eth mreza

Da li će sljedeća mreža biti izgrađena na ethereumu?

Programeri se okupljaju na blockchain platformi, ali pojavljuju se okretniji rivali.

Da li je ethereum budućnost interneta?

Interesovanje za ethereum blockchain poraslo je tokom protekle godine, jer su se programeri okrenuli tome da stvore talas decentralizovanih finansijskih projekata, poznatih kao DeFi, i jedinstvene digitalne tokene pod nazivom NFT.

Porast novih aplikacija poput ovih – među prvima koje pokreću javni blockchain – već je stvorio ono što pristalice tvrde da je snažan mrežni efekat, jer sve veća aktivnost dovodi sve više programera u ethereum. To bi je moglo učiniti platformom izbora za ono što je postalo poznato kao Web 3.0, gde bi serija decentralizovanih aplikacija jednog dana mogla da izazove ponudu Big Tech -a.

„Šezdeset do 70 odsto industrije radi na ethereumu. Poprilično je “čupavo“, rekla je Sandeep Nailwal, suosnivač Polygona, jedne od sve većeg broja kompanija koje posluju na vrhu ethereuma.

Kao rezultat toga, cijena ethereum valute, poznate kao eter ili eth, koja se koristi za plaćanje računarske snage potrebne za pokretanje blockchaina, skočila je devet puta. Otprilike 350 milijardi dolara, preostali tokeni na ethereumu sada vrijede više od 40 odsto koliko i svi bitkoini, što je više nego dvostruko više nego pre godinu dana. Ali ostaju fundamentalna pitanja o tome da li će ethereum, koji uveliko kasni sa rasporedom sa složenim nizom tehničkih nadogradnji, moći da se takmiči sa okretnijim rivalima i da li će se postići kakav-takav konsenzus o svojoj dugoročnoj ulozi u razvoju kripto svijeta.

„Ne postoji zajednička priča u ethereum ekosistemu “, rekao je Avichal Garg iz Electric Capital, investicione firme iz San Franciska. „Da li je to roba poput nafte, digitalnog zlata, boljeg bitkoina?“

Upozorili su on i drugi dok se investicioni svijet ne odluči za odgovor, cijena ethereum tokena će vrlo vjerovatno biti promenljiva.

Rast cijene eta pokrenule su dvije nade. Jedna je da je ethereum ušao u novu fazu u kojoj će broj tokena u opticaju rasti mnogo sporije nego u prošlosti, ili se čak smanjivati. Za finansijske špekulante to je povećalo mogućnost da njihovi tokeni postanu više poput bitkoina.

Ponuda tokena je već smanjena nakon promjene prošlog mjeseca u načinu provjere valjanosti transakcija na mreži. Neki od eth tokena kojima su majneri ranije bili plaćeni za naknade za potvrdu transakcija sada su uništeni ili „spaljeni“.

Još jedan veliki korak mogao bi doći krajem ove ili početkom sljedeće godine,i to kada bi se blockchain trebao odmaknuti od svog trenutnog sistema „dokaza o radu“, koji se oslanja na rudare koji svoju računarsku snagu predaju mreži u zamjenu za nagrade. Umjesto toga, ono će se zasnivati na „dokazima o ulozima“, u kojima validatori učestvuju upumpavajući nešto od svoje eth imovine. Zajedno sa ekološkim prednostima kao rezultat smanjenja potrebe za preradom, ovaj potez ima velike monetarne implikacije.

Lanac o dokazu o ulogu je pokrenut je paralelno sa dokazom o radu, krajem prošle godine. Vlasnici su tamo već položili oko 6 procenata zaliha ethera radi podrške transakcijama, čime su vlasnici zaradili godišnji povrat do 5% – što je rani znak, prema bikovima, koliko će se eth biti povučeno iz cirkulacije nakon što je potpuna tranzicija završena.

Do sada se eth smatrao kripto ekvivalentom nafti, rekao je Ninos Mansor iz Arrington XRP Capital, – da je to roba koja se troši za podsticanje digitalne ekonomije, ali u kojoj nema ograničenja u ponudi. Ali veliko smanjenje ponude tokena moglo bi to da promijeni, čineći ga privlačnijim za investitore zainteresovane za deflaciono sredstvo, dodao je on.

Međutim, za razliku od bitcoina, ethereum nije zasnovan na jasnoj monetarnoj viziji ili sa ograničenim brojem žetona koji se mogu stvoriti. Vitalik Buterin, osnivač ethereuma i vodeći evanđelist, rekao je samo da će se prilagoditi svim potrebama korisnika. To je ostavilo otvorenu mogućnost daljih promjena u načinu na koji se stvaraju žetoni, a samim tim i dugoročne ponude eth-a, rekao je Mansor.

