dogecoin milioner

33-godišnji investitor ove je godine postao „dogecoin milioner“, a evo zašto je Cardano sledeća kripto kripa u koju planira da uđe „all in“

U februaru je Glauber Contessoto (33) svu svoju ušteđevinu uložio u Dogecoin, kriptovalutu koja je inspirisana meme-om i koja je ove godine dobila na vrijednosti. Otprilike dva mjeseca kasnije, u aprilu, kaže da je postao milioner u Dogecoinu i to na papiru.

Sada Contessoto planira da uđe „all in“ u drugu kriptovalutu, kaže za CNBC Make It. Njegov sledeći izbor je Cardano blokchain  i njegov altcoin ADA, koji je pokrenut 2017. godine i nedavno je postao treća najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, iza Bitkoina i Ethera.

Iako ne planira da proda svoj Dogecoin, „počeću da kupujem što je moguće više Cardana sa svakim novcem koji od sada počnem da zarađujem“, kaže on.

dogecoin milioner twit

Contessoto planira da sačeka dok ne padne cijena ADA da bi počeo da ulaže, kaže, baš kao što je to učinio sa Dogecoinom.

Međutim, mnogi finansijski stručnjaci savjetuju da se ne ide sve u jednu investiciju, posebno u kripto prostoru. Kriptovaluta može biti veoma rizična investicija uopšte, a stručnjaci kažu da altcoini mogu biti još i veći rizik.

„Rizik se može mjeriti na različite načine“, rekla je Meltem Demirors, direktorka strategije za CoinShares, ranije za CNBC Make It. Ali „mnoga od ovih sredstava su mnogo rizičnija od Bitkoina ili Ethereuma“. Moguće je izgubiti cjelokupnu investiciju bez obzira na to koliko ste pažljivi. Bez obzira na to, Contessoto je i dalje bikovski nastrojen i prema Dogecoin -u i prema Cardanu.

Pošto Contessoto nije kupio Ethereum, kriptovalutu porijeklom iz Ethereum bloka , on smatra da je Cardano „sledeći najbolji ulog“, kaže on. Pristalice Cardana, poput Contessota, vide ga kao konkurenta Ethereumu, budući da je njegov tvorac, Charles Hoskinson, takođe suosnivač Ethereuma.

Cardano vs. Ethereum

Međutim, kritičari Cardana kažu da on ima dug put pred sobom dok ne dostigne Ethereum.

Ethereum je poznat po svojim mogućnostima pametnog ugovora koji, između ostalog, pokreću DeFi, ili decentralizovane finansije, aplikacije i NFT -ove tj. ili nezamenljive tokene.

Trenutno Ethereum radi na modelu dokaza o radu ili PoW, gdje se rudari moraju takmičiti u rješavanju složenih zagonetki kako bi potvrdili transakcije. Ali uskoro, Ethereum planira da pređe na dokaz o ulogu ili PoS model, gde ljudi mogu da rudare ili potvrđuju transakcije prema broju kovanica koje drže. Pristalice PoS -a kažu da on koristi manje energije.

Ova migracija je dio dugo očekivane nadogradnje na Ethereum za koju njeni programeri kažu da će značajno poboljšati blockchain i njegovu efikasnost.

Međutim, Cardano već radi na PoS modelu. Zbog toga, zajednica Cardano vidi blockchain kao ekološki prihvatljiviju alternativu Ethereumu. Ali za razliku od Ethereuma, Cardano i dalje radi na mogućnostima pametnog ugovora, koje planira objaviti u sklopu nadogradnje kasnije ove godine.

Ovo je djelimično razlog zašto milijarder, investitor Mark Cuban, na primjer, misli zašto do sada upotreba Cardana nije uspjela. „Da li ste lično u mogućnosti da koristite [Cardano] za bilo šta? Ako je tako, za šta ste ga koristili? To je pitanje koje postavljam u vezi sa svim kriptovalutama [prije ulaganja] “, tvitovao je Kuban u maju. „Da li vidite sebe kako ga koristite za bilo šta što vam je vrijedno?“

Ako planirate ulaganje, imajte na umu da finansijski stručnjaci preporučuju da budete veoma oprezni pri ulaganju u kriptovalute zbog njihove nestabilnosti i špekulativnosti.

Neki stručnjaci upozoravaju na poseban oprez pri ulaganju u altcoine, posebno jer vlada oskudica u opremi i tehnološkom razvoju koji, na primjer, ima Bitcoin. Ulagači bi mogli da se opeku, a zauzvrat bi trebalo da ulažu samo ono što sebi mogu priuštiti da izgube.

Iako Contessoto priznaje da je „još uvek rano“ za Cardana, „ja ću biti najveći pristalica Cardana“, kaže on. “Samo čekam veliki pad prije nego što ga kupim.”

Od 10:50 ujutru po istočnom standardnom vremenu u četvrtak, Cardanov ADA trguje za oko 2,60 dolara, prema CoinMarketCap -u, a Dogecoin se trguje za oko 27 centi.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.