tramp

Tramp podržao razvoj kripto valuta

U najnovijem zapletu borbe za mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kandidat Tramp je otvoreno podržao razvoj kripto valuta. Promovišući svoj token pred publikom kripto entuzijasta, jasno se opredijelio da će podržati kripto valute ako bude izabran za lidera Amerike u novembru.

U prvom mandatu je bio sumnjičav prema ovoj tehnologiji. Ali kao i svaki prevrtljivi političar sada koristi kripto podršku protiv predsjednika Bajdena koji je nepovjerljiv prema valuti koja može da ugrozi dolar. Ovo je prvi put da kripto postaje politička tema na najvišem nivou. Jedan od dva glavna kandidata za najmoćniju političku funkciju na planeti je za Bitcoin. Forumi gore već par dana.

Lobisti već godinama obijaju vašingtonske pragove pokušavajući da približe kripto svijet zakonodavcima. Uspijesi su ograničeni jer je većina u kongresu generacijski bliža parnoj lokomotivi nego digitalnim valutama. Neznanje i strah su do sada limitirali upotrebu kripto valuta i zatezali zakone vezane za oblast. Tramp je našao svoju šansu da privuče glasače koji su mladi i tehnološki sofisticirani. Direktno im je poručio da glasaju za njega ili rizikuju da Bajden krene u kriminalizaciju industrije. Iako nisu sve demokrate protiv digitalnih valuta, namazani Tramp ih je sad stavio u poziciju jedni protiv drugih. On je kao napredan i podržava digitalnu revoluciju, a oni su nazadni i guše progres.

Industrija je imala svoje uspone i padove u poslednjih par godina. Nekoliko berzi je implodiralo. Sa druge strane Bitcoin, kao perjanica ove industrije je blizu svog istorijskog maksimuma.  Sada je jasno da su kripro valute tu i da je mala vjerovatnoća da će nestati. Obrisi regulative se još ne vide jer mnoge zemlje gledaju na ovu pojavu na različite načine. Od totalnog ignorisanja do totalne zabrane. Sprovođenje restriktivnih zakona se pokazalo kao teško jer u tom svijetu vlasnici su anonimni a transakcije ne podliježu otvorenim sistemima koje države kontrolišu. Tramp je otvorenom podrškom vjerovatno zadobio taj dio glasova iako je teško procijeniti ko tu sve spada.

Vivek Ramasvami, jedan od republikanskih kandidata za predsednika koga je Tramp lagano potukao, je all-in u kriptu. On je bivšem predsjedniku približio temu i šuška se da će biti mjesta za njega u drugoj administraciji. Sa svojih 38 godina on je duplo mlađi od Trampa i smatra da je finansijska budućnost vezana za digitalni format. Bivši predsjednik je objavio da ima skoro $3 miliona u kripto valutama, što je konkretna podrška tehnologiji kao i NFT koji je ponudio po $99 po komadu.

Takozvani Non-Fungible Token je vrsta digitalne imovine koja predstavlja vlasništvo ili dokaz autentičnosti jedinstvene aktive ili sadržaja, kao što su umjetnička dela, muzika, video snimci i drugo, koristeći tehnologiju blockchaina. Za razliku od kriptovaluta poput bitcoina ili ethereuma koje su fungibilne, što znači da je svaka jedinica ista kao i svaka druga, NFT-ovi su jedinstveni i ne mogu se razmenjivati jedan na jedan s drugim NFT-om. Ova jedinstvenost i sposobnost blockchaina da sigurno i decentralizovano vodi evidenciju omogućavaju kupovinu, prodaju i trgovinu NFT-ovima uz istovremeno osiguranje autentičnosti i istorije vlasništva predmeta. To je kao da imate originalnu sliku nekog umetnika i niko nikada ne može da reprodukuje istu.

Donald Tramp je promijenio mišljenje o kripto valutama. Kampanja će dalje politizovati temu kako se dan izbora bude približavao. Podjela na one za i one protiv može biti problem za kripto entuzijaste. Mnogi strahuju od kripto podjele jer ako Biden pobijedi biće primoran da bude oštriji prema daljoj digitalizaciji što bi nanijelo štetu ionako volatilnoj oblasti.

Danas je ipak sve politika. Politička klasa je sve razvedenija od glasača i koristi i najmanju raspravu da unese vještačke podjele među nama. Sama blockchain tehnologija je najveća prijetnja upravo ovoj klasi. U stanju je da vodi apsolutnu evidenciju svih njihovih poteza bez mogućnosti manipulacija i mijenjanja onoga što je već zapisano. Zamislite svijet gdje su političari natjerani na apsolutnu iskrenost: u poreskoj upravi, u obećanjima tokom kampanja, kao i dosljednosti politika koje vode.  U takvom svijetu ova klasa naših sugrađana bi najvjerovatnije nestala zauvijek. Kakav bi to raj bio.

Fejsbucenje

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.