sol vs eth

Ethereum VS Solana: Koji Blockchain je bolji za mintanje NFT-ova?

Ethereum i Solana su dvije najveće mreže koje umjetnici preferiraju kada je riječ o kovanju nezamjenjivih tokena. Ali koji blockchain je bolji za to?

Ako se mučite da odlučite između Solane ili Ethereuma za mintanje vaših ne-zamjenjivih tokena (NFT), došli ste na pravo mjesto. U ovom vodiču ćemo istražiti snage, kapacitete, slabe tačke i sveukupne razlike svakog blockchaina kako biste mogli donijeti što bolju odluku koja odgovara vašim ciljevima na NFT tržištu.

Ethereum: ekosistem, tržište i sigurnost

Nema sumnje da je Ethereum najveći ekosistem sektora DeFi (decentralizovanih finansija), sa hiljadama projekata svih vrsta koji se na njemu izgrađuju – tako da ne čudi da velika većina NFT-ova radi na njemu, kao ERC-721 tokeni.

Da budemo precizni, otprilike 95% svih NFT ekosistema koristi Ethereum, tako da nije slučajno da kada investitori traže NFT tržište, prvo na koje obično naiđu je OpenSea, Rarible, Nifty Gateway i još mnogo toga.

Kada je u pitanju veličina, Ethereum prednjači sa mnogo većim brojem kupaca i prodavaca – ili drugim riječima, obimom trgovine. Dakle, ako kujete NFT-ove na tržištu baziranom na Ethereum-u kao što je OpenSea, mogli biste dobiti veću izloženost i ljude koji su spremni kupiti ili dati ponude za vaše NFT-ove. S druge strane, svi znaju da postoji i ogromna ponuda NFT-a koje niko nikada ne bi htio kupiti ili licitirati.

Ethereum-ovi atributi ga postavljaju kao jedan od najboljih ekosistema za pokretanje DeFi projekata. Njegova arhitektura podataka i sigurnosne komponente razlog su zašto toliko programera gradi na vrhu njegovog blockchaina.

Međutim, kada se mrežna aktivnost eksponencijalno poveća (što je često), mreža trpi veliki zaostatak transakcija, što dovodi do enormnog skoka transakcijskih naknada koje obično premašuju brojke po transakciji, nešto što bi moglo uticati na broj korisnika koji mogu priuštiti da mintaju NFT.

Ovo je navelo kreatore i sakupljače NFT-a da potraže alternativne blockchaine sa većom propusnošću, skalabilnosti i nižim naknadama za gas. Jedna od opcija koja je postala vrlo ozbiljan konkurent je Solana — blockchain visokih performansi koji koristi različite kriptografske mehanizme za skaliranje svoje mreže (o tome ćemo malo kasnije).

Iako plaćanje povišenih naknada za gas ponekad može biti neugodno iskustvo, prednost je što više novca teče u Ethereumu, tako da je plafon za okretanje mnogo veći. Podaci iz CryptoSlama pokazuju da je Ethereum imao ogroman obim prodaje od preko 1,8 milijardi dolara u posljednjih 30 dana, u poređenju sa 120 miliona dolara na tržištima baziranim na Solani.

sol vs eth1

Prema trenutnim podacima iz CryptoSlam-a, možemo vidjeti da najpopularnije NFT kolekcije na tržištu postoje u Ethereum blockchainu. To uključuje CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club (BAYC), Mutant Ape Yacht Club (MAYC) i tako dalje.

Dodatni podaci pokazuju da je prosječna prodajna cijena NFT-a na Ethereumu (od Q4 2021.) bila oko 3.000 USD u poređenju sa Solaninih 1.000 USD.

Solana: propusnost, niske naknade, rastući ekosistem

Što se tiče tehnologije, funkcionalnosti i svestranosti, Solana ovdje prednjači.

Solana je blockchain visokih performansi koji koristi mehanizam konsenzusa nazvan Proof-of-History, koji koristi skup protokola za izvršavanje transakcija s velikom propusnošću—više od 60.000 transakcija u sekundi (TPS).

