tether

Tether dobija na zamahu u odnosu na konkurentske stabilne novčiće

 Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor Tethera i Bitfinexa, objašnjava zašto će USDT zadržati svoju dominaciju na sve konkurentnijem tržištu stabilnih novčića.

Ardoino, je uvjeren da će Tether zadržati svoj status najčešće korištenog stabilnog novčića, uprkos brzom rastu konkurenata kao što je USD Coin (USDC).

“Ako pogledate količinu Tethera u poređenju sa ostatkom stabilnih coin-a, oni su ludo veći. Oni su čak 10 puta veći u lošem danu”, istakao je on.

Prema izvještaju Arcane Research-a, USDC, drugi po veličini stabilni coin, rastao je impresivnom stopom tokom prošle godine i uskoro bi mogao prestići Tether u smislu tržišne kapitalizacije. Ardoino nije zabrinut zbog ove mogućnosti i istakao je da se rast USDC-a usporava posljednjih mjesec dana.

“U posljednjih 30 dana, Tether je povratio zamah,” rekao je.

Prema Ardoinu, jedna od glavnih konkurentskih prednosti Tethera je njegova fokusiranost na ljude koji imaju poteškoća u pristupu finansijskim uslugama.

“Tether se zaista doživljava kao instrument slobode, rješenje, alat koji pomaže svima. To nije alat napravljen za banke, nije alat napravljen za Wall Street.”

Dok je USDC stekao reputaciju transparentnijeg i bolje regulisanog novčića od Tethera, Ardoino ovo smatra lažnom pričom. Kako je istakao glavni tehnološki direktor, Tether od januara 2021. objavljuje pregled svojih rezervi, uključujući i rejting svojih komercijalnih zapisa.

“Mislim da smo mi, kao Tether, u pogledu transparentnosti, u stvarno dobroj formi”, tvrdi Ardoino.

Brzi razvoj digitalnih valuta centralne banke, ili CBDC-a, neće učiniti stabilne coine kao što je Tether irelevantnim, smatra Ardoino. Po njegovom mišljenju, CBDC-ovi će vjerovatno raditi na centralizovanim blockchain-ovima koji neće dopustiti istu fleksibilnost kao otvoreni, javni blockchains.

“Jedna od stvari koje oduševljavaju ljude u vezi s javnim blockchainima je programabilnost, jer možete izgraditi kompleksnije opcije”, rekao je.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.