iran vracanje opreme

Iranski sud nalaže vraćanje zaplijenjene opreme za rudarenje

Sudske presude zahtijevaju od iranskih vlasti da oslobode dio od 150.000 komada opreme za rudarenje kriptovaluta koja je prethodno zaplijenjena zbog energetskih razloga.

Iranske vlasti zaplijenile su brojnu opremu za rudarenje kriptovaluta u posljednje dvije godine, navodeći kao razlog stres na energetskim mrežama tokom zime. Sada je sud naložio oslobađanje opreme za rudarenje kriptovaluta koja je ranije zaplijenjena kao mjera za uštedu energije.

Od 2021. godine, Iranska organizacija za prikupljanje i prodaju državne imovine (OCSSOP) zaplijenila je rudarsku opremu – i ovlaštenu i neovlaštenu – zbog zabrinutosti zbog nestašice struje. Međutim, vlasti su se predomislile usred zime kada su naredile oslobađanje zaplijenjene opreme. Kako je objasnio Abdolmajid Eshtehadi, šef iranskog Ministarstva za ekonomska pitanja i finansije:

“Trenutno oko 150.000 komada opreme za kripto rudarenje drži OCSSOP, od čega će veliki dio biti vraćen nakon sudskih odluka. Mašine su već vraćene.”

Međutim, Eshtehadi vjeruje da bi nedavno vraćena rudarska oprema mogla dodati stres energetskim mrežama u zemlji. On je predložio da iranska kompanija za proizvodnju i prenos (TAVANIR) mora predložiti planove za korištenje hardvera kako bi se izbjegao nepotrebni stres na nacionalni mrežni sistem.

Iran je još u junu 2022. morao prekinuti snabdjevanje električnom energijom za legalne rudarske firme jer je potrošnja električne energije u zemlji zabilježila rekordnih 62.500 megavata (MW) tokom potrošnje. U to vrijeme, Iran je imao hash rate od 0,12% globalnog Bitcoina koji je sada povećan na 0,2%, kao što je prikazano u gornjem grafikonu.

Zabrinutost Irana o energetici postaje očigledna kada se uzmu u razmatranje nedavni zakoni koji izriču novčane kazne za nezakonito korištenje subvencionisane energije u kripto rudarstvu.

S druge strane, Crusoe Energy sa sjedištem u Denveru ima za cilj pomoći Omanu, plinom bogatoj bliskoistočnoj zemlji, da smanji spaljivanje plina – sagorijevanje prirodnog plina povezano s vađenjem nafte.

Crusoe Energy najavio je planove za otvaranje pilot projekta u Muscatu, u Omanu, za prenamjenu energije sagorevanja gasa za napajanje rudarskih računara. Ova inicijativa će pomoći Omanu u cilju nulte potrošnje plina do 2030. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.