paypal

PayPal pokreće svoj stablecoin za plaćanje (PYUSD)

 

Gigant za obradu plaćanja PayPal pokrenuo je kripto plaćanja 2020. godine i od tada je aktivno uključen u ovaj sektor.

7. avgusta Američka kompanija za finansijsku tehnologiju PayPal lansirala je novi stablecoin pod nazivom PayPal USD (PYUSD).

Stablecoin vezan za američki dolar izdaće Paxos Trust Co. i u potpunosti će biti podržan depozitima u američkim dolarima, kratkoročnim trezorima i sličnim gotovinskim ekvivalentima. Izgrađen je na Ethereumu i “dizajniran za digitalna plaćanja i Web3”, a firma kaže da će uskoro biti dostupna korisnicima iz Sjedinjenih Država.

paypal1
PayPal USD kompatibilnost s kripto mjenjačnicama, Web3 aplikacijama i kripto novčanicima. Izvor: PayPal

PYUSD će se u svakom trenutku moći zamijeniti za američke dolare, moći će se zamijeniti za druge kriptovalute na PayPal-u i prenositi između PayPal-a i Venmo-a. Kompanija tvrdi da će uskoro biti dostupna kao način plaćanja za razne kupovine.

PayPal lansiranje stablecoina moglo bi ubrzati njegove napore da postane gigant kripto plaćanja, inicijativu koju je kompanija pokrenula 2020. nakon što je otvorila mjesto za kripto plaćanja na platformi.

PayPal ima preko 350 miliona aktivnih korisnika i već omogućava korisnicima u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu da kupuju, prodaju i drže Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash  i Litecoin, a istovremeno omogućavaju plaćanja u imovini.

Izvršni direktor PayPal-a Dan Schulman nada se da će novi stablecoin postati dio ukupne infrastrukture plaćanja. Kompanija je prvi put potvrdila svoj plan za lansiranje kripto stabilnog novca u januaru 2022., tvrdeći da će blisko sarađivati s relevantnim regulatorima.

Iako postoji više stabilnih coin-a dostupnih na kripto tržištu, PayPal će biti prvi koji će pokrenuti veliki procesor plaćanja. Izvršni direktor Paxosa Charles Cascarilla rekao je:

Sa lansiranjem prvog stablecoina od strane vodeće finansijske institucije, PayPal i Paxos dokazuju stvarnu vrijednost blockchain tehnologije. PayPal USD je najznačajniji iskorak za digitalnu imovinu i finansijsku industriju, a Paxos je ponosan što je omogućio ovaj transformativni proizvod.”

Firma je tvrdila da regulatorno okruženje oko stabilnih kovanica u SAD-u postepeno napreduje ka većoj jasnoći i stoga postoji potražnja za alternativnim stablecoin-om od onoga što je trenutno dostupno na tržištu.

Tržište kripto stabilnih coin-a ima zalihu od 126 milijardi dolara, kojim dominira USDT koji je izdao Tether (koji ima tržišnu kapitalizaciju od 86,5 milijardi dolara), a zatim slijedi USD Coin koji je izdao Circle (sa tržišnom kapitalizacijom od 26 milijardi dolara) i nekoliko drugih. Međutim, mnogi stablecoini nedavno su se suočili s regulatornim preprekama u Sjedinjenim Državama, gdje kreatori politike trenutno raspravljaju o dvopartijskom zakonu o stabilnim coinima.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.