meme

Šta su meme kriptovalute i treba li ih kupiti?

 Zajednica kriptovaluta voli memove, a jedan od favorita u industriji je Doge, koji uparuje psa Shiba Inu Kabusua, sa šarenim fontovima i dječjim jezikom na liniji “tako vau” i “veoma zabrinuto”.

Uvođenjem Dogecoina, koji je nastao kao šala u decembru 2013. godine, nastala je potpuno nova kripto kategorija – meme coin, kriptovalute koje se povezuju s internetskom šalom ili referencom na pop kulturu.

Nakon stvaranja Doge mema, Dogecoin je doveo do eksplozije kriptovaluta koje su nalikovale slatkom kučencetu što ga čini najčešće korištenim memom za ove vrste kriptovaluta.

Kao rezultat toga, unutar kategorije meme novčića, pojavila se specifičnija grupa: novčići s temom pasa. Većina maloprodajnih investitora će biti upoznata s njima, jer je 2021. godine došlo do značajnih špekulacija o novom podskupu meme kovanica, koji uključuje Dogecoin i njegove derivate, Shiba Inu i Dogelon Mars. Osnivač Tesle Elon Musk bio je ključni razlog zašto su se ove kriptovalute povećale i proširile prošle godine nakon što je tvitovao o svom interesu i podršci za Dogecoin.

Ostali meme novčići izvan niše s kovanicama s temom pasa uključuju Pepe Cash, zasnovan na liku Pepe Žaba, i “HODL” (drži se za život), od kripto povika da se držite svojih novčića po svaku cijenu, čak i tokom pad tržišta.

Kratka istorija Dogecoina

Dogecoin se smatra prvim meme novčićem, i dok je prvobitno bio dizajniran da se podsmijeva divljim špekulacijama koje napreduju na tržištima kriptovaluta, oko njega se brzo razvila zajednica. Kripto entuzijasti su vidjeli Dogecoin kao način za nove investitore da nauče i eksperimentišu sa tehnologijom bez brige o višim ulozima koji su dolazili s Bitcoinom, koji je u to vrijeme upravo probio 1.000 dolara po novčiću.

Kao rezultat toga, Dogecoin je promovisan kao “zabavna i prijateljska internet valuta”. U poređenju sa Bitcoin zajednicom, Dogecoin zajednica je bila manje zabrinuta za cijenu kriptovalute i više zainteresirana da vidi da se novčić koristi u slučajevima upotrebe koji se reklamira kao ključ za kriptovalutu naširoko.

Na primjer, veliki broj Dogecoin-tipping robota pokrenut je na platformama društvenih medija, što je omogućilo ljudima da pošalju male količine toga nekome ako im se sviđa njihova objava. Zajednica je također koristila Dogecoin za prikupljanje sredstava za nekoliko vrijednih ciljeva, uključujući pomoć Charity: Water u izgradnji bunara u Keniji i slanje Jamajčanskog bob tima na Olimpijske igre u Sočiju kada su se kvalifikovali, ali nisu mogli priuštiti putovanje.

Ozbiljni rizici ulaganja u meme kovanice

Iako se Dogecoin može činiti bezbrižnim projektom, ulaganje u ovu vrstu kriptovalute ili druge meme kovanice kao da nosi određenu količinu rizika.

Neki meme novčići su dostigli visoku tržišnu kapitalizaciju, dok u drugim slučajevima cijena po novčiću skoči na hiljade posto u roku od nekoliko dana, čineći neke investitore bogatima, u suštini signalizirajući drugima da bi mogli učiniti isto.

Također je vrijedno napomenuti da ove kriptovalute zasnovane na memovima uopšteno nisu ozbiljne, suštinski projekti, jer se obično stvaraju kopiranjem i lijepljenjem koda iz druge vrste kriptovalute. Također im nedostaje značajna zajednica programera, koja im pomaže da budu sigurni i tehnološki ažurirani. Razvoj Dogecoina, na primjer, gotovo je zastao u različitim trenucima kroz svoju historiju.

Pored toga, mnoge meme kovanice su u vlasništvu malih grupa ljudi koji drže velike količine koje se kreću na tržištu, zajedno sa tankim fondovima likvidnosti. Kao takve, njihove cijene imaju tendenciju da budu vrlo promjenjive, pod značajnim uticajem osjećaja društvenih medija i „FOMO“ (strah od propuštanja). Zbog toga su meme kovanice posebno podložne shemama pumpanja i bacanja, pri čemu pojedinac ili grupa velikih držača novčića navijaju za novčić, navodeći druge da kupe i naduvaju cijenu prije nego što sve svoje posjede izbace na tržište.

Iako će taj određeni pojedinac ili grupa na kraju ostvariti značajne povrate, ta vrsta brze prodaje može zamahnuti tržište u crveno, ostavljajući sve ostale, kako kažu u kriptu da “drže torbu”. Neupućeni investitori koji su mislili da će cijena njihovih kovanica porasti na kraju imaju tokene koji vrijede mnogo manje od onoga što su prvobitno platili.

meme1

Kupovina meme novčića

Iako tržišta memecoina mogu biti posebno nestabilna, neki investitori ipak odlučuju ulagati u njih. Bez obzira da li su zainteresovani za tempiranje tržišnih pumpi da zarade novac ili samo žele da učestvuju u glupom, kripto-insajderskom tržištu, investitori mogu kupiti meme novčiće na mnogim istim platformama koje bi koristili za kupovinu ozbiljnijih kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereum.

Kao najstariji i najpoznatiji meme coin, Dogecoin se može kupiti, prodati i trgovati na vrhunskim kripto berzama kao što su Coinbase, Gemini i Binance. Tradicionalne platforme za investiranje i trgovanje dionicama kao što su Robinhood, WeBull i SoFi počele su dopuštati svojim korisnicima da ulažu u kriptovalute, uključujući i Dogecoin.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.