software wallets

Imaš kripto? Evo 3 softverska novčanika za skladištenje, ulaganje i razmjenu

Skoro svaki segment kripto sektora doživio je eksplozivan rast u 2021. Stalni priliv institucionalnih sredstava bi se možda mogao protumačiti kao signal da najbolje tek dolazi.

Za nove korisnike, pronalaženje načina za dobijanje kriptovaluta može biti naporan zadatak, a izazov obezbjeđivanja imovine sa berzi je još jedna prepreka koju neki investitori teško mogu prevazići.

Evo rezimea nekih od najčešće korištenih novčanika za kriptovalute koji podržavaju širok spektar tokena i nude korisnicima pristup decentralizovanim finansijama (DeFi), nezamenljivim tokenima (NFT), mogućnostima za ulaganje i za airdrop (slanje tokena ili NFT-a bez novčane nadoknade od strane developera).

MetaMask

MetaMask je prvobitno pokrenut da podrži Ethereum blockchain i decentralizovane aplikacije (DApps) koje se pokreću na njemu. Sada je dostupan kao dodatak za pretraživač i aplikacija za pametne telefone.

Kompanija je pokrenuta 2016. godine i u velikoj mjeri je imala koristi od prednosti prvog pokretača da postane jedan od najpopularnijih i široko integrisanih novčanika, i jedan je od retkih koji podržava skoro svaku blockchain mrežu.

Brzo skrolovanje kroz podržane mreže na Chainlist platformi koja pruža listu mreža kompatibilnih sa Ethereum virtuelnom mašinom (EVM) i uputstva o tome kako dodati bilo koju navedenu mrežu u njihov MetaMask novčanik, pokazuje stotine blockchain mreža koje podržava MetaMask, uključujući mnoge od najboljih konkurenata za pametne ugovore.

Trenutno, MetaMask podržava Avalanche, Fantom, Binance Smart Chain, Polygon, HECO Mainnet, Optimism i Arbitrum, a korisnicima je lako da koriste različite mostove za prenos tokena između podržanih mreža.

MetaMask je takođe integrisao funkciju razmjene direktno u novčanik da bi korisnicima omogućio pristup zbirnoj listi decentralizovanih razmjena (DEX). Prema podacima Dune Analitics-a, dnevni obim razmjene na MetaMask razmjeni se stalno povećavao tokom 2021.

Porast obima razmjene je takođe došao uporedo sa glasinama da će MetaMask na kraju izdati sopstveni token i mnogi korisnici očekuju njegovo puštanje.

Phantom

Phantom je popularan softverski novčanik i ekstenzija pretraživača dostupan korisnicima Solana mreže.

Slično MetaMask-u, Phantom novčanik ima ugrađeni DEX koji omogućava korisnicima da izvrše direktne zamjene unutar softvera, čime se izbegava rizik od povezivanja na web lokaciju za prevaru ili plaćanja naknade za gas za prebacivanje sredstava iz novčanika za neku drugu razmjenu.

Postoje glasine da bi Phantom mogao lansirati sopstveni token i ispustiti dio zaliha ranim korisnicima. Do sada, međutim, ovo nije ništa drugo do čista spekulacija jer programer još ništa nije spomenuo. Novčanik takođe ima funkciju NFT praćenja, a korisnici takođe mogu da obavljaju transakcije sa dostupnim NFT tržištima.

Slično drugim novčanicima, korisnici Phantoma mogu uložiti Solana (SOL)Solana tokene bez potrebe za prenosom sredstava. Nedavno je tim najavio partnerstvo sa MoonPay-om koje će korisnicima omogućiti da koriste fiat valutu i ​​kreditne kartice za kupovinu tokena u Solana ekosistemu.

Projekat takođe razvija aplikacije za pametne telefone koje će korisnicima omogućiti pristup mreži Solana direktno sa svojih pametnih uređaja.

Keplr

Keplr novčanik je prvi novčanik i ekstenzija pretraživača sa omogućenom inter blockchain komunikacijom (IBC) za Cosmos mrežu koja omogućava korisnicima da čuvaju i pristupaju tokenima unutar ekosistema.

Trenutno podržava više od 15 mreža uključujući Cosmos, Secret Network, Kava, Cripto.org, IRISnet i Persistence, a tim redovno dodaje podršku za nove lance sa nekoliko projekata koji su trenutno u beta verziji.

Vlasnici podržanih tokena mogu da ulože svoja sredstva direktno preko Keplr novčanika i aplikacija na Android i iOS uređajima.

U ovom trenutku, nema glasina o mogućem Keplr tokenu ili airdrop-u ali nikada se ne može biti siguran šta bi se moglo dogoditi u kripto sektoru. Ako Keplr integriše popularne funkcije kao što je sopstveni interfejs za zamjenu ili NFT tržište, onda je šansa za izvorni token uvijek mogućnost.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.