložne propisima.

„Čak i na decentralizovanim platformama, takozvanim DeFi platformama, postoji centralizovani protokol. Iako oni ne preuzimaju starateljstvo na isti način (kao centralizovane razmjene), mislim da su to mjesta na kojima možemo dobiti maksimalnu količinu javne politike.” Gensler je takođe proširio svoj stav o stabilnim novčićima, koje je ranije u kripto “kazinu” nazvao “poker žetoni”. Tokom svog odgovora, Gensler je udvostručio svoju analogiju sa poker čipovima, dodajući da je na stabilne novčiće gledao kao na sistemski rizik po ekonomiju.

“Stabilni novčići od 125 milijardi dolara, koje trenutno imamo, su poput poker žetona u kazinu”, rekao je Genser. “Mislim da ako ovo nastavi da raste, a poraslo je desetostruko u prošloj godini, može predstavljati te sistemske rizike.” Izjava dolazi dan nakon što je CoinDesk prvi put izvjestio da je Circle-u, izdavaocu stabilnih kovanica USDC-a, u julu dostavljen „istražni poziv“ iz Odsjeka za sprovođenje istraga SEC-a. Čini se da je cijena bitkoina, koja je već porasla tog dana, dodatno skočila na Genslerove komentare, popevši se na čak 51.678,20 dolara. U nedavnom trgovanju cijena vodeće kriptovalute bila je 51.329,82 dolara, što je povećanje od 4,59% u poslednja 24 sata.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.