ukraine

Ukrajinska vlada pokreće službenu web stranicu za kripto donacije: Crypto Moves

Ukrajinsko ministarstvo digitalnih transformacija pokrenulo je službenu web stranicu “Pomoć za Ukrajinu” za prikupljanje sredstava u kriptovaluti za podršku oružanim snagama zemlje i programima humanitarne pomoći u njenom ratu protiv Rusije.

Platforma za kripto donacije je u partnerstvu sa provajderom usluga stakinga Everstake i kripto mjenjačom FTX, izvještava Bitcoin.com.

Mihail Fedorov, potpredsjednik vlade Ukrajine, objavio je u ponedjeljak na Twitteru potvrdivši da je službena web stranica pokrenuta.

„Pomoć za Ukrajinu sarađuje sa mjenjačom kriptovaluta FTX koja pretvara primljenae kriptovalute u fiat i šalje donacije Narodnoj banci Ukrajine“, navodi se na novoj web stranici za donacije.

“Ovo je prvi ikad slučaj da berza kriptovaluta direktno sarađuje sa javnim finansijskim entitetom kako bi obezbijedili  kanali za kripto donacije.”

Na web stranici su navedene kripto adrese, uz informacije o bankovnom računu ukrajinske vlade za donaciju.
Donatori mogu poslati nekoliko kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Tether, Polkadot, Solana, Dogecoin i Monero.

Stranica za donacije pokazuje da je zajednica prikupila više od 50 miliona dolara, prema Bitcoin.com.

Dnevno trgovanje

Bitcoin, vodeća kriptovaluta na međunarodnom tržištu, u srijedu je porastao za 4,94 posto na 40.303 dolara u 11.50 sati po vremenu u Rijadu.

Ether, druga najtrgovanija kriptovaluta, imala je cijenu od 2.678 dolara, što je povećanje od 6,26 posto, prema podacima Coindeska.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.