kazahstan caanan

Proizvođač hardvera za rudarenje Bitcoina, Canaan, širi svoje prisustvo u Kazahstanu

Kinesko suzbijanje rudarenja kriptovaluta omogućilo je Kazahstanu da brzo popuni prazninu nudeći jeftino gorivo i ugodno poslovno okruženje.
Proizvođač hardvera za rudarenje Bitcoin (BTC) Canaan Inc širi svoje pristustvo u Kazahstanu nakon što je potpisao nova strateška partnerstva sa više kompanija za rudarenje kriptovaluta u zemlji.

Kompanija koja se nalazi na Nasdaq listi objavila je u utorak da je rasporedila 10.300 jedinica AvalonMiner u Kazahstanu od 31. decembra 2021. godine, finalizirajući prvu fazu svog raspoređivanja u toj centralnoazijskoj zemlji. Canaan je u partnerstvu s lokalnim firmama u sklopu svojih planova za širenje poslovanja izvan Kine. Međutim, kompanija je odbila da navede svoje lokalne partnere.

Iako je Canaan sa sjedištem u Hangzhouu u Kini, kompanija očekuje ekspanziju izvan svoje matične zemlje nakon veleprodajnog napada Pekinga na rudarenje kriptovaluta 2021. Zhang Nangeng, Canaanov izvršni direktor, govorio je protiv zabrane rudarenja tokom poziva o zaradi u julu, govoreći investitorima da rudari kriptovaluta bolje koriste “nasukanu” električnu energiju i pozitivno doprinose zapošljavanju i lokalnoj ekonomiji.

Sa Kinom koja gasi industriju kripto rudarstva, susjedni Kazahstan je požurio da popuni prazninu, nudeći raseljenim rudarima jeftin i bogat ugalj. Do juna 2021., peti najveći svjetski rudarski bazen otvorio je radnju u Kazahstanu. Sljedećeg mjeseca, Kazahstan je činio skoro petinu svjetske proizvodnje Bitcoina.
Kineska zabrana rudarenja Bitcoina dovela je do oštrog pada stope heširanja mreže, ali se to brzo preokrenulo nakon što su raseljeni rudari uspostavili nove baze operacija. Nakon šestomjesečnog oporavka, heš stopa Bitcoin mreže dostigla je novi rekord svih vremena 2. januara ove godine.

#Bitcoin hash-rate jučer je oborio novi rekord!

Što se tiče Canaana, kompanija je zabilježila zvjezdani rast u 2021., sa neto prihodima koji su dostigli maksimume nakon IPO-a. Neto prihodi kompanije iznosili su 204,5 miliona dolara u trećem kvartalu, što je 708,2% više u odnosu na isti period godinu dana ranije, prema nerevidiranim finansijskim rezultatima objavljenim u novembru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.