Grayscale Bitcoin Trust

Sve što treba da znate o Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) je najnoviji odgovor na dugogodišnje pitanje o digitalnoj valuti. Da li je moguće ulagati u Bitcoin putem berze? Do nedavno su dostupni mehanizmi za to bili prilično ograničeni, ali GBTC ima za cilj da to promijeni.

Jednostavno rečeno, GBTC je finansijsko sredstvo koje omogućava investitorima da ulažu u fondove koji zauzvrat drže velike količine bitkoina. To znači da kako cijena BTC-a raste (ili pada), akcije u ovim fondovima prate vrijednost kriptovalute, ali samo “približno”. Ulaganje u BTC na ovaj način nudi nekoliko ključnih prednosti investitorima, ali i činjenicu da ulaganja reguliše Komisija za hartije od vrijednosti, poznatija kao SEC (Securities and Exchange Commission).

U ovom vodiču ćemo pogledati šta je GBTC, kako funkcioniše i za koje investitore je pogodan.

Šta je to Grayscale Bitcoin Trust?

GBTC je primjer nove vrste fonda koji na novi način istražuje vrijednost bitkoina. Fond je pokrenut još 2013. godine pod imenom Bitcoin Investment Trust (BIT) i od tada je brzo rastao. GBTC sada omogućava investitorima da steknu izloženost BTC-u putem privatnog povjerenja koje trguje direktno na američkoj berzi (kao „GBTC“).

Od aprila 2021. GBTC drži 654.885 bitkoina. Ovo predstavlja otprilike 46% od 1,4 miliona bitkoina koji trenutno drže kompanije, a kojima se trguje. To takođe čini GBTC najvećim Bitcoin fondom na svijetu.

Fondovi poput GBTC-a omogućavaju investitorima način posrednog trgovanja BTC-om direktno preko berze. Trenutno regulatori u SAD-u (daleko najveće tržište berze i daleko najveće tržište kriptovaluta) ne dozvoljavaju direktno trgovanje kriptovalutama na berzama, jer smatraju da su te valute nedovoljno regulisane.

Kako funkcioniše GBTC?

Iako je ideja GBTC-a otvaranje kripto investicija što većem broju ljudi, u praksi nije moguće samo kupiti učešće u fondu po tržišnim cijenama. Evo kako to zapravo funkcioniše.

Prvo Grayscale poziva skup bogatih investitora da ulože novac u fond, a onda GBTC koristi ovaj novac za kupovinu bitkoina. Zatim Grayscale stavlja fond na javne berze, dozvoljavajući svakome da kupuje i prodaje akcije.

Kako cijena bitkoina raste (ili pada), vrijednost fonda prati ovu cijenu. To znači da sam fond, kao i akcije u njemu, prate cijenu BTC-a. Ovaj proces znači da akreditovani investitori, ili oni koji su pozvani da doprinesu fondu tokom njegove prve privatne runde, ostvaruju direktan povrat od preprodaje svojih akcija.

Da li je GBTC dobra investicija?

To zavisi od prioriteta investitora i tolerancije na rizik. Neposjedovanje bitkoina direktno ima niz prednosti, do kojih ćemo doći u nastavku, ali fondovi poput GBTC-a imaju i nedostatke, poput relativno visokih troškova ulaska.

Zbog toga je vjerovatno da će GBTC možda, nekada, imati samo mali dio portfolija prosječnog investitora. Kao opšte pravilo, ne biste trebali da ulažete više od 15% svog portfolija u BTC, a ovo postavlja gornju granicu koliko prosječna osoba treba da uloži u fond poput GBTC-a.

Prednosti GBTC -a

Pogledajmo prednosti i nedostatke GBTC-a detaljnije. Trenutno je fond prvenstveno fokusiran na one koji su ionako zainteresovani za ulaganje u BTC, ali koji imaju i određenu zabrinutost zbog toga. To je dobra polazna tačka za razumijevanje vrijednosti GBTC-a jer, zašto bi neko kupovao akcije GBTC-a umjsto da kupuje BTC direktno?

Postoji niz razloga. Jedan je da razvijanje načina za bezbjedno čuvanje bitkoina može biti teško. Drugi je da je podnošenje poreza za dobit od akcija, poput onih od ulaganja u GBTC, je mnogo manje složeno od poreskog režima koji se primjenjuje na kripto holding kompanije. A tu je i činjenica da se mnogi ljudi i dalje osjećaju neprijatno ulaganjem velikih iznosa u BTC, posebno imajući u vidu nedavne špekulacije da je 95% trgovanja BTC lažno.

GBTC je investicija koju nadgleda SEC, ali i dalje ima značajnu izloženost cijeni bitkoina, omogućavajući investitorima koji su svjesni rizika da iskoriste promjene cijena.

Nedostaci GBTC-a

Sa druge strane, postoji niz nedostataka ulaganja u GBTC, za razliku od direktne kupovine bitkoina. Prvi i najočigledniji je da, s obzirom na to da akcije u povjerenju imaju premiju, one dolaze sa značajnim početnim troškovima. Ovi početni troškovi će vjerovatno biti nevažni u ulaganju koje traje otprilike pet godina, ali do tada bi GBTC mogao imati mnogo više konkurenata nego sada.

Drugo, pošto GBTC ne prati cijenu Bitcoina direktno, može proći neko vrijeme dok se fluktuacije cijena u BTC-u ne odraze na cijenu GBTC-a.

Kako mogu kupiti GBTC?

Povjerenje se trguje na tržištu tipa over-the-counter. Ulagači mogu kupiti akcije GBTC-a isto kao što bi kupili i ostale akcije, preko brokera ili savjetnika, ili putem platforme za online trgovanje. To otvara čitav niz mogućnosti za investitore. Sa instrumentima poput GBTC-a, investitori mogu trgovati BTC-om sa akcijama drugih kompanija, iako na prilično ograničen, skup način.

Postoji li konkurencija GBTC-u?

Postoje neki direktni konkurenti GBTC-u, mada nijedan nije u stanju da parira njegovoj veličini ili kupovnoj moći. GBTC je samo jedan od nekoliko fondova kojima se javno trguje sa značajnom izloženošću BTC-u.

Ali GBTC bi uskoro mogao i zastariti. Mnoge firme su se borile da dobiju bitkoin ETF (Exchange-traded fund) odobrenje tokom većeg dijela posljednje decenije, a GBTC je nesumnjivo imao koristi od nedostatka punog Bitcoin ETF-a. Međutim, s nedavnom viješću da je prvi Bitcoin ETF (Namjenski Bitcoin ETF) odobren u Kanadi, skuplja sredstva poput GBTC-a mogla bi izgubiti svoju moć.

Da podvučemo crtu

Konačno, GBTC omogućava investitorima da steknu izloženost tržištu bitkoina na način koji pojednostavljuje poreze i čuvanje, a dodatno pruža i federalni nadzor. Ali te prednosti dolaze po relativno visokoj cijeni. I tako, iako finansijski savjetnici ne bi trebalo da ignorišu BTC fondove poput GBTC-a, prosječni investitor će vjerovatno napraviti samo mala ulaganja u fondove za praćenje BTC-a na berzi. Samo će punopravni Bitcoin ETF biti “game changer”.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.