Druga nada iza ovogodišnjeg skoka cijena je da će ethereum biti ključni dio infrastrukture zbog svoje funkcije „pametnih ugovora“, softverskog koda koji se automatski izvršava kada se ispune određeni uslovi i koji omogućava peer-to-peer projekte decentralizovanog finansiranja.

Ipak, kapacitet mreže je ozbiljno ograničen, a niz prijedloga za ublažavanje pritiska zaostaje godinama iza planiranog. Maksimalni kapacitet mreže od samo oko 15 transakcija u sekundi znači da su, u zauzeto vrijeme, takozvane „gasne“ takse za njeno korišctenje bile ponuđene do visokih nivoa, istiskujući sve transakcije osim najvrijednijih. To je jedan od razloga što su finansijske aplikacije ove godine igrale mnogo veću ulogu na mreži, kaže Buterin.

U međuvremenu su se pojavili noviji blockchainovi sa većim kapacitetima za obradu, uključujući Avalanche, Solanu i Cardano.

„Ono što vidite na globalnom nivou je trka u povećanju obima – i nema ih toliko mnogo skalabilnih“, rekao je Emin Gun Sirer, osnivač Avalanche -a, koji je prošle sedmice otkrio da je prikupio 230 miliona dolara nedavnom prodajom tokena .

Novi blockchaini su snažno podržani, ali tek treba da se dokažu. Cijena tokena na Solana bloku  se više nego učetvorostručila od početka avgusta jer je postala platforma za prodaju novih kolekcija NFT -a, poput Degenerate Ape Academy. Ali tehnički kvar ranije ovog meseca značio je da je mreža pretrpila 17-satni prekid rada.

Iako su ograničenja ethereuma otvorila prostor za novije blokove, pristalice mreže tvrde da će njeno rano vođstvo u pametnim ugovorima biti neprikosnoveno.

Nada se u velikoj mjeri polaže u veliki broj programera koji već stvaraju aplikacije koristeći njegovu tehnologiju. Solidity, programski jezik blockchain-a, postao je dio života programera kriptovaluta koliko je i javascript među web programerima, rekao je Nailval, suosnivač Polygona.

Da bi privukli više programera, većina novih blockchaina im je omogućila da pokreću svoje aplikacije na „ethereum virtuelnim mašinama“, stvarajući mostove nazad do ethereum blockchain -a i održavajući potražnju za ethereumom za obezbjeđivanje transakcija u svojim aplikacijama.

Drugi mehanizmi koji počinju da donose olakšanje od uskog grla pri obradi transakcija uključuju takozvane mreže drugog nivoa poput Polygona. Oni rade na vrhu ethereuma i preuzimaju dio napora, na primjer djelujući kao agregatori koji obrađuju transakcije na sopstvenim mrežama prije nego što ih grupišu i postave na ethereum blockchain u jednoj transakciji.

Prema pristalicama, današnja mreža drugog nivoa sadrži seme šire tehnološke industrije koja počinje da se oblikuje, sa ethereumom u centru. „Vjerujemo da će to biti svijet sa više lanaca-ali na ethereumu“, rekao je Nailval.

„Na kraju bi trebalo da bude prostora za sve aplikacije“, rekao je Dan Finlay iz kompanije Metamask, koja nudi novčanike na ethereumu i tvrdi da ima više od 10 miliona korisnika. Ali dodao je: „Još uvijek smo u fazi u kojoj se iskušava mnogo strategija skaliranja odjednom. Mislim da nijedna od njih još nije potvrđena. ”

Sam Ethereum je u međuvremenu započeo niz promjena na sopstvenoj mreži. Planirani prelazak na dokaz o ulogu postao je najveća tehnička prepreka, ali samo je jedan korak u nizu za koji će možda biti potrebne godine. Drugi uključuje „razbijanje“ mreže – razdvajanje na 64 zasebne, ali povezane knjige, smanjujući opterećenje svakog čvora na mreži tako što više ne zahtjeva od nje da potvrđuje svaku transakciju. Buterin kaže da radi i na drugim izmjenama osnovnog protokola kako bi se smanjilo opterećenje čvorova, i kaže da je optimista da će u roku od dvije godine neke od ovih inicijativa imati znatno povećan kapacitet.

„Uspijeh valute će se oslanjati na otvaranje ethereuma“, rekao je Jack O’Holleran, izvršni direktor Scale mreže koja posluje na vrhu ethereuma. On i drugi predviđaju da će postati “globalni nivo poravnanja“ za sve vrste decentralizovanih aplikacija.

Ali s obzirom na to da je dugoročna uloga ethereuma još uvijek predmet rasprave, tržišta kriptovaluta mogla bi zakasniti sa preokretom koji će onda vratiti  bitkoinu nesumnjivu dominaciju.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.