Direktor Circle-a će se pridružiti saslušanju američkog Kongresnog komiteta o plaćanja u stablecoin-ima

Komitet za finansijske usluge izdao je memorandum kojim je najavio predstojeću raspravu pod nazivom „Razumijevanje uloge plaćanjima u stablecoin-a i potrebe za legislacijom“.

Komitet za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održaće saslušanje 19. aprila na kojem će se raspravljati o poziciji stablecin-a kao sredstva plaćanja i da li je ekosistemu potreban zakon koji to podržava.

Saslušanje će uključivati informacije koje su prikupile različite federalne vladine agencije tokom prošle godine.

circle

Učesnici koji su svjedočili na saslušanju su glavni direktor za strategiju Circle-a i šef globalne politike Dante Disparte. Prošlog mjeseca, 11. marta, Circle-ova interna ponuda stabilnih kovanica, USD Coin se odvojila od američkog dolara nakon što je otkriveno da ima 3,3 milijarde dolara sredstava zaglavljenih u propaloj banci Silicijumske doline (SVB).

Kao i drugi klijenti i deponenti koji su se oslanjali na SVB banku za bankarske usluge, Circle se pridružuje pozivima za kontinuitet ove važne banke u američkoj ekonomiji i slijediće smjernice državnih i federalnih regulatora.

Međutim, nakon što je američka vlada spasila SVB štediše, USDC je smanjio svoju vrijednost na 1 američki dolar. Tokom ovog vremenskog okvira, hakeri su uspjeli da dobiju pristup Disparteovom Twitter nalogu i počeli da promovišu lažne nagrade za lojalnost dugogodišnjim korisnicima USDC-a.

Predstojeće saslušanje odbora će se fokusirati na različite stablecoin-e i njihovu upotrebu u okruženju plaćanja. Štaviše, komitet će istražiti potrebu za zakonima o stablecoin-ima u zavisnosti od njihovih osnovnih kolateralnih struktura.

Samo nekoliko dana prije predstojeće rasprave, u dokumenatu Predstavničkog doma objavljen je nacrt zakona koji pruža okvir za stablecoin-e u Sjedinjenim Državama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.