us sec

US SEC optužuje čovjeka za prevaru kripto investitora u dvije ponude digitalnih hartija od vrijednosti

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je državljanina Letonije za prevaru investitora u dvije kripto ponude. Prevarant je „koristio lažna imena, izmišljene entitete i lažne profile da bi odradio svoje šeme i prisvojio skoro sva sredstva investitora koja su prikupljena.

Dvije lažne kripto šeme

SEC je u četvrtak objavio da je „optužio državljanina Letonije da je prevario stotine maloprodajnih investitora za najmanje 7 miliona dolara kroz dvije odvojene lažne ponude u vidu hartija od vrijednosti“.

Napominjući da je Ivars Auzins prevario američke i strane investitore, čuvar hartija od vrijednosti je objasnio:

Auzins je navodno koristio lažna imena, fiktivne entitete i lažne profile da bi sproveo u djelo svoje šeme i prisvojio skoro sva sredstva od investitora koja su prikupljena.

Njegova prva šema je trajala od januara do marta 2018. „Auzins je na prevaru ponudio i prodao neregistrovane digitalne tokene kao dio ICO [početne ponude novčića] Denaro, navodne platforme za debitne kartice sa više valuta“, detaljno je naveo SEC.

U žalbi se navodi da su „svi proizvodi ili usluge za koje se tvrdi da su ponuđeni bili fiktivni, uključujući odnos sa izdavaocem kreditne kartice“, uz napomenu da je „Auzins nezakonito prisvojio sav prihod ICO-a“.

Njegova druga prevara je trajala od aprila do jula 2019. „Auzins je na prevaru ponudio neregistrovane hartije od vrijednosti, Innovamine, koje su navodno nudile program rudarenja u oblaku“, opisao je SEC, dodajući da je „nedozvoljeno prisvojio skoro sva sredstva prikupljena u ponudi“. Regulator hartija od vrijednosti je detaljno naveo:

Kako navodimo, Auzins je bio angažovan u drskoj šemi da prevari maloprodajne investitore pod maskom profitabilnih mogućnosti digitalne imovine.

Letonski državljanin je optužen za „kršenje odredbi saveznih zakona o hartijama od vrijednosti protiv prevara i registracije“. SEC „traži trajne zabrane, uključujući zabrane zasnovane na ponašanju, da mu se naplati kamata za prejudiciranje, građanske kazne i zabranu da radi kao službenik ili direktor u bilo kojoj javnoj firmi“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.