microsoft

Microsoft ulazi u Web3 ulaganjem u start-up ConsenSys čiji je osnivač suosnivač Ethereuma

Blockchain start-up ConsenSys prikupio je 450 miliona dolara u novoj rundi finansiranja koja više nego udvostručuje njenu procjenu na 7 milijardi dolara.

Novčanu injekciju je predvodio ParaFi Capital, rekao je ConsenSys u utorak, a Microsoft, japanska SoftBank i singapurski Temasek takođe su se pridružili kao novi investitori u kompaniju.

ConsenSys sa sjedištem u New Yorku osnovao je 2014. Joseph Lubin, suosnivač Ethereuma. Ethereum je blockchain platforma iza Ethera, druge najveće kriptovalute na svijetu.

Dok se Bitcoin uglavnom koristi za transakcije, Ethereum se može koristiti za kreiranje decentraliziranih aplikacija ili dapp-ova – recimo Facebook ili TikTok, ali na blockchainu, zajedničkom sistemu za vođenje evidencije za kripto transakcije. ConsenSys razvija softver koji radi na Ethereum mreži.

To je rijetka Microsoftova opklada vezana za kriptovalute. Kompanija je ranije vodila ranu investiciju u Palm NFT Studio, start-up čiji je suosnivač također Lubin.

Microsoftov angažman naglašava rastući interes najvećih svjetskih tehnoloških kompanija za Web3, labavo definisan termin koji se odnosi na napore da se stvori decentralizovana verzija interneta zasnovana na blockchain tehnologiji.

To je termin koji je privukao mnogo brbljanja – i novca – u Silicijumskoj dolini. Blockchain start-up kompanije prikupile su rekordnih 25 milijardi dolara u financiranju rizičnog kapitala prošle godine, prema podacima CB Insights-a. Drugi tehnološki giganti koji istražuju Web3 uključuju Facebook-Meta i Twitter.

Investitori vide ConsenSys kao jednu od kompanija koja će pokretati Web3. Imao je koristi od poplave ulaganja u nove kripto trendove kao što su decentralizirane financije, ili DeFi, i nepromjenjivi tokeni, inače poznati kao NFT.

Najpopularniji proizvodi kompanije uključuju novčanik za kriptovalute MetaMask i Infura, skup alata koji pomažu programerima da kreiraju Ethereum aplikacije.

MetaMask omogućava ljudima da pohranjuju i upravljaju svojim tokenima putem ekstenzije web preglednika ili mobilne aplikacije. Ljudi također mogu pristupiti popularnim aplikacijama koje pokreće blockchain kao što su Uniswap i Axie Infinity. Većina ConsenSys-ovih prihoda trenutno dolazi od naknada za trgovanje različitim tokenima na MetaMask-u.

MetaMask je u januaru premašio 30 miliona aktivnih korisnika mjesečno, rekao je ConsenSys, što je porast od 42% u posljednja četiri mjeseca. Njegova najaktivnija tržišta su SAD, Filipini, Brazil, Njemačka i Nigerija. U međuvremenu, Infura koristi preko 430.000 programera i nedavno je premašio 1 bilion dolara u godišnjim količinama transakcija.

ConsenSys je rekao da će sav prihod od posljednje runde biti pretvoren u Ether. Sredstva će biti usmjerena na zapošljavanje još 600 radnika, redizajn MetaMaska koji bi trebao biti objavljen kasnije ove godine i izgradnju rastućeg NFT poslovanja ConsenSys-a.

Web3 hype

Baš kao što je Web3 izazvao veliku popularnost, privukao je i neke značajne kritičare, uključujući tehnološke milijardere Elona Muska i Jacka Dorseya.

Dorsey je odbacio Web3 kao centralizovanu tehnologiju koju posjeduju rizični kapitalisti, a ne kripto zajednica, dok Musk kaže da misli da je to više “neznatna riječ” nego stvarnost.

Sa svoje strane, Lubin to ne vidi na taj način.

“Ono u vezi čega Jack može biti zabrinut je kako mali broj VC-a grabi lavovski dio kapitala ili tokena u mnogim od najboljih projekata”, rekao je izvršni direktor ConsenSys-a. “Uopšte me ne brine.”

„Tehnologija decentralizovanog protokola je anti-krhka, kao i njena globalna zajednica“, dodao je Lubin. „Zajednica će tumačiti centralizaciju kao neoptimalnu i priliku, i nemilosrdno će se decentralizirati.”

Američka regulativa

Kripto svijet je takođe pomno pratio razvoj regulative izvan SAD-a, nakon što je predsjednik Joe Biden izdao izvršnu naredbu pozivajući na koordiniran odgovor vlade na nadzor industrije.

Bitkoin, eter i drugi digitalni tokeni u početku su pozitivno reagovali, da bi se kasnije okrenuli na jug jer su investitori postali zabrinuti zbog nedostatka detalja u Bajdenovom planu.

Vlada SAD-a “ima veliku političku odluku u svojim rukama”, rekao je Lubin, dodajući da je ConsenSys “spreman i željan da pomogne kreatorima politike koliko god može”.

“Na kraju dana, blockchain mreže bez dopuštenja su globalne i one će rasti i promijeniti naš svakodnevni život bez obzira da li su SAD lider ili ne”, dodao je.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.