nft blokovi

Šta su umjetnički blokovi i zašto se ti NFT-ovi odjednom prodaju za milione dolara u Ethereumu?

Art Blocks stvara originalna umjetnička djela na Ethereum blockchain-u, a kupci za njih daju mnog novca zbog najnovijeg buma NFT-a.

Ukratko

  • Art Blocks je NFT projekat zasnovan na Ethereumu koji generiše originalna digitalna umetnička dela na blockchainu pomoću algoritma.
  • Prodaja sekundarnog tržišta skočila je u avgustu, sa nizom pojedinačnih prodaja NFT-a u vrijednosti od preko 1 milion dolara u posljednje vrijeme.

Veliki dio razgovora o najnovijem naletu na NFT tržištu usredsređen je na zbirke slika profila, poput CryptoPunks i Bored Ape Yacht Club, koje su zajedno pravile stotine miliona dolara obrta u transakcijama posljednjih nekoliko nedelja.

Ali postoji još jedna rastuća NFT kolekcija sa sasvim drugačijom privlačnošću, a to je Art Blocks.

To nije potpuno novi projekat, ali se njegov uticaj na tržištu NFT-a jako ubrzao. Art Blocks je samo u avgustu, napravio obim trgovanja u vrijednosti od 403 miliona dolara, prema CryptoSlam-u, što je više od 80% ukupnog broja od lansiranja projekta u novembru 2020.

Ranije ove nedelje, jedan Art Blocks NFT prodat je za 3,3 miliona dolara što novi rekord za ovu kolekciju. Ovo je samo jedan od 16 pojedinačnih komada, u ovoj kolekciji, koji su prodati za milion dolara ili više.

NFT je verifikovani blockchain dokument o vlasništvu nad jedinstvenom digitalnom stavkom, bilo da se radi o slici, video datoteci ili nečemu drugom. Art Blocks je stvaralačka umjetnička kolekcija koja obuhvata široku lepezu različitih kapljica od različitih umjetnika. Neke od njih su ravne slike ili interaktivne 3D kompozicije, ali sve ih ujedinjuje slična priča o porijeklu. Svaka konačnu, jedinstvenu sliku zapravo generiše Ethereum blockchain.

Umjetnik stvara algoritam ili skriptu i primjenjuje je na Ethereumu, eksperimentišući sa kompozicionim elementima kako bi razvio jedinstveni stil projekta prije zaključavanja koda. Tokom procesa pravljenja (kovanja), konačna slika se generiše iz skripte putem heš niza ili „sjemena“ koje obezbjeđuje token. Svaka slika napravljena na ovaj način je drugačija i stvorena je na licu mjesta. Ovo je prizor koji kupac ne vidi, ali postoje doslijedni elementi i ponavljajući motivi koji ih sve spajaju u kohezivan projekat.

Ovo je bukvalno brak tradicionalne umjetničke estetike i blockchaina.

Izgled i osećaj svake kapljice uveliko variraju u različitim projektima Art Blocks-a, ali neki su slavljeni i hvaljeni kao likovna umjetnost, pa se prodaju po sličnim cijenama.

Blokovi stvaraju novac

nft zarada

Linija Fidenza Tiler Hobbsa, koja obuhvata 999 zasebnih NFT komada i brzo je postala jedna od zvijezda kolekcije, čineći četiri od pet najboljih i najskupljih NFT prodaja Art Blocks do sada. Najjeftiniji komad Fidenze, koji se trenutno nalazi na sekundarnom tržištu OpenSea je iznad 550.000 dolara vrijednog ETH-a.

“Fidenza je moj najsvestraniji algoritam do sada”, napisao je Hobbs na službenoj stranici projekta Art Blocks. „Iako je program i dalje fokusiran na strukturirane krivine i blokove, različitosti razmjera, organizacije, teksture i upotrebe boja koje može upotrijebiti stvaraju širok spektar generativnih mogućnosti. “Prema Tekas Monthli-u, Hobbs iz Austina proveo je mjesece i mjesece usavršavajući algoritam iza Fidenze.

Projekat Fidenza pao je u junu na cijenu od 0,17 ETH po komadu, oko 400 dolara u to vrijeme, te je rasprodat za 28 minuta. Komadi su od tada ubrzano dobijali vrijednost. Evo dobrog primjera iz OpenSea-a: Fidenza #284 je prodata za 7.5 ETH (23.400 USD) 13. jula, ponovo prodata 19. jula za skoro 18 ETH (56.200 USD), a zatim je ponovo prodata 24. jula za 20 ETH (oko 62.500 USD). Sada je objavljen za prodaju po cijeni od 215 ETH (672 500 USD).

Da li će se prodati za toliko, ostaje da se vidi, ali postoji nedavni presedan za najveću prodaju Fidenze. Uz prodaju od 3,3 miliona dolara u ponedeljak, još jedna Fidenza prodata je juče za 777 ETH (2,4 miliona dolara) od Kevin Rose-a, partnera u VC firmi True Ventures i saosnivača Digg tokena. Rose je jedan od najistaknutijih vlasnika i poštovalaca Fidenze, a razgovarao je o kolekciji i intervjuisao Hobbsa na svom podcastu Modern Finance.

Fidenza nije jedina kolekcija Art Blocks-a koja je premašila granicu od milion dolara sa pojedinačnom prodajom NFT-a. Projekat Ringers Dmitrija Cherniak-a je zabilježio šest prodaja, uključujući tri koje su se danas izvršile. Projekat Kjetil Golid Archetipe takođe je prikupio par sedmocifrenih prodaja, a osnivač i izvršni direktor Art Blocks-a, Erick Calderon, originalni Chromie Squiggle, zaslužan je za drugu najveću pojedinačnu prodaju Art Blocks-a u vrijednosti od skoro 2,44 miliona dolara ETH-a.

