solana pay

Šta je Solana (SOL) Pay i kako funkcioniše?

Solana Pay je otvoreni protokol za razvojne programere koji mogu nadograđivati ​​i prilagođavati, uz standardizovano plaćanje. PayPal je bio ogromna inovacija u industriji obrade plaćanja. Finansijska zamisao Petera Thiela, Maxa Levchina i konačno, Elona Muska, ciljala je daleko ispred svog vremena, omogućavajući trenutna plaćanja između kupaca, preduzeća i drugih uz korištenje interneta.

Mnogi smatraju da je Solana (SOL) Pay sljedeća inovacija u areni obrade plaćanja, koja olakšava plaćanja uz uzimanje u obzir nezamjenjivih tokena (NFT) i Web3. Neki idu tako daleko da Solanin novi protokol plaćanja nazivaju Visa ili PayPal Web3. Ovaj tekst će obraditi Solana Pay i kako funkcioniše kako biste mogli odlučiti da li je projekt sve što bi trebalo da bude.

Ali prvo, važno je razumjeti Solanu prije nego uđete u platformu za digitalno plaćanje Solana Pay.

Šta je Solana?

Solanu je 2017. godine osnovao Anatolij Yakovenko, softverski inžinjer sa iskustvom u Dropboxu i drugim velikim tehnološkim kompanijama.

Yakovenko je vjerovao da dok su drugi blockchaini efikasni ili barem rade na efikasnosti, mnogi od njih ne uzimaju u obzir vrijeme. Umjesto da se svaki blok oslanja na standardizovani sat, svaki blok radi po lokalnom vremenu svog relevantnog čvora.

Zašto je ovo problem? Bez standardizovanog sata, vremenske oznake transakcije će varirati za svaki blok, a vrijeme potvrde je još jedan faktor koji svi čvorovi moraju potvrditi. Što više faktora čvor mora potvrditi, to je sporije vrijeme transakcije.

Na Solani, svi čvorovi rade na istom taktu, uklanjajući jedan faktor validacije i kao rezultat toga ubrzavajući mrežu. Yakovenko ovu metodu konsenzusa naziva proof-of-history (PoH) — modifikovanu verziju proof-of-stake (PoS) koja uzima u obzir vrijeme u svrhu verifikacije.

Validacija funkcioniše slično kao i dokaz uloga u Solaninom slučaju. Solana samo koristi vrijeme kao istorijski zapis dokaza na vrhu metode dokaza uloga. Kao rezultat toga, Solana može obraditi u prosjeku 65.000 transakcija u sekundi uz minimalne naknade.

Solana je takođe platforma za decentralizovano finansiranje pametnih ugovora (DeFi) koja se takmiči sa Ethereumom (ETH). Obje platforme nude sve vrste decentralizovanih finansijskih DApp-ova, neke i sa svojim kriptovalutama. Umjesto etera u središtu svega, Solana token je SOL.

SOL se koristi za obavljanje transakcija unutar Solana mreže, za ulaganje u svrhe upravljanja i daje se kao nagrada validatorima. Inače, Solana ima svoje decentralizovane berze za trgovinu raznim tokenima izgrađenim na vrhu njene platforme. Svaka DApp aplikacija izgrađena na Solani sigurno ima svoj token kompatibilan sa SOL-om, a decentralizovane razmjene na lancu pružaju pristupačan način za kupovinu navedenih tokena

Sada, pošto Solanin PoH konsenzus omogućava da obrađuje desetine hiljada transakcija u sekundi bez naknada, Solana Labs gradi Solana Pay kako bi omogućio tu moć transakcija masama.

Istorija Solana Pay

Dok je Solana Labs bio veliki dio procesa razvoja Solana Paya, bile su uključene i druge kompanije. Prema Shereu, Circle, Checkout.com, Citcon, Phantom, FTX i Slope su odigrali ulogu u uspostavljanju temelja za platformu za digitalno plaćanje Solana Pay.

Tim Circle navodi da “73% kompanije vjeruje da je prihvatanje digitalnih plaćanja od suštinskog značaja za rast u 2022.”, prema studiji koju su proveli iz Visa. Ista studija je otkrila da 59% tih preduzeća „već koristi ili planira da koristi samo digitalna plaćanja u naredne dve godine“. Ove statistike bile su dio temelja za Solana Pay, jer Solana Labs, Circle i njihovi drugi partneri žele biti spremni za ove rane korisnike. Shere se pridružio Solare Labs-u 2021. kako bi radio na Solana Pay.

Kako Solana Pay funkcioniše?

