coinbase sued

Coinbase tužen zbog navodne prodaje 79 neregistriranih kripto vrijednosnih papira – uključujući XRP, Dogecoin, Shiba Inu

Podnesena je grupna tužba protiv berze kriptovaluta Coinbase koja se nalazi na Nasdaq-u u kojoj se navodi da platforma omogućava kupcima da trguju sa 79 kriptovaluta koje su neregistrovani, uključujući XRP, Dogecoin (DOGE) i Shiba Inu (SHIB).

Tužba tvrdi da je Coinbase prodao 79 neregistriranih kripto vrijednosnih papira kupcima.

Prošle sedmice je pokrenuta grupna tužba protiv Coinbase Global Inc., Coinbase Inc. i izvršnog direktora Briana Armstronga.

Glavni tužioci i korisnici Coinbasea Christopher Underwood, Louis Oberlander i Henry Rodriguez navode da je od 8. oktobra 2019. do danas, Coinbase dozvoljavao kupcima da kupuju i prodaju 79 različitih kriptovaluta bez otkrivanja da su one zapravo vrijednosni papiri. Tužioci su dodali da ove kripto hartije od vrijednosti nisu registrovane kod američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) ili bilo kojeg državnog regulatora, a Coinbase nije registrovan kao berza vrijednosnih papira ili u svojstvu brokera-dilera.

Tužioci tvrde da “Coinbaseova prodaja ovih tokena krši i savezni i državni zakon.” Klasa pokriva sve osobe ili entitete koji su izvršili transakciju bilo kojeg od 79 kripto tokena na Coinbase ili Coinbase Pro platformi tokom perioda.

Bez registracije ove kripto imovine kod SEC-a i državnih regulatora, tužioci su rekli:

Kupci nemaju pristup objavama koje prate izdavanje tradicionalnih hartija od vrijednosti. Umjesto toga, investitori primaju — najviše — takozvane bijele knjige, koje opisuju token, ali ne zadovoljavaju zahtjeve za prospekt prema saveznim i državnim zakonima o vrijednosnim papirima.

79 kriptovaluta navedenih u tužbi su 1INCH, AAVE, ACH, ADA, AGLD, ALGO, AMP, ANKR, ARPA, ATOM, AUKCIJA, AXS, BAL, BAND, BAT, BNT, BOND, BTRST, CGLD, CLV, COMP, CRO, CRV, CTSI, CVC, DNT, DOGE, DOT, ENJ, EOS, FARM, FET, FIL, FORTH, GNT, GRT, GTC, ICP, IOTX, KEEP, KNC, LINK, LOOM, LRC, MANA, MATIC, MKR, MLN, NKN, NMR, NU, OGN, OMG, ORN, OXT, PLA, POLY, QNT, QUICK, RARI, REN, REP, RLC, SHIB, SKL, SNX, SOL, STORJ, SUSHI, TRB, TRIBE, UMA, UNI, XLM, XRP, XTZ, XYO, YFI, ZRX.

U tužbi se nekoliko puta citira predsjednik SEC-a Gary Gensler. Šef SEC-a je u nekoliko navrata rekao da nema dovoljno zaštite investitora u kripto sektoru. Takođe je naglasio da neke platforme navode 50 do 100 tokena, od kojih su neki vjerovatno vrijednosni papiri.

Međutim, SEC nije aktivno pojašnjavao koje kriptovalute smatra vrijednosnim papirima. U decembru 2000. Komisija je tužila Ripple Labs i dva rukovodioca zbog prodaje XRP-a za koje je rekla da su neregistrovani vrijednosni papiri. Ripple tvrdi da XRP nije sigurnost; tužba je još u toku.

Prema dokumentu Coinbase-ove grupne tužbe, ovaj slučaj je grupna tužba u kojoj ukupna potraživanja svih članova predloženih klasa prelaze 5.000.000 USD, bez kamata i troškova.

Tužioci traže da “povrate štetu, naknadu plaćenu za tokene i naknade za trgovanje, zajedno sa kamatama na njih, kao i advokatske honorare i troškove, u najvećoj mjeri dozvoljenoj zakonom”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.