ethereum nft

Ethereum NFT prodajni rekordi postavili su rekorde u jednom danu „Validacije, uzbudljivosti“

NFT trenutno cvjetaju. CriptoPunks, Art Blocks, Bored Apes i druge kolekcije dostigle su nove vrijednosti u ponedeljak, kao i OpenSea na tržištu.

Ukratko

Tržište NFT -a u ponedjeljak je zabilježilo znatno povećanje aktivnosti, uključujući nove dnevne zapise o količini vrhunskih kolekcija.

Vodeće sekundarno tržište OpenSea postavilo je novi dnevni rekord, a ukupan broj u avgustu do sada se više nego upeterostručio u odnosu na mjesec jul ove godine.

NFT tržište kripto kolekcionarstva i tokeniziranih umjetničkih djela nastavlja da postavlja nove vrhunce u avgustu, a ponedeljak obilježava najbolji dan za sve vrijeme trgovanja na vodećem tržištu OpenSea zajedno sa nekoliko popularnih NFT kolekcija.

OpenSea je nekoliko puta ovog mjeseca postavljao, a zatim i probijao dnevne rekorde, dostigavši u ponedeljak novi vrhunac obima trgovanja od 194,6 miliona dolara, prema podacima Dune Analitics. To je značajan skok u odnosu na prethodni rekord od 125 miliona dolara postavljen u nedelju. Mjesečni obim trgovanja na tržištu sada je iznad 1,83 milijarde dolara do sada u avgustu, što je za pet puta više od prethodnog rekorda od 325 miliona dolara u julu.

NFT se ponaša kao vlasnički list na oskudnu digitalnu stavku koju može verifikovati blockchain, a broj i vrste NFT-a na tržištu stalno rastu. Na primjer, NFT može predstavljati ilustraciju ili digitalnu sliku, video datoteku ili animiranu sliku, stavku video igre i još mnogo toga.

Pored kontinuiranog buma aktivnosti oko OpenSea orijentisanog na Ethereum, nekoliko popularnih NFT kolekcija takođe je u ponedeljak dostiglo nove najveće rezultate trgovanja. CryptoPunks je bila velika priča dana, a prodaja osnovne NFT kolekcije skočila je nakon jutarnjeg saopštenja Visa Card kompanije da je kupila jednog od Punks NFT-a.

Obim trgovanja CriptoPunks-om u ponedeljak je na kraju premašio ETH u vrednosti od 101,4 miliona dolara, prema CriptoSlam-u, što predstavlja povećanje od 1114% dnevno na dan za prikupljanje. Do sada, u avgustu, CriptoPunks je iznosio 370 miliona dolara vrednog obima trgovanja, prema analitičkom sajtu, od ukupnog životnog veka od 870 miliona dolara od lansiranja NFT -a 2017. godine.

Jučerašnji skok CryptoPunks-a uslijedio je odmah nakon objave da je gigant finansijskih usluga Visa kupio NFT za ETH vrijedan oko 150.000 dolara. Ukupno je juče prodato 380 CryptoPunkova od ukupno 10.000 NFT-ova u setu, a najpristupačniji CryptoPunkovi navedeni na prodaji bili su iznad oznake od 230.000 dolara. Preko noći, CryptoPunk je prodat za 1.600 ETH ili 5,1 milion dolara u vrijeme prodaje.

„Visa koja je juče otkrila da je kupila CriptoPunk #7610 djelovala je kao potresna prekretnica, sugerišući da NFT-ovi stiču legitimitet na ozbiljnim tržištima“, rekao je danas za Decrypt Alek Svanevik, saosnivač i izvršni direktor kompanije Nansen za kripto analitiku.

Sve veće kolekcije

Takođe u ponedeljak, Art Blocks, velika zbirka stvaralačkih umjetničkih kapljica različitih umjetnika, nastavila je svoju uzlaznu putanju sa novim dnevnim rekordom od 69,4 miliona dolara obima trgovanja u ponedeljak, prema CryptoSlam-u. Taj ukupan iznos isprekidan je prodajom dijela iz pada Fidenze Tiler Hobbsa za 100 ETH, ili oko 3,3 miliona dolara.

