btc skace opet

Skok cijene kripta od 300 milijardi dolara: Bitcoin odjednom raste prema 50.000$ dok Ethereum, BNB, Cardano, XRP, Dogecoin i Uniswap tonu

Cijene Bitcoina i drugih kriptovaluta porasle su ove sedmice, pri čemu se Bitcoin približio 50.000 dolara po bitcoinu, prvi put od sredine maja. Rast cijena kriptovaluta-predvođen sa deset najboljih tokena po vrijednosti Ethereum, Dogecoin i Uniswap i dodajući 300 milijardi dolara na tržište u prošloj sedmici, dolazi nakon što je Ethereum ove sedmice pomno nadziran, pomažući ethereumu daleko nadmašivši bitcoin i povećavši očekivanja takozvano “prevrtanje”.

Međutim, cijene rastu čak i dok se povećavaju strahovi da bi Sjedinjene Američke Države mogle usvojiti dalekosežne zakone o izvještavanju o porezima na Bitcoin i kriptovalute u sklopu Zakona o ulaganju u infrastrukturu i radna mjesta za koji protivnici kažu da prijeti razvoju tehnologije u zemlji.

Ethereum, Dogecoin koji je zasnovan na mimovima i simbol decentralizirane Uniswap razmjene ostvarili su dobitke od 20% do 30% u prošloj sedmici, pri čemu su Bitcoin, Binance's BNB, Cardano i XRP porasli između 5% i 10%.

“Bitcoin ima snažne performanse otkad je odskočio od podrške od 30.000 dolara koje smo ranije naveli”, rekao je Joe DiPasquale, izvršni direktor kripto hedž fonda BitBull Capital, putem e-maila. “Sada se nalazi u kritičnom rasponu i očekuje veliki proboj iznad 40.000 dolara, potkrijepljen predloženom kripto izmjenom američkog zakona o infrastrukturi.”

Prošle sedmice, u dvostranački prijedlog zakona dodata je odredba o podizanju gotovine putem strožijih poreskih pravila na širokoj definiciji “brokera” kriptovaluta za koje se neki boje da će učiniti kripto rudarstvo – osiguravajući blockchain i potvrđujući transakcije u zamjenu za nove tokene – a novčanik pruža gotovo nemoguće u zemlji. Ove sedmice je predložen amandman koji donekle pojašnjava definiciju posrednika, izričito isključujući validatore, proizvođače hardvera i softvera, kao i programere za izrade protokola.

Tada se pokazalo da je predloženi novi amandman koji isključuje samo rudarstvo sa dokazom o radu ili prodaju hardvera ili softvera koji pojedincima dozvoljava kontrolu privatnih ključeva koji omogućavaju pristup digitalnoj imovini. Bitcoin, daleko najveća kriptovaluta po vrijednosti, koristi rudarstvo sa dokazom o radu, iako noviji tokeni, uključujući Binanceovu BNB, koriste takozvane modele rudarstva s dokazom udjela koji nagrađuju one koji “ulažu” svoje postojeće tokene. Nadogradnja Ethereuma ove sedmice dio je dugo planiranog pomaka sa dokaza o radu na dokaz o ulogu.

Milijarder, izvršni direktor Tesle, Elon Musk, izvagao je reakciju na tvit izvršnog direktora Coinbasea Briana Armstronga koji je odredbu kripto infrastrukture nazvao “katastrofalnom”.

“Ovo nije vrijeme za odabir tehnoloških pobjednika ili gubitnika u tehnologiji kriptovaluta”, rekao je Musk, koji je postao jedan od najvećih svjetskih Bitcoin i kripto influencera nakon što je ove godine u bilancu Tesle dodao Bitcoin u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. “Ne postoji kriza koja primorava ishitreno zakonodavstvo.”

Predložene izmjene u pravilima izvještavanja o kripto -porezu otvoreno su osporavane od strane kripto investitora, stručnjaka iz industrije i tehnologa.

Tehnološki ulagač i bivši šef tehnologije u Coinbaseu, Balaji Srinivasan, označio je posljednji amandman “stražnjom zabranom bitcoina”, dok ga je kripto lobist Jerry Brito, izvršni direktor Coin Center-a, nazvao “katastrofalnim” i “smiješnim”.

Uprkos negodovanju zbog infrastrukture kriptovalute, Ethereum je ove sedmice nastavio jačati svoj talas podrške za nadogradnju, umanjujući strahove da je moglo doći do rasprodaje nakon što je nestala reklama o nadogradnji.

“Ethereum se čini stabilno u pogledu akcije. Očekujemo da će Bitcoin u narednim sedmicama voditi tržište prije nego što Ethereum i drugi altcoini počnu gurati dobitke u onome što bi moglo postati druga faza ovogodišnjeg ubrzanog rasta.” – izjavio je DiPasquale.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.