sec

US SEC nastoji proširiti svoju kripto imovinu i Cyber jedinicu

Novi oglas za posao otkriva otvorenu poziciju za glavne advokate u New Yorku, San Franciscu i Washingtonu, D.C. u odjelu SEC Crypto Assets and Cyber Unit.

Regulatori u Sjedinjenim Državama su gomilali pritisak na kriptoprostor tokom prošle godine, još više u svjetlu propasti FTX-a i nedavnog kolapsa banke Silicon Valley.

Sada, prema oglasu za posao na službenoj web stranici američke vlade, Komisija za vrijednosne papire i berzu nastoji zaposliti glavne advokate u New Yorku, San Franciscu, Kaliforniji; i Washingtonu D.C. za svoju kripto imovinu i Cyber jedinicu u svom Odjelu za sprovodjenje.

Dio dužnosti posla uključivat će provođenje “složenih, brzih istraga” koje uključuju vrijednosne papire kripto imovine i sajber pitanja. Ostale dužnosti uključuju sastavljanje sudskih poziva ili zahtjeva za dokumente, ispitivanje svjedoka putem intervjua, procjenu dokaza i još mnogo toga

Plate za pozicije generalnog advokata kreću se od 140.830 do 259.590 dolara godišnje.

Najava dolazi ubrzo nakon što je predsjedavajući Gary Gensler 29. marta zatražio skoro 2,4 milijarde dolara finansiranja u svrhu progona “nedoličnog ponašanja”.

U međuvremenu, lokalni regulatori planiraju uvesti nove poreze usmjerene prema industriji, zbog čega se neki insajderi u industriji pitaju hoće li ti i drugi propisi „ugušiti“ sektor i spriječiti inovacije.

Nedavno je berza kriptovaluta Beaxy zatvorena nakon što je SEC podnio više tužbi protiv osnivača kompanije. Sushi DAO sa sjedištem u Japanu takođe se suočava sa sudskim pozivom od strane SEC-a.

Međutim, nisu svi na pozicijama regulatornog tijela saglasni s pristupom SEC-a. Predstavnik Tom Emmer nazvao je Genslera “regulatorom sa lošom namjerom” i doveo u pitanje njegove metode nadzora industrije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.