“Ovo je neverovatna potvrda, uzbuđenje, ali je u isto vrijeme i zastrašujuće”, rekao je Calderon za Decypt ove nedelje o nedavnom usponu Art Blocks-a, nakon rekordnog obima trgovanja u ponedeljak od 69,4 miliona dolara. „Sve je to ogromno, ali imamo nevjerovatan tim i ulažemo svoja srca u ovo. Kao rezultat toga, uživamo u uspijehu. “ 

Zabrinutosti

nft nedostatci

S obzirom na brzinu rasta Art Blocks-a, razumljivo je zašto bi Calderon opisao nedavni porast kao „ogroman“. To je mnogo novca u kombinaciji sa velikom iznenadnom potražnjom. Obim trgovanja od 429 miliona dolara u posljednjih 30 dana čini ogromnu većinu onoga što je Art Blocks do sada stvorio, i ne zaostaje daleko za 497 miliona dolara vezanih za CryptoPunks u istom rasponu. (Obojica zaostaju za porastom Ethereum kripto igre Axie Infinity, koja ima 852 miliona dolara u prodaji NFT-a u poslednjih 30 dana.)

Vrijedi napomenuti da postoji mnogo Art Block NFT-ova. Trenutno postoji 140 kolekcija pod bannerom Art Blocks Curated, koje bira odbor za kuriranje projekta, ali ima ih još. Art Blocks Playground je transparent pod kojim postojeći „kurirani“ umjetnici mogu objaviti dodatne projekte sa manje strogim nadzorom, dok je Art Blocks Factory još jedan transparent sa opuštenijim zahtjevima za umjetnike koji učestvuju.

Sve u svemu, postoji oko 99.000 NFT-ova koji nose naziv Art Blocks, iako Playground i Factory banneri obično ne daju toliko novca u prodaji na sekundarnom tržištu. Na primjer, najjeftiniji dostupan Art Blocks Curated NFT na OpenSea kotira 1,9 ETH (5 900 USD), dok je najpovoljniji Factory NFT 0,1 ETH (310 USD).

Zajednica Art Blocks ima veliki broj otvorenih entuzijasta i kolekcionara. Rose je jedan od onih značajnih obožavalaca koji je više puta dijelio projekat sa svojom legijom slijedbenika i slušalaca, a ima i drugih koji izgleda da cijene umjetničke blokove i/ili stvaralačka umjetnička dela šire za samu umjetnost. Ali usred nedavnog porasta ukupne aktivnosti na tržištu NFT-a, trenutno postoji i sloj špekulativne pomame oko Art Blocks-a.

Mnogi umjetnički blokovi koji su u zadnje vrijeme padali sa cijenom, imali su relativno niske naknade za kovanje, što je rezultiralo mnogim brzo preokrenutim NFT-ovima. Na primjer, Fidenza NFT, koja je ove nedelje prodata za 1.000 ETH (3.3 miliona dolara), ranije je prodata za 0.58 ETH (1.400 dolara) u istom danu kada je stvorena. Neko ga je iskopao relativno jeftino, a zatim je prodao za brzi profit, a zatim ga je taj kupac, samo dva mjeseca kasnije, preprodao za 1.724k više ETH-a.

Pomama koja raste oko novih kapljica Art Blocks-a, izazvala je glavobolje i njegovom timu i kolekcionarima, povećavajući cijenu Ethereum gas-a, dok se potencijalni kupci očajnički trude da obezbijede jedan od generativnih dijelova profita. „Iako volimo da vidimo kako platforma raste, prepoznajemo da su vremena pada cijena, zapravo bila izvor zagušenja i frustracija na čitavoj mreži za kolekcionare“, napisao je tim Art Blocks na svom blogu od 28. jula.

Nedavno je Art Blocks eksperimentisao i sa drugim pristupima prodaje, uključujući holandski format aukcije, koji počinje sa višom cijenom, a zatim se postepeno smanjuje do rasprodaje. Ali to ne usporava potražnju. Eccentrics 2: Orbits, projekat umjetnika Radix-a koji je pokrenut juče, prodao je svih 500 komada za otprilike četiri minuta po cijeni od 5 ETH (oko 16.000 USD) za komad, odmah stvarajući 8 miliona dolara primarne prodaje. Mnogi od tih komada sada su izlistani na OpenSea-u za kupovinu, a neki su već i prodati, a zatim ih je kupac ponovo stavio na listu po još višoj cijeni.

Holandska aukcija je opcija koja umjetniku stvara veći profit u samom početku, po višoj cijeni za kupce. Kao što je tim otvoreno napisao u tom postu na blogu: „Tako funkcionišu tržišta. Nažalost, ne možemo sve prikupiti”. Sve češće je to slučaj sa Art Blocks NFT-ovima, posebno kada prodaja privlači pažnju internet naslova i pomaže u podsticanju potražnje na sekundarnom tržištu. Međutim, širok spektar projekata i banera znači da neki NFT-ovi Art Blocks-a nisu ni približno toliko skupi kao oni privlačni primjeri.

Kao i u tradicionalnom svijetu umjetnosti, špekulacije dolaze sa teritorijom i to je trenutno mnogo veliko tržište za kupovinu u NFT prostoru. Uprkos tome, veliki uspijeh Art Blocks-a sugeriše stalno sazrijevanje NFT tržišta, sa raznolikim spektrom izuzetno uspiješnih projekata koji dolaze do potencijalno jedinstvene publike.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.