altkoini

Evo 5 altcoina za proučavanje dok cijene kriptovaluta padaju na skoro najniže vrijednosti unazad godinu dana

Cijene kriptovaluta i dalje padaju, ali investitori fokusirani na vrijednost mogli bi razmisliti o tome da bliže pogledaju MATIC, FTM, DOT, FXS i CRV.

Bolna trgovina bila je nepoželjan prizor na tržištu kriptovaluta od početka 2022. godine, a u posljednja 24 dana cijene bitkoina (BTC) i altcoina su oslabile, što je neke analitičare navelo da sugerišu da je medvjeđe tržište nadohvat ruke.

Unatoč zabrinutosti trgovaca da bi mogla početi još jedna produžena kripto zima, ovakvi su trenuci su bitni kada investitori mogu kapitalizirati velike mogućnosti da pokupe fundamentalno zdrave kriptovalute uz popust.
U tom smislu, evo bližeg pogleda na nekoliko projekata sa jakim osnovama i dokazanim slučajem upotrebe koji bi mogli biti dobri kandidati za akumulaciju tokom trenutne korekcije tržišta.

Polygon (MATIC)

Ethereum (ETH) rješenje za skaliranje drugog sloja Polygon (MATIC) trenutno je u padu od 50,76% u odnosu na svoj rekord od 2,92 dolara koji je uspostavljen 27. decembra 2021.

matic

Polygon je doživio ogroman rast i usvajanje tokom 2021. jer su ga njegova kompatibilnost sa Ethereumom i niski troškovi transakcija učinili odredištem za korisnike i protokole koji su tražili način da ostanu na Ethereum mreži i izbjegnu visoke troškove transakcija. .
Mreža je sposobna da ugosti sve vrste decentralizovanih aplikacija uključujući protokole za pozajmljivanje kao što je AAVE, decentralizovane razmene kao što je Uniswap ili igre i nezamenljive projekte tokena kao što je Aavegotchi.

S obzirom na to da su mogućnosti i konačni datum uvođenja Eth2 još uvijek nepoznati, rješenja sloja 2 poput Polygona će vjerovatno i dalje imati povećan angažman jer korisnici traže transakcije s nižim naknadama.

Fantom (FTM)

Fantom (FTM) je blockchain protokol prvog sloja koji je također postao poznat tokom 2021. godine jer su njegovo okruženje s niskim naknadama i kompatibilnost Ethereum Virtual Machine (EVM) pomogli privlačenju novih korisnika i protokola na mrežu.

fantom

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je cijena FTM-a trenutno pala za 36,3% u odnosu na decembarske maksimume i da se trguje po cijeni od 2,15 USD u vrijeme pisanja ovog teksta.

Bikovski argument za FTM je podržan kontinuiranim rastom ukupne zaključane vrijednosti (TVL) na mreži Fantom uprkos povlačenju na cijelom tržištu, s podacima iz Defi Llame koji pokazuju da je Fantom TVL trenutno na rekordnom nivou od 12,07 milijardi dolara.
U poređenju sa konkurentskim mrežama kao što je Solana (SOL) koja ima TVL od 7,62 milijarde dolara, Fantom ima veću vrijednost i nije doživio nikakve veće smetnje u mreži poput Solane, a ipak trguje uz značajan popust u poređenju sa cijenom SOL-a.
S obzirom da trenutna cijena SOL-a iznosi otprilike 90 USD, cijena FTM-a bi trebala biti 18,10 USD da bi imala odgovarajuću tržišnu kapitalizaciju, što sugeriše da je Fantom podcijenjen u odnosu na svoje konkurente prvog sloja i da ima potencijal da smanji taj jaz kako 2022. odmiče.

Polkadot (DOT)

Još jedan token koji bi potencijalno mogao biti u dobroj zoni akumulacije je Polkadot (DOT), razdijeljeni višelančani protokol čiji je cilj olakšati prenos svih podataka ili sredstava u više lančanih mreža i u više mreža blokova.

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je cijena DOT-a u padu od početka novembra 2021. jer je token podbacio svoju kohortu projekata prvog sloja, vjerovatno zbog nedostatka funkcionalnog mosta sa Ethereumom.

polkadot

Sve se ovo promijenilo 11. januara kada je Polkadot's Moonbeam (GLMR) parachain službeno lansiran i uspostavio prvi cross-chain most za Polkadot mrežu. Od 24. januara, Moonbeam je obradio više od 1.329.000 transakcija i podržava više od 700 ERC-20 tokena.

Kako se drugi parachainovi službeno lansiraju na Polkadot u narednim mjesecima, DOT ima potencijal da uoči porast potražnje i cijene tokena jer korisnici žele da se uključe na Polkadot mrežu.

Curve (CRV)

Kada je u pitanju sve veći značaj stabilnih coin-a na kripto tržištu, Curve DAO token se pojavio kao jedan od najtraženijih tokena od strane investitora i protokola koji se bore za kontrolu upravljanja na platformi.

curve

Nakon što je 4. januara dostigla rekordnu vrijednost od 6,80 dolara, cijena CRV-a je pala za 60% i sada se trguje na 2,76 dolara prema podacima TradingViewa.

Čak i sa padom cijene CRV-a, tekući ‘Ratovi krivulja’ sugerišu da će potražnja za tokenom vjerovatno porasti nakon što se trenutna slabost na tržištu smiri dok projekti decentralizovanog financiranja pokušavaju akumulirati upravljačke moći nad Curve ekosistemom.

U vrijeme pisanja ovog teksta, ukupno 49% cirkulišuće zalihe CRV-a je zaključano u veCRV, tokenu za glasanje za Curve protokol.

Frax Share (FXS)

Još jedan protokol koji izgleda da igra veću ulogu u sektoru stabilnih kovanica je Frax Share (FXS), prvi frakciono-algoritamski stabelcoin sistem u kripto sektoru koji je počeo da dobija na snazi ​​krajem 2021.

frax

Stablecoin FRAX protokola se pojavio kao favorit obožavatelja DeFi gomile velikim dijelom zahvaljujući svojoj decentralizovanoj prirodi u polju kojim dominiraju centralizirani projekti kao što su Tether (USDT) i USD Coin (USDC).

Kao rezultat njegovog usvajanja, ukupan obim transakcija FRAX-a porastao je u proteklih šest mjeseci i trenutno je na najvišem nivou od 6,3 milijarde dolara.

Bikovski zamah FXS-a je podržan stalnim povećanjem ukupne zaključane vrijednosti, koja je porasla za 30,53% tokom protekle sedmice i 86,9% tokom prošlog mjeseca da bi 24. januara dostigla rekordnih 2,28 milijardi dolara. Ovaj uspon na rekordni TVL dolazi čak i pošto su cijene gotovo svake druge imovine pale na kripto tržištu.

S obzirom da je FRAX sada usvojen u DeFi-ju od strane korisnika koji traže više decentralizovanih stabelcoin opcija, FXS bi također mogao doživjeti povećanje potražnje i cijene tokena kako se povećava važnost pouzdanih stabelcoin protokola.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.