tether

Tether ukida Bitcoin stablecoin, navodeći nedostatak upotrebe kao razlog

 

Tether (USDT) stablecoin više se neće izdavati na Bitcoin Omni Layeru, dok će otkupi i dalje biti otvoreni najmanje godinu dana.

Izdavač stabilnog coina Tether će obustaviti svoju verziju Bitcoin Omni Layera, navodeći nedostatak interesa korisnika. Ova Bitcoin verzija Tether USDT $1,00  je bila jedna od prvih stabilnih kovanica ikada stvorenih. Verzije Bitcoin Cash BCH od $185 i Kusama KSM od $20,05 takođe će biti ukinute, prema najavi tima od 17. avgusta.

Prema najavi, ubuduće neće biti izdavani novi Tether tokeni na Bitcoin Omni Layeru, Kusami ili Bitcoin Cash-u. Otkupi će ostati dostupni najmanje godinu dana, a kompanija će prije isteka godine objaviti daljnja saopštenja o tome kako će postupati s otkupima nakon tog trenutka.

Bitcoin Omni Layer je sistem pametnih ugovora izgrađen na vrhu Bitcoin BTC 25,781  blockchaina. Prvobitno nazvan “Mastercoin”, objavljen je u julu 2013. godine, pune dvije godine prije Ethereuma. Omni Layer Tether je postao prvi stablecoin koji je pušten u sistem u oktobru 2014. Brzo je narastao i postao stablecoin s najvećom tržišnom kapitalizacijom, nadmašivši ranije stablecoin kao što su BitUSD i NuBits.

U svom saopštenju od 17. avgusta, Tether je nastojao da prizna važnu istorijsku ulogu koju je Omni Layer Tether imao u kripto istoriji, navodeći:

Razumijemo značaj ove odluke, posebno za Omni, jer je to bio prvi transportni sloj koji je Tether koristio 2014. Omni sloj, izgrađen na vrhu Bitcoina, odigrao je ključnu ulogu u Tetherovom ranom putu, i mi priznajemo doprinos i inovacije koje je tim napravio u kripto krajoliku.”

Međutim, tim je naveo da se Omni Layer “suočio s izazovima zbog nedostatka popularnih tokena i dostupnosti USDT-a na drugim blockchain-ima.” Ovo je dovelo do toga da berze koriste druge transportne slojeve umesto Omnija, što je zauzvrat dovelo do pada upotrebe USDT Omnija i primoralo kompaniju da prekine njegovo izdavanje.

Tether je tvrdio da će razmotriti ponovno izdavanje Omni Layer verzije ako se upotreba Omnija podigne. Kompanija je takođe navela da radi na novom Bitcoin sistemu pametnih ugovora pod nazivom “RGB” i da planira da ponovo izda Tether u RGB verziji kada bude završen, vraćajući Tether nazad u Bitcoin blockchain.

Konkurencija između stabilnih kovanica se zahuktava 2023. godine, izazivajući Tetherovu dominaciju. PayPal je objavio svoj PayPal USD (PYUSD) 7. avgusta, a Binance je 26. jula uvrstio First Digital USD (FDUSD).