paypal

PayPal razmatra lansiranje vlastitog kripto coina

Pouzdani sistem plaćanja putem interneta navodno istražuje sopstvenu stabilnu kriptovalutu.

PayPal navodno razmišlja o pokretanju vlastite kriptovalute podržane američkim dolarom, budući da ugledna kompanija za online plaćanje nastavlja integrisati načine za interakciju sa digitalnim kovanicama na svojim platformama.

Kompanija upravo istražuje ideju o puštanju vlastitog stabelcoina, kriptovalute podržane i povezane sa postojećom valutom, potvrdio je PayPal Bloombergu. Programer Steve Moser kopao je po aplikaciji PayPal i otkrio dokaze da kompanija petlja s kriptovalutom pod nazivom “PayPal Coin” koju podržava američki dolar.
Moser je također pronašao reference za još jedan kripto coin, Neo, u PayPal-ovoj iOS aplikaciji, naveo je na svojoj stranici, The Tape Drive. PayPal trenutno podržava kupovinu, prodaju i držanje Bitcoina, Bitcoin Cash, Ethereum i Litecoin kriptovaluta.

PayPal je svojim američkim klijentima počeo da dozvoljava da drže kriptovalute u oktobru 2020. godine, a zatim je od sljedećeg marta omogućio da 29 miliona trgovaca na ovoj platformi kupuju podržanim kriptovalutama. PayPal ne naplaćuje naknade za držanje kriptovalute, ali naplaćuje malu naknadu za transakciju od 2,3% ili manje. Prednost korištenja PayPal-a za kupovinu kripto coina je zaštita od prevare koju proširuje na kupovine, baš kao i one napravljene s fiat valutom na ovoj platformi.

Nije jasno koliko je PayPal razvio svoj stabelcoin, iako su dokazi koda, uključujući PayPal Coin logo pronađen u aplikaciji, rezultat internog hakatona, potvrdio je glasnogovornik kompanije Bloombergu. Vjerovatno bi se ime i detalji mogli promijeniti ako PayPal krene naprijed sa svojom kriptovalutom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.