To je najskuplja prodaja Art Blocks do sada, i u kolekciji od 11 komada, jedan će se prodati za najmanje 1 milion dolara vrednog ETH-a. Sve te prodaje su obavljene u poslednjih 15 dana. Zbirka je do ovog meseca činila 341 milion dolara obima trgovanja, do ovog pisanja, od ukupnog iznosa od 436 miliona dolara u novembru 2020.

“To je neverovatna potvrda, uzbuđenje, ali je isto tako i zastrašujuće”, rekao je osnivač i izvršni direktor Art Blocks, Erick Calderon za Decrypt putem e-pošte. „Drago mi je što vidim da generativni umjetnički medij dobija zasluženo mainstream priznanje. Izuzetno sam uzbuđen što vidim da umjetnici koji su pedantno stvarali svoju umjetnost uživaju u uspijehu koji mijenja živote na platformi, kako u primarnoj tako i u sekundarnoj prodaji.“

“Sve je to ogromno, ali imamo nevjerovatan tim i ulažemo svoja srca u ovo”, rekao je Calderon. “Kao rezultat toga, uživamo u uspijehu.”

Druge popularne NFT kolekcije takođe su postavile nove rekordne jednodnevne količine trgovanja u ponedeljak, prema CryptoSlam-u, uključujući Boach Ape Yacht Club (19,9 miliona dolara), Cool Cats (4 miliona dolara) i Curio Cards (5,4 miliona dolara). Nedavno pokrenuta NFT kolekcija pod nazivom 0N1 Force već je prikupila obim trgovanja u vrijednosti od 71 milion dolara od objavljivanja u subotu, uključujući kupovinu od ličnosti društvenih medija, Logana Pola i muzičara Stevea Aokija.

Vodeća NFT igra zasnovana na Ethereumu Axie Infinity nije postavila rekord u količini u ponedeljak, ali je ipak nastavila zapanjujući tempo prodaje NFT-a koji je počeo ranije ovog ljeta. Obim Axie trgovanja NFT-om u ponedeljak vrijedan 22,8 miliona dolara doprinio je da avgustovski rezultat bude preko 691 miliona dolara za igru i 1,52 milijardi dolara ukupno do sada. Nijedna druga aktuelna kripto igra nije se približila Axie-u, iako je na pomolu mnogo igara.

„Obim trgovanja je u velikom porastu, a kolekcionarstvo igara je napredovalo ovog mjeseca“, rekao je Ian Kane, viši stručnjak za sadržaj i odnose sa medijima u kompaniji za kripto analitiku DappRadar. Kane je rekao da je promet na stranicama povezanim sa igrama na DappRadaru uvećao osmostruko, a jedinstveni aktivni novčanici koji igraju kripto igre više su se udvostručili na 740.000. „Kako se sve više i više ljudi interesuje za mogućnosti metaverzuma i šta sve može da ponudi igra za zaradu, blockchain igre su u brzom porastu“, ​​rekao je on.

Širi pogled

Visa CryptoPunk najava u ponedeljak nagovijestila je dalji korporativni zagrljaj NFT-a, nakon prošlonedjeljnih vijesti o Arizone Iced Tea-u koji je kupio Boat Ape Yacht Club NFT. Nakon oba saopštenja uslijedilo je trenutno povećanje obima trgovanja za svaku odgovarajuću NFT kolekciju. Međutim, šire tržište raste već oko mjesec dana, pa je to bilo kao dodatni poticaj na već eksplozivnu aktivnost.

Ukratko, prije nešto više od nedelju dana izgledalo je kao da je pomama ponovo nestala. Zbirke slika profila poput CryptoPunksa i Bored Ape Yacht Cluba zabilježile su značajan procentualni pad obima trgovanja nakon pop-a u avgustu, a neki su se pitali da li bi to bio kratkotrajni naknadni udar nakon burnog NFT-a u prvoj godini.

Tržište NFT-a oživjelo je početkom 2021. godine, a najveća tržišta su u prvoj polovini godine ostvarila promet od 2,5 milijardi dolara. Međutim, krajem proljeća i početkom ljeta došlo je do značajnog smanjenja buke i pažnje oko ovoga, što je dalo povjerenje ideji da je to kratkotrajni špekulativni mjehur.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.