etf

Ethereum ETF potvrđen? VanEck-ov spot Ether ETF na listi DTCC

 

VanEck-ov ETF trenutno je označen kao neaktivan na web stranici DTCC, što znači da se ne može obraditi dok ne dobije potrebna regulatorna odobrenja.
Usred sve većih špekulacija o mogućem odobrenju promptnog fonda kojim se trguje na berzi (ETF) u Sjedinjenim Američkim Državama 23. maja, ETF globalnog investicionog menadžera VanEck-a je naveden od strane Depozitarnog trusta i kliringa (DTCC) pod oznakom „ETHV .”

DTCC je američki provajder infrastrukture finansijskog tržišta koji igračima na finansijskom tržištu nudi usluge kliringa, poravnanja i izvještavanja o transakcijama. Uvrštavanje na DTCC smatra se ključnim korakom prije konačnog odobrenja od strane američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC).

VanEckov ETF trenutno je označen kao neaktivan na web stranici DTCC, što znači da se ne može obraditi dok ne dobije potrebna regulatorna odobrenja. Međutim, VanEck nije prvi Ether ETF na listi DTCC-a. Franklin Templetonov spot ETH ETF je naveden na platformi još prije mjesec dana.

etf1
Izvor: DTCC

DTCC je rekao da ETF lista uključuje i aktivne ETF-ove koje DTCC može obraditi i ETF-ove koji još nisu aktivni i stoga ne mogu biti obrađeni. Drugi izvještaj sugerisao je da su zvaničnici SEC-a kontaktirali Nasdaq, Chicago Board Options Exchange i New York Stock Exchange kako bi ažurirali i promijenili postojeće spot Ether ETF aplikacije. Nagađa se da je značajna promjena u stavu SEC-a tokom protekle sedmice povezana s Bijelom kućom.

Kripto advokat Jake Chervinsky napomenuo je u postu na X da je politika vođena politikom i mjesecima kripto pobjeđuje u političkoj bitci. Takođe je špekulisao da je prihvaćanje kriptovalute od strane bivšeg predsjednika Donalda Trumpa natjeralo administraciju predsjednika Joea Bidena da promijeni svoju politiku.

etf2
Izvor: Bloomberg

SEC je prvo zatražio od finansijskih menadžera da izmijene i ponove svoje prijave 19b-4 na njihovim predloženim Ether ETF-ovima. Neki analitičari su ovaj potez vidjeli kao pozitivan znak, smanjivši potencijalnu šansu za odobrenje sa 25% na 75%.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.