solana

Aktivnost Solane preokreće Ethereum usred ludosti za memecoinima

Aktivnost mreže Solana nadmašila je Ethereum tokom vikenda usred borbe za memecoine bazirane na Solani – zbog čega je mreža imala poteškoća da održi korak.

Dana 16. marta, Solanin ukupni obim trgovanja skočio je iznad Ethereumovog, dostigavši 3,52 milijarde dolara i nadmašivši dnevni obim na Ethereum mreži za više od 1,1 milijardu dolara, po DefiLlami.

solana1
Solana je 15. marta dostigla novi rekord od 3,79 milijardi dolara u prometu. Izvor: DefiLlama

Međutim, Solanina mreža se borila da održi korak s prilivom aktivnosti, s mnogim korisnicima širom X koji su se žalili na česte slučajeve neuspjelih ili propuštenih transakcija.

Prema podacima Solaninog validatora, koje je citirao pseudonimni korisnik “Dagnum” na X, Solanino vrijeme pinga je trajalo između 20 i 40 sekundi u 20:00 UTC 16. marta, što je rezultiralo s približno 50% neuspjelih transakcija za oko 20 minuta.

solana2
Zagušenja na mreži Solana takođe su dostigla nove maksimume. Izvor: @Dagnum_PI na X

Ogroman porast aktivnosti Solanine mreže bio je vođen prevelikim apetitom za novim memecoinima. Dana 14. marta, degens je počeo da se nagomilava u novi memecoin pod nazivom Book of Meme (BOME), koji se popeo sa skoro nule na tržišnu kapitalizaciju od 1,45 milijardi dolara za samo 56 sati.

Još jedan memecoin nazvan Nap (NAP) takođe je privukao značajnu pažnju trgovaca, popevši se sa tržišne kapitalizacije od oko 20 miliona dolara na preko 330 miliona dolara za manje od 18 sati.

Cijena Solane je takođe porasla uporedo sa ogromnim porastom mrežne aktivnosti, pri čemu se SOL trenutno trguje na oko 184 dolara, što je povećanje od 7,6% u prošloj sedmici i 38,4% u posljednjem mjesecu, prema podacima CoinGecko.
Solanini nedavni dobici su takođe omogućili da novčić prestigne Binanceov BNB i postane četvrta najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji sa 88,5 milijardi dolara.

solana3
Solanina tržišna kapitalizacija takođe je zabilježila novi rekord svih vremena. Izvor: CoinGecko

Zbog ukupnog povećanja ukupne ponude Solana tokena, tržišna kapitalizacija mreže je trenutno skoro 12 milijardi dolara iznad nekadašnje najveće tržišne kapitalizacije od 76,5 milijardi dolara – koju je dostigla 7. novembra 2021.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.