decentralizovano vs centralizovano

Decentralizovane berze – „Divlji zapad“ kripto svijeta

Možete li zamisliti finansijski eko-sistem koji nudi bankarske instrumente bez intervencije posrednika kao što su brokerske kuće, berze ili banke korištenjem digitalnih pametnih ugovora na blockchainu? – to su decentralizovane finansije (DeFi) za vas.

Da ste u posljednje vrijeme pratili kripto scenu, ne biste propustili eksponencijalni rast i ozloglašenost decentralizovanih berzi (DEX) koje rade u okviru DeFi okvira.

Za razliku od konvencionalnih „centralizovanih berzi“, DEX omogućava da se direktne ravnopravne (P2P) transakcije kriptovalutama odvijaju bezbjedno na mreži i bez potrebe za posrednikom.

Iako je ovaj neregulisani prostor nazvan ‘Crypto's Wild West’ u posljednje vrijeme sve više napadan, mnogi stručnjaci vjeruju da ima potencijal da revolucionalizuje bankarski i finansijski sektor u cjelini.

Centralizovano vs decentralizovano

Uobičajeno, kriptovalutama se trguje na dve vrste berzi – centralizovanoj i decentralizovanoj.

Iako se trgovina popularnim kriptovalutama kao što je BTC prvenstveno odvija na centraliziranim berzama kao što su eToro, Binance, Coinbase, itd, nekoliko novoizdatih tokena trguju se isključivo samo na decentralizovanim platformama.

Centralizovane centrale razvijaju i njima upravlja određena kompanija ili pojedinac, koji imaju potpunu kontrolu nad svojim poslovanjem i samostalno donose odluke važne za razvoj usluge.

DEX-ovi su, međutim, usmjereni na rješavanje problema koji su inherentni centralizovanim berzama, stvaraju P2P tržišta direktno na blockchainu, što omogućava trgovcima da samostalno pohranjuju i upravljaju bankarskim sredstvima na svojoj distribuiranoj arhitekturi i nedostatku jedinstvenog kontrolnog centra.

Ove razmjene su razvijene na takav način da korisnicima omogućavaju da zadrže vlasništvo nad svojim kriptovalutama i privatnim ključevima – dajući više kontrole korisniku.

Štaviše, s obzirom na to da DEX-ovi koriste pametne ugovore za olakšavanje trgovine, oni zahtijevaju daleko manje nadzora u odnosu na centralizovane platforme.

Iako je nekim ljudima najlakše vjerovati trećoj strani sa svojim privatnim ključevima, centralizovana infrastruktura ima jednu tačku neuspjeha koja je čini ranjivom na potpuno gašenje putem prekida i hakerskih napada.

Teoretski, decentralizovana okruženja su manje podložna napadima, međutim, hakovi i prevare u vezi sa DEX-om su u porastu, čineći 54% obima velikih kripto prevara u 2021. godini, u poređenju sa 3% za cijelu 2020. – uglavnom ciljano na investitore početnike i na njihovu neregulisanu prirodu.

Kako funkcionišu DEX-ovi?

Za razliku od centralizovanih mjenjačnica, DEX-ovi ne dozvoljavaju razmjenu između fiat i kriptovaluta.

Umjesto toga, oni isključivo trguju tokenima kriptovalute za druge tokene kriptovalute.

Jednostavno rečeno, DEX je „skup pametnih ugovora“.

Nick Szabo, koji je skovao termin ranih 1990-ih, koristio ga je za označavanje “skupa obećanja, specifikovanih u digitalnom obliku, uključujući protokole unutar kojih strane izvršavaju ta obećanja” – što još uvijek vrijedi u modernom kontekstu.

Osnovna tehnologija koja podržava sadašnji DeFi ekosistem su bazeni likvidnosti – kolekcija kripto imovine zaključane u okviru pametnog ugovora, koja se može koristiti za razmjene, zajmove i druge primjene.

Najpopularniji DEX-ovi kao što su Uniswap i Sushiswap rade na Ethereum blockchainu i dio su rastućeg paketa alata za decentralizovane finansije (DeFi), koji čine širok raspon finansijskih usluga dostupnim direktno iz korisnikovog kripto novčanika.

Ove platforme obično koriste protokole fonda likvidnosti za određivanje cijene imovine. Peer-to-peer po prirodi znači da ove berze trenutno izvršavaju transakcije između novčanika korisnika – proces koji neki nazivaju zamjena.

Korištenje DEX-a

Decentralizovane razmjene ne podrazumijevaju proces registracije ili KYC (Know Your Customer) aplikaciju, čak vam nije potrebna ni e-mail adresa za interakciju sa ovim platformama – sve što vam je potrebno je novčanik kompatibilan sa pametnim ugovorom, pametni telefon i ispravna internet konekcija.

Prvi korak je da odlučite koju mrežu želite koristiti, jer će svaka trgovina snositi naknadu za transakciju.

Najveći DEX je Uniswap, koji je izgrađen 2018. na vrhu Ethereum blockchaina, drugog najvećeg svjetskog projekta kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Sljedeći je odabir novčanika koji je kompatibilan s odabranom mrežom i finansiranje sa njegovim izvornim tokenom (obično ETH).

Uz Uniswap, moraćete se uvjeriti da već imate postavke novčanika koje podržava ERC-20 kao što su MetaMask, WalletConnect, Coinbase novčanik, Portis ili Fortmatic… i voila spremni ste za početak trgovanja!

Regulatori na putu

Danas je DEX postao najvažnija infrastruktura DeFi-ja i lider je u pogledu Total Value Locked (TVL) i broja projekata.

Međutim, neregulisana priroda ovih tržišta i njihova ozloglašenost po privlačenju “svakakvih” ljudi koji su kapitalizovali njegovu decentralizovanu arhitekturu za prevare investitora.

Shodno tome, regulatori se brzo približavaju, senatski odbor fokusiran na fintech preporučio je potpunu reviziju regulatornog procesa u Australiji za industriju digitalnih valuta.

U svom izvještaju, komitet je preporučio nekoliko promjena koje će uticati na razmjenu digitalnih valuta, decentralizovane financije (DeFi), decentralizovane autonomne organizacije (DAO), rudare za blokiranje nagrađivanja, trgovce i druge učesnike u industriji.

Međutim, DEX i širi DeFi ekosistem imaju potencijal da poremete sve konvencije u bankarstvu i finansijama, i vjerovatno će izaći iz svojih izazova kao značajan igrač u budućnosti interneta koji će pokretati Web3.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.