PayPal krajem 2022. godine posjedovao preko 600 miliona dolara u Bitconu, Ethereumu i drugim kriptovalutama

Kompanija PayPal je 31. decembra 2022. godine posjedovala 604 miliona dolara u raznim kriptovalutama, u ime svojih korisnika, uključujući Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) i Bitcoin Cash (BCH).

Ovaj iznos je objavljen u godišnjem izvještaju, koji je podnesen prema Komisiji za hartije od vrijednosti Sjedinjenih Država (SEC). Najveći dio sredstava korisnika ove kompanije se nalazi u najpopularnijoj kriptovaluti, Bitcoin oko 291 miliona dolara. Na drugom mjestu je Ethereum sa 250 miliona dolara, dok količina dolara u tokenima Litecoin i Bitcoin Cash iznosi 63 miliona dolara.

PayPal je naglasio da njihove rezerve kriptovaluta iznose 67% ukupnih finansijskih obaveza za iste i ova suma je iznosila 902 miliona dolara na kraju prošle godine. Ukupna finansijska sredstva ove kompanije iznose 25 biliona dolara. Ovo je prvi put da je PayPal uključio i kripto sredstva u svom finansijskom izvještaju, uprkos omogućavanju kripto usluga u oktobru 2020.

Digitalna sredstva ove kompanije čuva staratelj trećeg lica, te se u ugovoru o čuvanju zahtjeva da se ova sredstva ne kombinuju i da se odvoje od sredstava kompanije koja ih čuva.

PayPal je dodao da efikasnost ovog ugovora leži u tome da u slučaju bankrota ili nesolventnosti, ova sredstva se ne mogu smatrati sredstvima kompanije koja ih čuva, ukoliko se čuvar sredstava pridržava ugovorne obaveze.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija