cardano

400 novih projekata i 100.000 novih novčanika za mjesec dana na Cardanu

Broj ADA novčanika porastao je za 100.000 od 22. marta do 19. aprila, a ukupna cifra iznosi 3,268 000.

Aktivnost na Cardano (ADA) blockchainu počinje da se zahuktava, sa 400 novih projekata u toku, zajedno sa 100.000 novih novčanika kreiranih tokom prošlog meseca.

Prema objavi na Twitteru 19. aprila od kreatora Cardano Input Output (IOHK), postoji skoro 900 projekata u razvoju na mreži. Brojka je porasla za otprilike 400 od 11. marta, nakon što je potpredsjednik IOHK Tim Harrison izjavio da je ukupan broj oko 500 preko Linkedin posta.

Od danas je gotovo 900 projekata #BuildingOnCardano i ovaj broj raste iz dana u dan. Praćenje svih vijesti iz ovog nevjerovatnog ekosistema nije lako i zato svake sedmice sastavljamo sažetak ekosistema s istaknutim detaljima i ažuriranjima.

Cardano je javni i decentralizovani proof-of-stake (PoS) blockchain koji je kreirao suosnivač Ethereuma Charles Hoskinson 2017. godine, nakon što je napustio tim zbog sporova o budućem smjeru mreže.

Ukazujući na neke od pozitivnih pomaka na Cardanu u proteklih 10 dana, IOHK je istakao šest projekata u rasponu od zamjene tokena do DeFi aplikacija koje su pokrenute uživo na glavnoj mreži i koje su ušle u testne mreže ili pokrenute putem otvorene beta verzije.

Jedan novi projekat koji dobija značajnu pažnju je AGIX ERC-20 Converter Bride koji je razvijen u saradnji sa SingularityNET.

Alat je pokrenut ove sedmice i omogućava korisnicima da premoste ERC-20 tokene zasnovane na Ethereum-u za korištenje na Cardanu, pri čemu se očekuje da će DeFi sektor mreže biti značajan korisnik.

Uprkos sve većem broju projekata u razvoju, čini se da je broj DApp-ova pokrenutih na Cardanu ograničen, a DeFi Llama navodi samo 10 različitih platformi koje čine 224,96 dolara ukupne zaključane vrijednosti (total value locked). Značajno je da četiri platforme imaju TVL od 0 dolara također izvan svojih matičnih tokena.

Što se tiče NFT-a, Cardano čak nije ni među 15 najboljih blockchainova u smislu obima prodaje u posljednja 24 sata, uprkos tome što je Theta na 15. mjestu u tom periodu generisala samo 375 dolara.

To je bilo sporo za Cardano od lansiranja pametnih ugovora u septembru, a mreža tek treba da se u potpunosti pokrene i pruži obećanu konkurenciju Ethereumu (ETH), ili čak drugim “ETH ubicama” kao što su Solana, Avalanche i Flow.

Međutim, osnivač Charles Hoskinson nedavno je sugerisao u videu objavljenom na njegovom YouTube kanalu da bi se plima uskoro mogla preokrenuti s nadolazećom nadogradnjom Vasil Hard Fork-a u junu. Izjavio je da će to omogućiti “ogromno poboljšanje performansi Cardanu” i njegovih mogućnosti pametnog ugovora.

ADA Wallet skok

Jedna oblast trenutnog snažnog rasta je aktivnost novčanika na Cardanu, sa podacima iz Cardano Blockchain koji pokazuju da se broj ADA novčanika povećao za 100.000 od 22. marta. Ukupna brojka od 19. aprila iznosi 3,268 miliona.

Tek počinjemo https://t.co/HGBiJY7n7U

— Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) 18. aprila 2022

U tom vremenskom periodu, prosječna stopa novih ADA novčanika dnevno porasla je sa oko 2.000 na 8.129. Međutim, broj transakcija/plaćanja po danu jedva se povećao, smanjivši se sa 106.952 22. marta na 106.525 19. aprila.

Međutim, transakcije veće od 100.000 dolara povećale su se 50 puta od početka 2022. godine, što ukazuje na to da bi jaka institucionalna potražnja već mogla biti prisutna.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.