ban mining

Regulator tržišta u EU poziva na zabranu rudarenja kriptovaluta sa dokazom o radu (Proof of Work)

Erik Thedéen je rekao da bi regulatori EU trebali potaknuti kripto industriju ka manje energetski intenzivnom rudarenju (Proof-of-Stake).

Proof-of-Work kripto rudarenje bi trebalo biti zabranjeno u Evropskoj uniji (EU), smatra potpredsjednik Evropske agencije za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).

Erik Thedéen je u intervjuu za Financial Times rekao da bi regulatori EU trebali potaknuti kripto industriju ka manje energetski intenzivnom rudarenju, a to je proof-of-stake.

“Rješenje je zabraniti dokaz o radu”, rekao je. “Dokaz o ulogu ima značajno niži energetski profil.”
Model proof-of-work uključuje rudare koji koriste mnoštvo moćnih računara za rješavanje složenih matematičkih problema kako bi snimili transakcije na blockchainu i bili nagrađeni novim novčićima. Dvije najveće svjetske kriptovalute – bitcoin i eter – obe koriste ovaj model.

Proof-of-stake rudarenje je manje energetski intenzivno jer korisnici dobijaju pravo na snimanje transakcija na osnovu toga koliko ulaganja – ili “uloga” – imaju na mreži. Ether planira da pređe na proof-of-stake model kasnije ove godine.

EU trenutno ne zauzima posebno značajan udio u rudarskoj industriji s dokazom rada. Rudanjem bitcoina trenutno dominiraju SAD (udio od 35,4%), Kazahstan (18,1%) i Rusija (11,23%), prema istraživanju Kembridž centra za alternativne finansije.

Međutim, s obzirom da je rudarstvo zabranjeno prošle godine u prethodno dominantnoj Kini, može postojati zabrinutost među administratorima EU da bi njen ranije mali udio u rudarskoj industriji mogao prirodno rasti kako rudari traže nove “domove” gdje bi na stavili rudarenje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.