braca

Američka braća uhapšena zbog krađe 25 miliona dolara u kriptu za samo 12 sekundi

Dva brata koji su studirali na jednom od najprestižnijih univerziteta u SAD optužena su za krađu 25 miliona dolara (20 miliona funti) u kriptu i to za samo 12 sekundi.

Anton Peraire-Bueno, 24, i James Peraire-Bueno, 28, optuženi su za novčanu prevaru i pranje novca. Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je navodna pljačka prva te vrste. Tužioci takođe kažu da je ovaj dvojac, navodno školovan na Massachusetts Institute of Technology (MIT), to izveo u aprilu 2023.

“Braća Peraire-Bueno ukrala su 25 miliona dolara u kriptovaluti Ethereum kroz tehnološki sofisticiranu, najmoderniju šemu koju su planirali mjesecima i izvršili za nekoliko sekundi”, rekla je zamjenica državnog tužioca Lisa Monako. Ona je dodala da su agenti iz Uprave za prihode (IRS) odigrali ključnu ulogu u raskrinkavanju “prve takve vrste prevare i pranja novca”. Tužioci navode da su njih dvojica koristili visokospecijalizovane vještine koje su naučili na “jednom od najprestižnijih univerziteta na svijetu” kako bi iskoristili Ethereumov proces za validaciju transakcija. Braća su studirala matematiku i informatiku, prema optužnicama, i obojica su pohađali MIT. “Šemaproces za validaciju transakcija optuženih dovodi u pitanje sam integritet blockchaina”, rekao je američki tužilac Damian Williams u izjavi u srijedu, pozivajući se na javnu knjigu koja bilježi kripto plaćanja.

Braća su navodno krali od Ethereum trgovaca tako što su na prevaru dobili pristup privatnim transakcijama na čekanju, a zatim mijenjali transakcije kako bi dobili kriptovalutu svojih žrtava. Proces, za koji istražioci kažu da su ga nazvali “Exploit”, trajao je samo nekoliko sekundi.
Kada su se suočili s predstavnikom Ethereuma, zvaničnici kažu da su braća odbila vratiti sredstva i poduzela korake da operu i sakriju svoju ukradenu dobit.
Tužioci napominju da je ovo prvi put da je ovakav “novi” oblik prevare ikada podvrgnut krivičnim prijavama.
Svakom od njih prijeti kazna od preko 20 godina zatvora ako budu proglašeni krivima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.