U Solani su transakcioni troškovi obično manji od jednog dolara. Mnogi NFT projekti i kolektori migriraju u Solanu kako bi imali koristi od skalabilnosti i jeftinih naknada za transakcije. Oni imaju više slobode da grade svoje projekte bez da pate zbog tehničkih ograničenja, što je razlog zašto se Solana pretvara u čvorište za opšte NFT.

Kovanje NFT-ova sa tržištem baziranim na Solani kao što je Solsea je izuzetno jeftino, brzo i lako se profitira kada dođe na sekundarno tržište. Obično se Solana kovanice brzo pokupe, a tantijemi na tržištima baziranim na Solani su također često veći u poređenju sa onima baziranim na Ethereumu.

Iako Solanin ekosistem nije tako velik kao Ethereumov, to ne znači da ne raste. U stvari, Solanina korisnička baza raste mnogo bržim tempom od početka 2022. godine, a čak su i analitičari investicijske banke JP Morgan tvrdili da bi mogla prestići Ethereum na duge staze.

Tržište NFT-a u Solani dobija veliki zamah tokom trećeg kvartala 2022. godine, prema podacima iz CryptoSlama. Do kraja januara, obim prodaje u ekosistemu je prešao granicu od milijardu dolara.

sol vs eth 2

Jedna od najpopularnijih kolekcija na Solana blockchainu je Degenerate Ape Academy, kolekcija od 10.000 jedinstvenih NFT majmuna.

sol vs eth 3

Iako mogu izgledati kao Bored Apees iz Ethereuma, oni imaju svoj skup jedinstvenih osobina.

I oni mogu biti prilično skupi – najveća prodaja Degen Apea bila je 1,1 milion dolara u septembru 2021. Međutim, sredinom decembra, NFT iz kolekcije Solana Monkey Business prodat je za preko 13.000 SOL, ili oko 2 miliona dolara.

Rastući ekosistemi su često odlična prilika za one koji su prvi usvojili da se postave na vrhu liste do trenutka kada dosegnu veću publiku. Međutim, jedan od njihovih problema je taj što je rizik obično veći. Od početka 2022. godine, Solanina mreža je pretrpjela nekoliko zastoja, što je primoralo korisnike da likvidiraju svoje pozicije jer nisu bili u mogućnosti da dopune kolateral tokom prekida.

Još jedna zabrinutost kojom su se u posljednje vrijeme pozabavili programeri je porast rugpulsa u Solani. To je obično problem s novim tehnologijama, jer će prevaranti pokušati uočiti i iskoristiti sve slabe točke koje pronađu. Međutim, sakrivanje pod tepih i prevare se mogu dogoditi na obje strane priče, tako da se ne radi samo o sigurnosnim pitanjima, već radije o tome da dobro istražite prije nego što uložite u NFT ili bilo koje DeFi projekte.

Rugpullls su najčešći tip prevare u DeFi ekosistemu.

Završne misli

Svaki blockchain ima svoje prednosti i nedostatke, tako da se zaista svodi na ono što želite učiniti sa svakim od njih. Ako tražite blockchain velike propusnosti sa skalabilnosti i niskim naknadama za plin, onda bi Solana mogla biti prikladnija za vas.

Solana

Za:

 • Veća propusnost i skalabilnost.
 • Rastući ekosistem.
 • Niske naknade za gas i ekološki prihvatljivi.
 • Kovanje NFT-ova je jeftino i relativno jednostavno.

Protiv:

 • Manje bezbijedna mreža.
 • Manja izloženost uz manje tržište.
 • Zastoji su češći.

Sada, ako želite biti izloženi većem tržištu i imati koristi od sigurnosnih aspekata, onda bi vam možda bilo bolje s Ethereumom.

Ethereum

Za:

 • Pristup većem tržištu.
 • Visoka sigurnost mreže.
 • NFT se u prosjeku prodaju po mnogo višoj cijeni.

Protiv:

 • Zagušenje mreže može uzrokovati kašnjenja transakcija.
 • Manja propusnost i skalabilnost.
 • Naknade za transakcije mogu postati neplative za dobar procenat korisnika koji žele da iskoriste NFT.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.