Platforma za digitalno plaćanje Solana Pay nudi kompanijama i klijentima trenutne transakcije bez naknada koje navodno nemaju nikakav uticaj na okoliš koristeći snagu Solana blockchain mreže. Mreža tvrdi da podržava 65.000 transakcija u sekundi i pruža komplet za razvoj softvera koji se lako implementira za preduzeća da integrišu proizvod. kriterijuma.

solana pay 1

Programeri koji grade DApps na Solani mogu integrisati Solana Pay za lake transakcije, baš kao što ga tradicionalni trgovci mogu implementirati ako imaju Solana novčanik. Ta pristupačnost je razlog zašto mnogi upoređuju Solanu sa PayPal-om, navodeći da Solana može učiniti za kripto plaćanja ono što je PayPal učinio za tradicionalna online plaćanja.

solana pay 2

 

Prednosti Solana Pay

Naravno, Bitcoin (BTC), ETH i druge kriptovalute tvrde da pružaju skoro trenutno plaćanje kriptovalutama, ali ove mreže (posebno Ethereum) su skupe i nisu tako trenutne kao što bi mogli tvrditi. Na primjer, Bitcoin ima u prosjeku sedam transakcija u sekundi, dok Ethereum u prosjeku ima trinaest transakcija u sekundi. I Bitcoin i Ethereum su takođe štetni za životnu sredinu. Solanina mreža je brža i jeftinija, što je privlačno za preduzeća i kupce.

Solana Pay omogućava svojim korisnicima da plaćaju u realnom vremenu u SOL-u ili bilo kom drugom podržanom Solana tokenu, kao što su plaćanja u realnom vremenu u USD Coin (USDC), bez uključivanja treće strane kao što je banka ili procesor plaćanja. Štoviše, Solana Pay ne dozvoljava povrat sredstava, uklanjajući skup problem s kojim se tradicionalni trgovci često suočavaju.

Takođe idealan za trgovce, Solana Pay nudi detaljne izvještaje o svakoj transakciji kao što su odredište novčanika, vrsta valute, iznos transakcije i tekstualna polja za trgovca da opiše navedenu transakciju. Ovi detalji su potpuno privatni od ostatka mreže, osiguravajući da i kupac i trgovac mogu obavljati transakcije bez znatiželjnih očiju.

Kako šef plaćanja u Solana Labs-u, Sheraz Shere, navodi u svom postu na blogu koji najavljuje Solana Pay, Solana tim želi da svijet na Solana Pay gleda kao na nešto veće od omogućavanja korisnicima da „plaćaju kriptovalutom“. Umjesto toga, Shere vidi Solana Pay kao platformu gdje su “sve valute u lancu i koriste se za širok spektar transakcija”, kaže on.

Nedostaci Solana Pay

Solana Pay, uz Solana mrežu, sama je u ranoj fazi razvoja. Kompanije koje pređu na Solana Pay rizikuju da izgube svoju imovinu zbog programske greške ili napada na mrežu, na primjer. Moguće je izgubiti imovinu zbog osnovnih korisničkih grešaka ako posao ne poznaje kriptovalute, jer upravljanje kripto novčanikom nije prirodno svima.

Također, dok je Solana brža od mnogih svojih konkurenata, Ethereum je još uvijek mnogo veća platforma sveukupno. Ethereum ima mnogo više DApp-ova i veću korisničku bazu od Solane, a eventualni Ethereumov prelazak na Ethereum 2.0 mogao bi se pokazati problematičnim i za Solanu.

Solana Pay za trgovce

Iako Solana Pay može zvučati složeno, integracija za trgovce je prilično jednostavna. Za početak, trgovac mora uspostaviti Solana novčanik, što može učiniti pojedinačno ili putem FTX berze.

Odatle, trgovac mora implementirati neki Solana Pay kod na svoju web stranicu i kodirati svoj naknadni link zahtjeva za kripto plaćanje u QR kod. Sada kupci mogu platiti robu i usluge digitalno i lično jednostavnim skeniranjem QR koda u svom novčaniku koji podržava SOL.

Solana Pay za programere

Dok Solana Pay ima svoj osnovni slučaj upotrebe u ponudi trgovcima način da lako prihvate kriptovalute, Solana zajednica može predložiti promjene i predstaviti nove slučajeve upotrebe. Dokumentacija Solana Pay-a poziva korisnike da otvore Github problem ako žele predložiti promjene i ažuriranja.

U svom blog postu koji se odnosi na Solana Pay, Shere napominje da bi Solana Pay mogao olakšati fizičke i digitalne transakcije putem NFT-a. Njegov primjer se vrti oko kupovine para cipela. Kupac može kupiti par cipela koristeći Solana Pay i izaći iz radnje sa dva NFT-a.

Prvi NFT mu omogućava da koristi te cipele u metaverzumu, a drugi je račun za njihovu kupovinu. Taj račun udvostručuje se kao ulazak u ekskluzivni klub vlasnika NFT-a u maloprodaji koji primaju popuste i druge bonuse od trgovca.

Novčanici koji podržavaju Solana Pay

Solana Pay je trenutno podržan u tri novčanika: Phantom, Crypto Please i FTX. Phantom je novčanik samo za Solana za kupovinu, držanje i zamjenu kriptovaluta i NFT-ova. Crypto Please je još jedan novčanik fokusiran na Solana koji korisnicima omogućava slanje kriptovaluta preko Telegrama, Whatsappa i još mnogo toga. Konačno, FTX je berza koja podržava sve vrste kriptovaluta uključujući Solanu. Uskoro stiže još novčanika koji podržavaju Solana Pay.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.