v3 uniswap

Uniswap V3 će biti lansiran na Polygon-u, dok se MATIC približava ATH

Uniswap V3 je krenuo sa radom na Polygon mreži, nakon uspješnog glasanja o ovom prijedlogu. Promjena će donijeti poboljšanja u brzini i cijenama gasa, na popularnom AMM (Automated Market Maker).

Preko 72 miliona glasova je prikljupljeno. Većina je glasala da se puštanje u rad izvrši na Polygon mreži. Samo 503 hiljade glasača su bili protiv ovog prijedloga. Glasanje je završeno 8. decembra, sa puštanjem u rad Uniswap V3 na Polygonu pet dana kasnije, 23. decembra.

Uniswap V3, više korisnika, veći prihodi

Prijedlog kaže da je Polygon team želio da pusti u rad Uniswap protokol na Polygon PoS, na dobrobit zajednice. Rekli su da bi promjena privukla više korisnika, veće uštede i prihode, kao i povratak beskrajne vizije DeFi svijeta.
Iz Polygona takođe kažu da će obezbijediti do 20 miliona dolara finansijske pomoći da se pomogne ova inicijativa. 15 miliona dolara će biti dodijeljeno likvidnosti dugoročne rudarske kampanji, a oko 5 miliona dolara će biti rezervisano za sveukupno prihvatanje Uniswap-a na Polygonu.

I Uniswap i Polygon slave najveći uspijeh do sada, izjavljujući da je ovo najveći potez za obe mreže. Iz Polygona kažu da je ovaj pokret donio „povratak originalnog obećanja Ethereuma“ dok je Uniswap izjavio da će ovo donijeti nekoliko poboljšanja AMM-u (Automated Market Maker).

Polygon mreža ima potpuno riješeno skaliranje, koje je donijelo ogroman napredak u 2021. godini. Nudi niske cijene naknada i skoro momentalne transakcije. Do sada je mreža obavila preko milijardu transakcija, od kojih se većina dogodila ove godine.

Polygon, jedan od pobjednika 2021

Polygon mreža je bila jedna od istaknutijih po performansama u 2021. godini, sa rastom mreže i partnerstvima koja su stalno privlačila pažnju kripto entuzijasta. U oktobru 2021. godine, broj jedinstvenih Polygon adresa je prešao cifru od 100 miliona, što predstavlja istaknuto dostignuće po bilo kom standardu. Broj aktivnih adresa na Polygonu je, u jednom momentu, prešao broj aktivnih adresa Ethereuma.

Polygon se takođe pozabavio i sa NFT-ovima u 2021. godini, lansirajući Futurent na mreži, platformu koja se djelomično bavi nekretninama. Polygon Studios, takođe je podržao lansiranje Rario-a, prve NFT platforme pokrenute na ovoj mreži.

Istovremeno, MATIC token se penjao ka najvišoj vrijednosti do sada (All time high), te dostigao skoro nekoliko procenata do nedavnog ATH-a od 2.70 dolara. U vrijeme objavljivanja ovog teksta, cijena MATIC tokena iznosi $2,54 (4,46KM).

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.