us bill

Američki Kongres će predstaviti novi nacrt zakona za stablecoine

Propust da se registrujete kao emitent stabilnih kovanica može rezultirati do pet godina zatvora i novčanom kaznom od milion dolara. Emitenti izvan Sjedinjenih Država morali bi tražiti registraciju da bi poslovali u zemlji.

Novi nacrt zakona koji obezbjeđuje okvir za stabilne coine u Sjedinjenim Državama objavljen je u skladištu dokumenata Predstavničkog doma, nekoliko dana prije rasprave na tu temu 19. aprila. Nacrt postavlja Federalne rezerve zadužene za nebankarske stabilne coin izdavaoce, kao što su kripto firme Tether i Circle, odnosno izdavaoci Tether-a i USD Coin-a. Stabilni coini su klasa kriptovaluta koje pokušavaju investitorima ponuditi stabilnost cijena tako što su podržane specifičnom imovinom ili korištenjem algoritama za prilagođavanje ponude na osnovu potražnje. Stabilni coini su predstavljeni 2014. godine s izdavanjem BitUSD-a.

Prema dokumentu, osigurane depozitne institucije koje žele da izdaju stabilne coine bile bi pod nadzorom odgovarajuće Federalne agencije za bankarstvo, dok bi nebankarske institucije bile pod nadzorom Federalnih rezervi. Neregistrovanje može rezultirati do pet godina zatvora i novčanom kaznom od milion dolara. Emitenti izvan Sjedinjenih Država morali bi tražiti registraciju da bi mogli poslovati u zemlji.

us bill 1

Među faktorima za odobrenje su sposobnost podnosioca zahtjeva da održava rezerve koje podržavaju stabilne coine američkim dolarima ili novčanicama Federalnih rezervi, trezorski zapisi sa rokom dospijeća od 90 dana ili kraći, ugovori o reotkupu sa rokom dospijeća od 7 dana ili kraćim, podržani trezorskim zapisima sa dospijećem od 90 dana ili manje, kao i depozite centralne banke.

Osim toga, emitenti moraju pokazati tehničku stručnost i uspostavljeno upravljanje, kao i prednosti ponude finansijske inkluzije i inovacija putem stabilnih coin-a.

Na Twitteru, izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire rekao je da “jasno postoji potreba za dubokom, dvostranačkom podrškom za zakone koji osiguravaju da se digitalni dolari na internetu bezbijedno izdaju, podržavaju i upravljaju”.

Takođe, kao dio nacrta zakona predviđena je i dvogodišnja zabrana izdavanja, kreiranja ili prisvajanja stabilnih coin-a koji nisu pokriveni stvarnom imovinom. Takođe se utvrđuje da će Ministarstvo finansija provesti studiju u vezi s “endogeno kolateralizovanim stabilnim kovanicama”.

us bill 2

Prema definiciji dokumenta, endogeno stabilni coini se “oslanjaju isključivo na vrijednost drugog digitalnog sredstva koje je kreirao ili održava isti izvor da bi održao fiksnu cijenu.”

Nacrt dalje omogućava američkoj vladi da uspostavi standarde za interoperabilnost između stabilnih kovanica. Takođe se utvrđuje da će Kongres i Bijela kuća podržati studiju Federalnih rezervi o izdavanju digitalnog dolara.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.