iran

Iran će omogućiti kripto plaćanja za internacionalnu trgovinu

Iran navodno razmatra mogućnosti da uvoznicima i izvoznicima omogući korištenje kripto u međunarodnom plaćanju.

Centralna banka Irana, ili CBI, i Ministarstvo trgovine, postigli su sporazum da povežu CBI platnu platformu sa trgovinskim sistemom, omogućavajući kompanijama da izvše naplate koristeći kriptovalute, objavila je Mehr News Agency u ponedeljak.

Alireza Peyman-Pak, zamjenik ministra industrije, rudarstva i trgovine, te pretsjednik iranske organizacije za promociju trgovine, ili TPO, rekao je da se očekuje da novi mehanizam plaćanja bude finaliziran „u roku od dvije sedmice.“

„Završavamo mehanizam za rad sistema. Ovo bi trebalo obezbijediti nove mogućnosti uvoznicima i izvoznicima, da koriste kriptovalute u njihovim međunarodnim sporazumima,“ rekao je Peyman-Pak.

Dodao je da vlada ne bi trebala ignorisati ekonomske i poslovne prilike kripto industrije, referišući se na bitne privatne kriptovalute kao što je Bitcoin (BTC).

Iranska vlada navodno priprema mehanizam da omogući korištenje kriptovaluta u međunarodnoj trgovini.

Kripto industrija je povezana sa krajnjom nesigurnosti, jer je glavna iranska blockchain organizacija izrazila zabrinutost oko uvođenja kripto regulative pred kraj 2021. godine. Iranska vlada je redovno isključivala struju lokalnim Bitcoin rudarima, navodeći temparaturne ekstreme kao razlog.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.