Bitcoin-Bank

Italijanska banka dozvoljava Bitcoin trejding

Banca Generali, italijanska banka sa 87 biliona dolara vrijednosti, navodno će omogućiti Bitcoin usluge na svojoj platformi, početkom ove godine, kroz partnerstvo sa Bitcoin kompanijom Conio.

Preko 300 hiljada korisnika usluga Banca Generali, uskoro će moći da napravi Bitcoin novčanik, direktno na svom računu banke. Ovo će im omogućiti Conio, fintech kompanija iz San Franciska, osnovana od dva italijana, u kojoj je Banca Generali glavni investitor. Ove dvije kompanije su počele partnerstvo u decembru 2020. godine, a uskoro će lanisrati i novu funkciju.

„Kada se integracija Conio platforme sa Banca Generali Private mobile banking app završi, omogućiće korisnicima Bitcoin trejding, koristeći isto okruženje koje se trenutno koristi i u drugim bankarskim uslugama,“ prenio je We Wealth. „Sve zajedno sa prednošću direktnog debitovanja ili kreditovanja vašeg računa za kupovinu ili prodaju Bitcoin-a, bez potrebe da se oslanjate na platne kartice ili da morate prenijeti podatke trećim stranama.“

Conio platfforma će biti integrisana sa Banca Generali banking app i svi klijenti će moći da kreiraju Bitcoin novčanik, koji će im omogućiti da kupe ili prodaju Bitcoin. Novčanik će takođe omogućavati 2 od 3 multipotpis opcije, radi povećavanja sigurnosti.

„Radili smo sa Conio na inovativnom vlasničkom rješenju, baziranom na multipotpis sistemu, koji obezbjeđuje vlasništvo nad Bitcoin-ima i mogućnošću povrata novčanika u određenim slučajevima, kao što je naslijeđe,“ za We Welth je izjavio Riccardo Renna, izvršni direktor za operacije i inovacije u Banca Generali. „Ovo je moguće zato što Banca Generali zadržava treći sigurnosni kljuc, kao predstavnik klijenta, omogućavajući klijentu da povrati svoj ključ u slučaju potrebe.“

Conio B2B ponuda je implementirana od strane još jedne finansijske institucije, Hype Challenger Bank, da bi omogućili korisnicima da trejduju Bitcoin. Hype-ova integracija Conio novčanika, pruža klijentima mogućnost da prebace BTC na vanjske novčanike, kao da i pristupe kopiji i povratu podataka, privatnih ključeva za njihove novčanike.

We Wealth izvještaj nije naveo da li će Banca Generali omogućiti svojim klijentima da prebace Bitcoin na vanjske novčanike, ni da li će morati da čuvaju druga dva ključa u multipotpis podešavanju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.