paypal 1

PayPal-ov kripto posjed povećao se za 56% u prvom kvartalu 2023. na skoro milijardu dolara

Lavovski udio kriptovalute koju drži fintech leži u BTC-u i ETH-u sa 499 miliona dolara i 362 miliona dolara, odnosno, što je više od 56% više od četvrtog kvartala 2022.

Kompanija za finansijsku tehnologiju PayPal nedavno je otkrila svoje vlasništvo nad kriptovalutama u tromjesečnom izvještaju podnesenom Komisiji za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država.

Tražeći ukupno 943 miliona dolara imovine u kriptovalutama na dan 31. marta 2023. godine, prijava pokazuje povećanje od 56% u odnosu na prethodni kvartal ove kompanije kada je PayPal otkrio 604 miliona dolara.

PayPal-ove prijavljene ukupne finansijske obaveze za ovo tromjesečje iznosile su 1,2 milijarde dolara, s kripto aktivom koja čini 77,9% – što je više od 10% u odnosu na izvještaje o obavezama u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

Prema izvještaju, PayPal svoju kriptovalutu smatra „obavezom zaštite“ zbog „jedinstvenih rizika povezanih s kriptovalutama“. Objava takođe ukazuje da su specifične kriptovalute koje kompanija drži ostale nepromijenjene od prošlog kvartala:

“Dopuštamo našim klijentima na određenim tržištima da kupuju, drže, prodaju, primaju i šalju određene kriptovalute, kao i da koriste prihode od prodaje kriptovaluta za plaćanje kupovine na blagajni. Ove kriptovalute se sastoje od Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash i Litecoin (zajedno, „kripto sredstva naših kupaca“).“

Skrbništvo nad imovinom koju PayPal drži u ime svojih klijenata ostaje ograničeno na holding kompanije treće strane. PayPal priznaje da ovo predstavlja odgovornost za kupce u slučaju da treće strane nisu u mogućnosti da obrađuju transakcije – izjava je prenijeta iz podnošenja zahtjeva iz posljednjeg tromjesečja – međutim, prijava takođe ukazuje da se takva greška još nije dogodila:

“Do 31. marta 2023. godine, Kompanija nije pretrpila nikakve gubitke zbog zaštite, pa su stoga obaveza za zaštitu kripto imovine i odgovarajuća zaštitna imovina evidentirani u istoj vrijednosti.”

Analiza kriptovalute za PayPal u prvom kvartalu 2023. uključuje 499 miliona dolara u Bitcoinu (u odnosu na decembarskih 291 milion dolara), 362 miliona dolara u Eteru (u odnosu na 250 miliona dolara) i 82 miliona dolara koji se sastoji od Bitcoin cash i Litecoin (porast sa 63 miliona dolara).

paypal

Profitabilnost PayPal-a je takođe porasla u prvom kvartalu. Na osnovu opšte prihvaćenih računovodstvenih principa (GAAP), kompanija je objavila zaradu po dionici od 0,70 dolara, u odnosu na 0,43 dolara u prvom kvartalu 2022. Na osnovu ne-GAAP, zarada PayPal-a po dionici iznosila je 1,17 dolara, sa 0,88 dolara u prvom kvartalu 2022.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.