btc vs usd

‘Bitcoin će zamijeniti američki dolar’, kaže bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey

Interakcija na Twitteru između reperke koja je osvojila Grammy i tehnološkog milijardera o tome kako je kripto uzurpirao dolar izazvala je mnoštvo reakcija na Twitteru.

U nedavnoj prepisci na Twitteru, sa Cardi B, bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey rekao je u utorak da će Bitcoin zamijeniti američki dolar. Cardi B je na Twitteru upitala da li bi kriptovalute mogle zamijeniti američku valutu na što je Dorsey odgovorio: “Da, Bitcoin će to napraviti.”

Interakcija na Twitteru između Cardi B i tehnološkog milijardera o zamjeni dolara kriptovalutama izazvala je masovne reakcije na platformi društvenih medija. Suosnivač Dogecoina Billy Markus objavio je meme o tome kako je Dogecoin stabilniji od američkog dolara. Dok je investitor u Bitcoin Denis Porter istakao da je „takav razgovor zapravo bio neizbježan“.

Dorsey je napustio Twitter prošlog mjeseca kako bi se fokusirao na fintech firmu Block, ranije poznatu kao Square, čime je Parag Agrawal postao novi izvršni direktor Twittera, koji je sada uveliko uključen u decentralizovane projekte u kompaniji.

Ranije, u oktobru, Dorsey je rekao da Block želi da izgradi sistem za rudarenje Bitcoina zasnovan na prilagođenom silicijumu i otvorenom kodu za pojedince kao i za kompanije. Ovo bi doprinijelo postojećim Square-ovim projektima usmjerenim na Bitcoin, uključujući posao za izgradnju otvorene platforme za programere, kao i kreiranje hardverskog novčanika za kripto.

“Ako to učinimo, slijedili bismo naš model hardverskog novčanika: gradili na otvorenom u saradnji sa zajednicom”, rekao je Dorsey u twittu. Tim predvođen Jessejem Doroguskerom koji je glavni u hardver sektoru, istražiće potrebne uslove za Square da preuzme projekat izgradnje sistema za rudarenje Bitcoina.

Dorsey je Bitcoin investitor. Njegova ljubav prema kriptovaluti datira još od 2017. godine kada je počeo zagovarati za Bitcoin. Kada je kripto tržište doživjelo krah 2018., Dorsey je bio bez brige, nazivajući Bitcoin budućom svjetskom valutom, uprkos tome što je digitalna valuta bila na najnižoj tački u nekoliko godina. U martu 2019. Dorsey je rekao da troši nekoliko hiljada dolara svake sedmice da kupi Bitcoin.

Podržavajući blockchain tehnologiju za transparentnost plaćanja, Dorsey je nedavno objavio bijelu knjigu svog prijedloga za decentralizovanu razmjenu Bitcoina — tbDEX. Dorsey je potvrdio investitorima da će Bitcoin biti “veliki dio” budućnosti kompanije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.