EU-and-proof-of-work-crypto-mining ban

Zabrana za Proof of Work uklonjena je iz predložene kripto regulative za Evropu

Tekst kojim se prijeti zabranom kriptovaluta koje se oslanjaju na energetski intenzivno rudarenje, proof-of-work, izbrisan je iz nacrta zakona koji ima za cilj regulisanje evropskog kriptoprostora. Ovaj potez dolazi nakon što je kontroverzna odredba izazvala prigovore kripto zajednice.

MiCA-in prijedlog odbacuje zabranu za PoW kovanice

U najnovijoj verziji okvira EU Markets in Crypto Assets (MiCA) nedostaje tekst koji bi mogao zabraniti kriptovalute s proof-of-work (PoW) rudarenjem, poput Bitcoina. Očekuje se da će Evropski parlament (EP) odobriti prijedlog posljednjeg dana februara, ali je glasanje odgođeno kako bi se riješila zabrinutost predstavnika kripto industrije.

“Zabrana Bitcoina u EU za sada nije na stolu”, napominje BTC Echo, citirajući dokument. Njemačke kripto vijesti otkrile su da je kontroverzni paragraf izbačen. Tekst koji su predložile frakcije Ljevice, Zelenih i Socijaldemokrata zabranio bi kompanijama da nude usluge za kupovinu, čuvanje i trgovinu kripto imovinom zasnovanom na PoW.

Zakazano glasanje je otkazano na zahtjev Stefana Bergera, reporter za zakonodavni paket, koji je sada potvrdio izvještaj BTC Echo u tvitu objavljenom kasno u utorak. On je takođe rekao za publikaciju da su pregovori nastavljeni.

„Sada želimo da MiCA prođe kroz parlament što je brže moguće“, naglasio je Berger. Njegova izjava podsjeća na poziv predsjednice Evropske centralne banke Christine Lagarde, koja je prošle sedmice pozvala EU da brzo usvoji uredbu kako bi spriječila Rusiju da koristi kriptovalute kako bi izbjegla sankcije uvedene zbog njene vojne invazije na Ukrajinu.

“Razgovori su u punom jeku”, uvjeravao je Berger, koji je član Odbora za ekonomska i monetarna pitanja. Nakon što EP usvoji regulatorni paket, njegovo konačno usvajanje zavisiće od ishoda dijaloga između Parlamenta, Evropske komisije i država članica EU. Izvršno tijelo u Briselu će zatim ocijeniti buduću implementaciju odobrenog nacrta.

U posljednjih nekoliko mjeseci, zvaničnici i regulatori iz nekoliko zemalja članica pozvali su na zabranu rudarenja u cijeloj EU, ukazujući na njegovu prirodu gladnu energije. Švedska je bila među prvima koji su insistirali na takvoj mjeri, navodeći sve veću upotrebu obnovljive energije u rudarenju Bitcoina nauštrb ciljeva klimatske neutralnosti u drugim sektorima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.