3 pitanja od strane Bank of Canada o finansijskoj pismenosti koje su Bitcoineri pali

„Kanađani koji su bili mladi, muškarci, zaposleni, imali fakultetsku diplomu, visok prihod u domaćinstvu i relativno nisku finansijsku pismenost imali su veću vjerovatnoću da posjeduju Bitcoin.

Studija Bank of  Canada pokazala je da Bitcoineri u prosjeku imaju nižu finansijsku pismenost od onih koji ne posjeduju Bitcoin (BTC).

Studija je sastavljena od četiri godine godišnjih istraživanja od 2016. do 2020. godine, s veličinama uzorka u rasponu od 1.987 do 3.893 ispitanika.

Puna studija Bank of Canada pod naslovom “Svijest o bitcoinima, vlasništvo i korištenje: 2016-20” objavljena je 19. aprila. Ključni zaključak studije bio je da:

“Vlasnici bitcoina pokazali su bolje znanje o mreži Bitcoin od onih koji nisu vlasnici, ali su postigli niže rezultate u pitanjima koja testiraju finansijsku pismenost.”

Međutim, testiranje finansijske pismenosti zasnivalo se na samo tri višestruka pitanja koja su se fokusirala na kamatne stope, inflaciju i razumijevanje dionica/zajedničkih fondova. Tri Bitcoin pitanja su se fokusirala na nabavku, digitalnu knjigu i da li vlada podržava mrežu ili ne.

S obzirom na ograničen broj pitanja, ideja da oni mogu precizno procijeniti nečiju finansijsku pismenost je sporna. S druge strane, pitanja su prilično laka.

bank of canada 1

Istraživači iz Bank of Canada naglasili su da je važno istražiti “interakciju između finansijske pismenosti i učešća na tržištu kripto imovine”, jer postoje mnogi rizici povezani sa sektorom koji bi se potencijalno mogli izbjeći daljnjim obrazovanjem.

Bitcoineri

Podaci su otkrili da je tokom četiri godine prosječan hodler bitcoina pao u demografiji mladih muškaraca starosti između 18 i 34 godine, a muškarci su činili najmanje dvostruko veći broj svake godine u odnosu na broj žena. Rodni jaz je dugotrajna tema o kojoj se naširoko izvještava u kratkoj istoriji kriptovaluta.

„Sve u svemu, marginalni efekti su u skladu s deskriptivnim nalazima o kojima se već raspravljalo. Otkrivamo da se vjerovatnoća posjedovanja bitcoina smanjuje s povećanjem broja žena, starijih i nezaposlenih, ali se povećava sa obrazovanjem”, navodi se u izvještaju.

Što se tiče specifične vrste Bitcoin hodlera, izvještaj sugeriše da su mladi obrazovani muškarci koji su imali nisku finansijsku pismenost, ali su zaradili više od 70.000 dolara bili najčešći tip:

„Kanađani koji su bili mladi, muškarci, zaposleni, imali fakultetsku diplomu, visok prihod u domaćinstvu i relativno nisku finansijsku pismenost imali su veću vjerovatnoću da posjeduju Bitcoin.”

Ne-bitcoineri

S druge strane spektra, oni koji su postigli visoku finansijsku pismenost imali su “veću vjerovatnoću da će biti svjesni Bitcoina, ali manje vjerovatno da će ga posjedovati”.

Značajno, razlozi koji su ponuđeni u studiji za neposjedovanje Bitcoin-a koji su svake godine bili najviše anketirani nisu nužno bili anti-Bitcoin, a glavni odgovori su bili nedostatak razumijevanja i trenutni načini plaćanja koji su zadovoljavajući

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.