xrp kriptovaluta

Predstavljamo vam Ripple – XRP

Ripple (XRP) je tehnologija koja djeluje i kao kriptovaluta i kao digitalna platna mreža za financijske transakcije. Prvi put je objavljen 2012. Godine. Osnovali su ga Chris Larsen i Jed McCaleb. Glavni proces Ripplea je sistem razmjene i doznake sredstava za namirenje plaćanja, sličan sistemu SWIFT plaćanja, za međunarodne transfere novca i sigurnosti, koji koriste banke i finansijski posrednici koji posluju u različitim valutama.

Token koji se koristi za kriptovalutu je unaprijed postavljen i koristi oznaku XRP. Ripple je naziv kompanije i mreže, a XRP je token kriptovalute. Svrha XRP-a je da posluži kao posrednički mehanizam razmjene između dvije valute ili mreže, kao neka vrsta privremenog naziva sloja poravnanja.

Razumevanje XRP-a

Za početak, važno je razumeti razliku između XRP, Ripple i RippleNet. XRP je valuta koja radi na platformi za digitalno plaćanje pod nazivom RippleNet, koja se nalazi na vrhu distributivne baze podataka glavne knjige, pod nazivom XRP Ledger. Dok RippleNetom upravlja kompanija koja se zove Ripple, XRP knjiga je otvorenog koda i nije zasnovana na blockchainu, već na prethodno pomenutoj distribuiranoj bazi podataka glavne knjige.

Platna platforma RippleNet je sistem bruto poravnanja u realnom vremenu (RTGS), koji ima za cilj da omogući trenutne novčane transakcije na globalnom nivou. Iako je XRP kriptovaluta izvorna u knjizi XRP, zapravo možete koristiti bilo koju valutu za transakcije na platformi.

Dok je ideju iza platforme za plaćanje Ripple prvi put iznio Ryan Fugger 2004. godine, tek kada su Jed McCaleb i Chris Larson preuzeli projekat 2012. godine, Ripple je počeo da se gradi (u to vrijeme se takođe zvao OpenCoin).

Kako XRP radi?

xrp cijena

XRP je stvorio Ripple da bude brza, jeftinija i skalabilnija alternativa i drugim digitalnim sredstvima, a i postojećim platformama za monetarno plaćanje poput SWIFT-a.

Glavnu knjigu RippleNeta vodi globalna XRP zajednica, pri čemu je kompanija Ripple aktivni član. Knjiga XRP obrađuje transakcije otprilike svakih 5 sekundi, ili kad god nezavisni čvorovi za provjeru dođu do konsenzusa o redoslijedu i sipravnosti XRP transakcija, za razliku od rudarstva i dokaza o radu (POW), poput bitkoina (BTC). Svako može biti validator Ripple-a, a listu trenutno čine Ripple zajedno sa univerzitetima, finansijskim institucijama i drugima.

Ripple kao digitalna Hawala mreža

Da biste razumjeli kako sistem funkcionše, razmislite o strukturi prenosa novca u kojoj dvije strane, na bilo kom kraju transakcije, koriste svoje željene posrednike za primanje novca. U stvari, Ripple funkcioniše kao digitalna hawala usluga. Hawala je neformalna metoda prenosa novca, obično preko granica, bez ikakvog fizičkog premještanja novca.

Ripple koristi medij, poznat kao Gateway, kao vezu u lancu povjerenja, između dvije strane koje žele izvršiti transakciju. Gateway djeluje kao kreditni posrednik koji prima i šalje valute na javne adrese, putem mreže Ripple. Bilo ko ili bilo koje preduzeće, može se registrovati i otvoriti pristupnik, koji ovlašćuje podnositelja registracije da djeluje kao posrednik za razmjenu valuta, održavanje likvidnosti i prenos plaćanja na mreži.

Ripple digitalna valuta XRP

Digitalna valuta, XRP, deluje kao most valute prema drugim valutama. Ne pravi razliku između bilo koje fijat/kriptovalute, što olakšava zamjenu bilo koje valute za drugu. Svaka valuta u ekosistemu ima svoj pristupnik, npr. CADBluzelle, BTCbitstamp i USDsnapsvap. Ako je David htio bitcoin, kao plaćanje za usluge pružene Srđanu, Srđan ne mora posjedovati bitcoin. On može poslati uplatu na svoj gateway u kanadskim dolarima (CAD), a David može primiti bitcoine sa svog gateway-a. Jedan gateway nije potreban za pokretanje potpune transakcije, može se koristiti više pristupnika, formirajući lanac povjerenja koji se širi kroz korisnike.

Držanje salda putem pristupnika, izlaže korisnika riziku druge ugovorne strane, riziku koji je takođe prisutan u tradicionalnom bankarskom sistemu. Ako gateway ne poštuje svoju odgovornost, korisnik bi mogao izgubiti vrijednost svog novca koji se nalazi na tom gateway-u. Korisnici koji nemaju poverenja u mrežni prolaz, mogu da trguju sa pouzdanim prolazom koji se zauzvrat bavi “nepouzdanim” prolazom. Na ovaj način će se potražnja prenositi preko provjerenog ili kreditno sposobnog sertifikata. Rizik druge ugovorne strane ne odnosi se na bitkoine (i većinu altkoina) budući da korisnički bitkoin nije potražnja ili obaveza drugog korisnika.

Posebna razmatranja

Ripple poboljšava neke nedostatke koji se pripisuju tradicionalnim bankama. Transakcije se odvijaju u roku od nekoliko sekundi, na mreži Ripple, iako platforma često obrađuje milione transakcija. Ovo se uveliko razlikuje od banaka, kojima bi moglo biti potrebno nekoliko dana ili nedelja da završe elektronski transfer novca. Naknada za obavljanje transakcija na Ripple-u je takođe minimalna, sa minimalnim transakcionim troškovima potrebnim za standardnu transakciju postavljenu na 0,00001 XRP, u poređenju sa velikim naknadama koje banke naplaćuju za obavljanje prekograničnih plaćanja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.