eip 1559

Polygon nadogradnja pojačava sagorijevanje tokena i čini MATIC vrijednijim

Nadogradnja Polygona, kojom se spaja sa Ethereumovim EIP-1559, čini MATIC deflacionarnim dok istovremeno dozvoljava korisnicima da preciznije procijene takse za transakcije.

Polygon-1-768x432

Polygon, skalabilna mreža sloja 2, uradila je bitnu nadogradnju u utorak, uvrštavajući Ethereumov London hard fork . Sa EIP-1559 na glavnoj mreži, nadogradnja Polygona će ograničiti ponudu MATIC tokena i učiniće ih vrijednijim.

Polygon nadogradnja EIP-1559 dogodila se na bloku 23,850,000 malo prije 11 časova po vremenskoj zoni Hong Kong-a. Svrha ove nadogradnje jeste da zamijeni dosadašnji mehanizam za izračunavanje taksi gasa, da olakša korisnicima proračun taksi, dok istovremeno sagorijeva MATIC token. Prvo je testirana na Mumbai testnetu u decembru, te Polygon nadogradnja sada nudi „bolju vidljivost taksi“, izjavio je Polygon tim.

Nadogradnja je protekla bez problema, prema svim nalozima, a neki predlažu da bi ovo moglo voditi do eksplozije cijene MATIC tokena, nezavisno od Ethereuma.

EIP-1559 zamjenjuje aukciju prve cijene, u kojoj najviši ponuđač pobjeđuje, sa standardnom taksom transakcije. Korisnici takođe mogu platiti prioritetnu cijenu rudarima, da bi se ubrzao proces njihovih transakcija.
„Glavna razlika je da se osnovna taksa sagorijeva, umjesto da se ista plaća rudarima,“ izjavio je Marcus Soritiou, analitičar i broker za digitalna sredstva. „Ovo znači da će vremenom biti manja ponuda u cirkulaciji, što čini MATIC token deflacionarnim.“

Polygonov MATIC je 14 najveća kriptovaluta prema CoinMarketCap-u, a osnivači potiču iz Indije. Polygon je stekao status superstar-a kada je bio gejtvej za Ethereum, jer se Ethereum borio sa velikom gužvom na mreži i visokim taksama.

MATIC ima fiksnu ponudu od 10 biliona tokena, sa 6,8 biliona koji su trenutno u opticaju. Prema predviđanjima Polygona, oko 0.27% od ukupne količine tokena će biti spaljeno na godišnjem nivou.

Ograničavanje količine

MATIC tokena će ga učiniti deflacionarnim, što znači da će vremenom vrijednost početi da mu raste.
Dok ova nadogradnja ne smanjuje takse za transakcije, koje se mijenjaju sa ponudom i potražnjom, dozvoljava korisnicima da preciznije procijene cijenu takse i samim tim smanjuje broj korisnika koji plaćaju više, rekao je Sotiriou.
Kao riješenje drugog sloja, za skaliranje Ethereuma, Polygon obično ima niže takse za transakcije nego Ethereum. Ali se takođe borio sa naknadama za transakcije, jer mu je naglo porasla cijena, zbog povećane potražnje, ranije ovog mjeseca, prema podacima Dune Analitics-a.

Shivam Thakral, CEO indijske kripto berze BuyCoin, rekao je da će nadogradnja „omogućiti manje spam transakcija i manje zagušenje mreže, jer se trenutno osnovna taksa povećava automatski pri ispunjavanju bloka.“
Prateći trag nadogradnje u decembru, cijena tokena MATIC je opala za skoro 30%, iako se sada skoro vratila na taj nivo, odražavajući veći trend pada kripto cijena. „Očekujem da se MATIC podigne na novu najvišu cijenu, uskoro, i ne bih bio iznenađen ako bi skok bio za 30% u dolazećim sedmicama,“ izjavio je Sotiriou. Tony Sycamore, stariji tržišni analitičar za kompaniju APAG, vjeruje da bi moglo potrajati skoro 6 mjeseci da bi nadgradnja uticala na cijenu MATIC-a.

Trenutna cijena MATIC-a „govori da veće makro sile drže ovu cijenu, uključujući i povećanje kamata i smanjenu likvidnost centralne banke,“ rekao je Sycamore. „Dodatno, pošto je nadogradnja dobro propraćena, mislim da će kratkoročna promjena cijene biti ograničena.

Dugoročno, nadogradnja će pomoći dizanju cijena MATIC tokena, kada se prednosti ove promjene počnu materijalizovati, rekao je Sycamore.

U vrijeme pisanja teksta, cijena MATIC tokena je u padu 9,74%, od najviše cijene ikada, koju je dostigao 27. decembra. Trenutna cijena MATIC tokena iznosi $2,09 dolara, prema CoinMarketCap-u.

Za developere i širi Polygon ekosistem, ova nadogradnja je dobra vijest. Na primjer, nadogradnja će motivisati developere da grade na Polygonu, a korisnici će već uživati u nižim taksama u poređenju sa Ethereumom.
„Projekti izgrađeni na Ethereumu bi se mogli prebaciti na MATIC sa ovom nadogradnjom,“ rekao je Sotiriou.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.