Avalanche kriptovaluta

3 razloga zašto je cijena Avalanche-a (AVAX) ovog mjeseca porasla za 200%

DeFi ekosistem koji se brzo širi i novi jeftini most do Ethereum mreže samo su neki od razloga zašto je cijena AVAX-a u avgustu porasla za 200%.

Jednoslojne blockchain mreže poput Bitcoin-a (BTC) i Ethereum-a (ETH) čine osnovu ekosistema kriptovaluta i omogućavaju funkcionalnost pametnih ugovora koja je omogućila stvaranje novih industrija poput decentralizovanih finansija (DeFi) i nezamjenljivih tokena (NFT).

Avalanche (AVAX) je relativno novo riješenje jednog sloja koje je nedavno doživjelo značajno povećanje cijena i usvojilo se kao dominantna platforma pametnih ugovora, Ethereum, koja se i dalje bori sa visokim transakcionim troškovima i sporijim vremenima obrade u poređenju sa konkurentima.

Podaci, iz Cointelegraph Markets Pro i TradingViev, pokazuju da je nakon što je 3. avgusta pala na najniži nivo od 12,24 USD, cijena AVAX-a je 20. avgusta skočila za 205% na višenedeljni maksimum, na 37,42 USD, pošto je njen 24-časovni obim trgovanja porastao na više od 1,4 milijarde dolara.

Avalanche cijena

Tri razloga za značajan rast cijena AVAKS-a su njegov brzo rastući DeFi ekosistem, puštanje Avalanche mosta u Ethereum i jedinstveni tokenomski dizajn protokola koji nudi dinamičke naknade i mehanizam sagorijevanja žetona.

Avalanche Rush proširuje DeFi ekosistem

Jedan od najvećih događaja koji se dogodio u vezi sa Avalanche protokolom bilo je najavljivanje Avalanche Rush-a 18. avgusta, programa podsticaja za rudarstvo likvidnosti vrijednog 180 miliona dolara pokrenutog zajedno sa Aave-om i Curve-om koji je dizajniran da uvede više aplikacija i sredstava u svoj rastući DeFi ekosistem. .

Prva faza Rush programa trebalo bi da počne u bliskoj budućnosti i omogućiće da se AVAKS koristi kao podsticaj za rudarenje likvidnosti za korisnike Aave-a i Curve-a u periodu od tri mjeseca.

Fondacija Avalanche je izdvojila ukupno 27 miliona dolara AVAKS-a za finansiranje programa podsticaja dodatnim izdvajanjem planiranim za drugu fazu.

Program je osmišljen da pokaže posvećenost Avalanche Foundation da proširi DeFi na mreži i pomogne u „stvaranju pristupačnijeg, decentralizovanog i ekonomičnijeg ekosistema“.

Dokazi o rastu DeFi-ja na mreži Avalance mogu se pronaći u povećanju ukupne zaključane vrednosti (TVL) u protokolima na mreži, kao što su Pangolin i Benki Finance koji su nedavno premašili TVL od 300 miliona dolara.

Kao što je prikazano u gornjem tvitu, u tri nedelje od pokretanja AB-a, on je prebacio više od 100 miliona dolara u vrijednosti tokena između dvije mreže dok vlasnici traže okruženja sa nižim tarifama za obavljanje svojih transakcija.

Procijenjuje se da je AB pet puta jeftiniji od prethodnog Avalanche-Ethereum Bridge-a (AEB) i navodno će ponuditi „bolje korisničko iskustvo od svih do sada pokrenutih cross-blockchain mostova“.

Ako Ethereum u bliskoj budućnosti ne može da se nosi sa visokim transakcionim troškovima, postoji velika šansa da će sredstva i likvidnost nastaviti da migriraju u lance poput Avalanche-a kako njihovi DeFi ekosistemi rastu u veličini i vrijednosti.

Sagorevanje transakcija poboljšava AVAKS tokenomiku

Treći razlog za sve veće interesovanje za Avalanche mrežu je jedinstvena tokenomska struktura protokola koja uključuje mehanizam sagorijevanja transakcionih taksi koji pomaže u smanjenju cirkulacije zaliha tokom vremena.

Kao što je gore navedeno u tvitu, sve takse na Avalanche-u se spaljuju u korist svih u zajednici jer će se garantovano ograničena ponuda od 720 miliona AVAKS-a vremenom smanjiti. Ovo bi moglo pomoći u povećanju vrijednosti preostalih žetona u opticaju.

U vrijeme pisanja ovog članka, spaljeno je više od 163.000 AVAKS-a, brojka koja se sve brže povećava kako više korisnika obavlja transakcije na mreži.

Mehanizam naknade mreže takođe će biti podvrgnut nadogradnji na treću fazu “kajsije” koja će 24. avgusta uvesti dinamičke naknade C-Chain-a.

Nova integracija će omogućiti dodavanje vremenski zasnovanog obračuna naknade (rolling-window) i ograničen raspon naknade od 75–225 nAVAKS, kao i ograničenje blokova gasa na brojku od 8 miliona.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.