liban

Iskopavanje 1 BTC-a u Libanu je 783x jeftinije od Italije

 

Prema izvještaju CoinGecka, Evropa je dom za devet od 10 najmanje profitabilnih zemalja za rudarenje bitcoina, na osnovu troškova električne energije u domaćinstvu.

Značajan svjetski kontrast postoji u troškovima električne energije u domaćinstvu za pojedinačne Bitcoin rudare. Dok proizvodnja jednog bitcoina u Italiji košta 208.560 dolara, u Libanu je otprilike 783 puta jeftinija, prema nedavnom izvještaju.

Objavljen 17. augusta, izvještaj CoinGecko otkriva da je samo 65 zemalja profitabilno za solo Bitcoin rudare, samo na osnovu troškova električne energije u domaćinstvu. Među njima, 34 zemlje su u Aziji, dok Evropa ima samo pet.

Međutim, solo Bitcoin rudari se nalaze u suprotnosti sa svjetskim prosjekom troškova električne energije u domaćinstvu:

Prosječni trošak električne energije u domaćinstvu za rudarenje 1 bitcoina je 46.291,24 dolara, što je 35% više od prosječne dnevne cijene 1 BTC-a u julu 2023. (30.090,08 dolara).“

U izvještaju je identifikovana Italija kao najskuplja zemlja za rudarenje bitcoina u domaćinstvu sa 208.560 dolara po bitcoinu. U vrijeme objavljivanja, ovo sugerirse da je cijena rudarenja jednog bitcoina u Italiji jednaka vrijednosti otprilike osam bitcoina. Slijedile su Austrija sa 184.352 dolara i Belgija sa 172.382 dolara.

liban1

U međuvremenu, cijena električne energije u domaćinstvima u Libanu omogućava pojedinačnim rudarima da generisu jedan bitcoin za samo 266 dolara. Na osnovu ovih podataka, ovo je otprilike 783 puta jeftinije od cijene rudarenja Bitcoina u Italiji.

Slijedio je Iran, s proizvodnim troškovima od 532 dolara po Bitcoinu. Međutim, uprkos tome što je Iran legalizovao rudarenje bitcoina 2019. godine, ta zemlja je od tada u nekoliko navrata zabranila legalne operacije, navodeći kao razlog stres na energetskim mrežama tokom zime.

Dana 4. januara, Cointelegraph je izvijestio da je oko 150.000 komada opreme za rudarenje kriptovaluta zaplijenila Iranska Organizacija za prikupljanje i prodaju imovine u državnom vlasništvu.

Dana 19. avgusta, izvršni direktor Binancea Changpeng “CZ” Zhao objavio je snimak podataka ovog izvještaja na X (bivši Twitter), dovodeći u pitanje svojih 8,6 miliona pratilaca zašto pojedinci u ovim zemljama sa niskom količinom struje ne bi kopali Bitcoin.

liban2

Međutim, CZ je ostao skeptičan i vjeruje da bi moglo biti više faktora koje treba razmotriti. Ipak, predložio je da je vrijedno dalje istražiti:

Izvještaj vjerovatno nije razmatrao izvodljivost i drugu logistiku. Ali ako su podaci istiniti, čini se da definitivno postoje neke potencijalne mogućnosti.”

CZ je odao priznanje X korisnika koji je objasnio da mnoge od ovih zemalja nemaju dovoljno električne energije da bi maksimalno iskoristile jeftine troškove električne energije.

Većina ovih zemalja suočena je sa nestašicom električne energije i obično gase svoju tešku industriju ljeti ili u vršnim satima“, naveo je korisnik X.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.