polkadot kriptovaluta

Šta je Polkadot? (DOT)

Polkadot je softver koji nastoji da podstakne globalnu mrežu računara da upravlja blockchain-om na čijem vrhu korisnici mogu pokrenuti i upravljati sopstvenim blokovima. Na ovaj način, Polkadot je jedan od brojnih konkurentskih blockchaina koji imaju za cilj razvoj ekosistema kriptovaluta, od kojih drugi značajni primeri uključuju Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) i EOSIO (EOS).

Međutim, Polkadot je lansiran 2020. Godine i on je među najnovijima koji uvodi brojne nove tehničke karakteristike ka svom ambicioznom cilju.

Za početak, Polkadot je dizajniran da upravlja dvije vrste blokova. Glavna mreža, koja se naziva relejni lanac, gdje su transakcije trajne, i mreže koje stvaraju korisnici, nazvane parachains. Parachains su specifični dijelovi blockchaina koji su integrisani u Polkadot i Kusama (KSM) mreže.

Parachaini se mogu prilagoditi za bilo koji broj upotreba i unijeti u glavni blockchain, tako da parachain transakcije imaju koristi od iste bezbijednosti glavnog lanca. Sa ovim dizajnom, Polkadotov tim tvrdi da se transakcije mogu održavati sigurnim i tačnim koristeći samo računarske resurse potrebne za pokretanje glavnog lanca. Korisnici, međutim, dobijaju dodatnu korist od mogućnosti prilagođavanja mnogih parachaina za različite namjene.

Tim Polkadota vjeruje da će ovaj dizajn omogućiti korisnicima da obavljaju transakcije privatnije i efikasnije, stvarajući blokove koji ne otkrivaju korisničke podatke javnoj mreži ili koji na drugi način obrađuju veći broj transakcija.

Do danas je Polkadot prikupio, otprilike, 200 miliona dolara od investitora u dvije prodaje svoje DOT kriptovalute, što ga čini jednim od najbolje finansiranih blockchain projekata u istoriji.

Korisnici koji žele da ostanu povezani sa trenutnim statusom razvoja projekta mogu da prate zvaničnu mapu projekta Polkadot za najnovije detalje i informacije.

Kako funkcioniše Polkadot?

Mreža Polkadot omogućava kreiranje tri vrste blokova.

Relejni lanac – je glavni Polkadot blockchain. Ova mreža je mjesto gdje se transakcije finalizuju. Da bi se postigla veća brzina, relejni lanac odvaja dodavanje novih transakcija od čina potvrđivanja tih transakcija. Ovaj model omogućava Polkadotu da obrađuje preko 1.000 transakcija u sekundi, prema testiranju iz 2020.

Parachains – Parachaini su prilagođeni blokovi koji koriste računarske resurse lanca releja da potvrde da su transakcije tačne.

Mostovi – Mostovi omogućavaju Polkadot mreži interakciju sa drugim blokovima. U toku je rad na izgradnji mostova sa blockchainima poput EOS-a, Cosmos-a, Ethereum-a i Bitcoin-a, koji bi omogućili razmjenu žetona bez centralizovane razmjene.

 

Relejni lanac

Da bi održao svoju mrežu u saglasnosti, po pitanju stanja sistema, Polkadot relejni lanac koristi varijaciju konsenzusa o dokazu udela (PoS) koja se naziva nominovani dokaz o ulogu (NPoS). Ovaj sistem omogućava svakome ko uloži DOT, zaključavanjem kriptovalute u posebnom ugovoru, da izvrši jednu ili više od sledećih uloga neophodnih za njeno funkcionisanje:

Validators – Potvrđuju podatke u parachain blokovima. Oni takođe učestvuju u konsenzusu i glasaju o predloženim izmjenama mreže.

Nominatori – Osiguravaju relejni lanac odabirom pouzdanih validatora. Nominatori delegiraju svoje uložene DOT žetone validatorima i na taj način im dodjeljuju glasove.

Sakupljači – su čvorovi koji pokreću čitavu istoriju svakog parachaina i objedinjuju podatke o parachain transakcijama u blokove za dodavanje u relejni lanac.

Ribari – Nadgaju mrežu Polkadot i prijavljuju validatorima loše ponašanje.

Korisnici koji učestvuju u DOT-u i obavljaju ove uloge takođe imaju pravo na dobijanje DOT nagrada.

Polkadot upravljačka struktura

Tri vrste korisnika Polkadota mogu uticati na razvoj softvera i oni uključuju:

Vlasnike DOT-a – Svako ko kupi DOT tokene može koristiti svoje DOT tokene za predlaganje promjena na mreži i odobravanje ili odbijanje velikih promjena koje su predložili drugi.

Savjet – je izabran od strane vlasnika DOT-a: Članovi savjeta su odgovorni za predlaganje i utvrđivanje promjena koje predlažu nosioci DOT-a, a koje se unose u softver. Potrebno je manje glasova za odobravanje promjena od strane članova Savjeta, nego kod običnih vlasnika DOT-a.

Tehnički komitet – sastavljen je od timova koji aktivno grade Polkadot. Ova grupa može dati posebne prijedloge u slučaju vanrednog stanja. Članove tehničke komisije izglasavaju članovi Savjeta.

Po čemu se Polkadot razlikuje od Ethereuma?

S obzirom da dijele zajedničkog osnivača, bilo je mnogo špekulacija o tome po čemu se Polkadot razlikuje od Ethereuma. Zapravo, Polkadot i predstojeće veliko ažuriranje Ethereuma, poznato pod imenom Ethereum 2.0, dijele mnoge sličnosti u dizajnu i radu.

Obe mreže upravljaju glavnim blockchain-om, gdje se transakcije finalizuju i omogućavaju stvaranje mnogih manjih blokova koji koriste njegove resurse. Obe tehnologije koriste ulaganje umjesto rudarstva kao sredstvo za sinhronizaciju mreže.

U toku je istraživanje o tome kako se transakcije između mreža mogu učiniti interoperabilnim. Na primjer, „Parity“ je razvio tehnologiju namjenjenu korisnicima koji bi možda željeli da primjene aplikacije koristeći Ethereum-ov kod i zajednicu, ali to bi radilo na Polkadotu.

Na kraju, programeri mogu koristiti Polkadotov razvojni okvir za simulaciju kopije Ethereum blockchain-a, koja se može koristiti u vlastitom prilagođenom blockchain dizajnu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.