fantom kriptovaluta

Sve što treba da znate o Fantom (FTM)

Fantom je platforma za pametne ugovore, sa usmjerenim acikličnim grafom (DAG – Directed acyclic graph), koja pruža usluge decentralizovanog finansiranja (DeFi) programerima, koristeći sopstveni algoritam konsenzusa po mjeri.

Zajedno sa internim tokenom FTM, Fantom ima za cilj da riješi probleme povezane sa platformama za pametne ugovore, posebno brzinu transakcija, za koju programeri kažu da su smanjili na manje od dvije sekunde.

Fondacija Fantom, koja nadgleda ponudu proizvoda Fantom, prvobitno je stvorena 2018. godine, sa lansiranjem OPERA, Fantomove glavne mreže, koja je stigla u decembru 2019.

Ko su osnivači Fantoma?

Fondaciju Fantom osnovao je južnokorejski računarski naučnik dr Ahn Biung Ik. Trenutno, izvršni direktor platforme je Michael Kong.

Tim koji stoji iza Fantoma ima veliko iskustvo prvenstveno u oblasti razvoja blockchain-a i ima za cilj stvaranje pametne ugovorne platforme, koje daju prednost skalabilnosti, decentralizaciji i bezbjednosti.

Prema zvaničnoj internet stranici, Fantom-ov tim takođe čine specijalistički inženjeri, naučnici, istraživači, dizajneri i preduzetnici. Zaposleni se nalaze širom svijeta.

Šta Fantom čini jedinstvenim?

fantom cijena

Fantom pokušava da upotrijebi novi mehanizam konsenzusa, kako bi olakšao DeFi i srodne usluge na osnovu pametnih ugovora.

Mehanizam, Lachesis, obećava mnogo veći kapacitet i finalizaciju transakcija u dvije sekunde, zajedno sa poboljšanjima bezbjednosti, u odnosu na tradicionalne platforme zasnovane na algoritmu za dokazivanje udjela (PoS).
U skladu sa Ethereumom, projekat privlači programere koji žele da primene decentralizovana riješenja. Prema zvaničnoj literaturi, njegova misija je da „odobri kompatibilnost između svih transakcionih tijela, širom svijeta“.

Njegov interni PoS token, FTM, čini okosnicu transakcija i omogućava prikupljanje naknada i aktivnosti ulaganja, zajedno sa korisničkim nagradama koje predstavlja.

Kroz prodaju simbola u 2018. godini, Fantom je prikupio skoro 40 miliona dolara za finansiranje razvoja.
FTM je token sa dokazom o udjelu (PoS), koji zapravo postoji u nekoliko inkarnacija.

Kompatibilnost platforme sa Ethereumom znači da korisnici mogu kupiti ERC-20 standardni FTM, koji se automatski pretvara u izvorni FTM, nakon prijema u novčanik. Druga verzija FTM-a dostupna je na Binance Chain-u koristeći BEP2 standard. Na matičnoj mreži, Fantom OPERA, može se koristiti samo izvorni FTM.

Ukupna ponuda FTM-a iznosi 3,175 milijardi tokena, od kojih je 2,134,638,448 FTM trenutno u opticaju. Ostatak će biti objavljen prema rasporedu do 2023.

Ulog čini važan dio tokenomije, s tim što je dio zaliha rezervisan, posebno, za dodjeljivanje nagrada korisnicima koji drže FTM.
Kako je Fantom mreža zaštićena?

Fantom koristi raznovrsne algoritme dokaza o udjelu, za pružanje usluga i zaštitu svoje mreže. Poznat kao Lachesis, primjer je takozvanog konsenzusnog mehanizma za asinhronu vizantijsku grešku (aBFT – Asynchronous Byzantine Fault Tolerance).
Uklanjanjem liderstva, među učesnicima na mreži, Fantom izbjegava jeftin rizik od napada, dok ulaganje stvara dodatne podsticaje korisnicima za obezbeđivanje operacija, pomoću skladišta tokena FTM.

Gdje možete kupiti Fantom (FTM)?

Fantom-ov FTM token se može slobodno trgovati i može se naći na velikim berzama kao što su Binance, Gate.io i OKEx Korea.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.