gallery

NFT muzej kao najveća digitalna izložba umjetničkih djela u metaverzumu

Sa NFT umjetnicima koji su osvojili svijet, ima smisla da treba da imaju gdje da izlože svoje radove.
Nezamjenjivi tokeni (NFT) su u porastu, iznoseći na vidjelo najnoviju inovaciju na digitalnom kolekcionarskom tržištu. Zajedno sa ovom novom klasom imovine dolazi i nekoliko umjetnika, uključujući Mike Winkelmanna, čovjeka poznatijeg kao Beepl. Prije nego što je NFT stvoren, Mike Winkelmann je bio daleko od poznatog umjetnika. Sada, nakon što je prodao svoje umjetničko djelo za 69 miliona dolara, postao je jedan od najvrijednijih živih umjetnika današnjice. Stvar je u tome što je Mike samo jedan od umjetnika koji je iskoristio ovo novo poglavlje u istoriji umjetnosti, i daleko je od poslednjeg.

Ovi NFT-ovi postoje kao jedinstvene datoteke na blockchainu, sa detaljima o kreatoru koji su zauvijek upisani u digitalnu knjigu. Umjetnici obično imaju ograničenu mogućnost da prikažu svoja umjetnička djela, ograničavajući ova prelijepa umjetnička djela da ih vide oči nekolicine dok ne bude vrijeme za prodaju. Mnogi se slažu da bi originalna djela poput Mona Lize trebalo da vide mase. Imajući u vidu ovaj primjer, rješenje izgleda jednostavno. Kao što bi neko izlagao umjetnost u muzeju, ima smisla i da se digitalna umjetnost prikazuje na sličan način, u digitalnom muzeju.

Pixlr Genesis posluje pod Inmagine Group, poznatom po posjedovanju galerije slika 123RF.com i urednika fotografija Pixlr.com. Pixlr Genesis ima za cilj da postane najveći decentralizovani muzej umjetnosti u metaverzumu, zajedno sa obimnom kolekcijom ekskluzivnih NFT umjetnina. Zajedno, Pixlr Genesis ima za cilj da postane zajednica, mjesto gdje se umjetnici, kolekcionari i entuzijasti mogu okupiti. Kao novi ili osnaženi pokrovitelji umjetnosti, učesnici zajednice će postati ključni u kreiranju onoga što se može nazvati samo drugom renesansom.

„Pixlr-ova misija je da osnaži kreatore da naprave izuzetan sadržaj i podijele ga sa svijetom. NFT vidimo kao način za demokratizaciju vlasništva nad umjetnošću, kao i za uspostavljanje novih iskustava između kreatora, vlasnika i kolekcionara.”

U ambicioznom cilju, tim se pozicionira protiv najistaknutijih svjetskih umjetničkih kolekcija, uključujući MOMA, Louvr i Nacionalnu galeriju.

Moć kreatorima

Međutim, Pixlr Genesis ekosistem će uključivati više od izložbene vitrine; on će se oblikovati kao potpuno razvijen ekosistem, pomijerajući najnovije granice umjetnosti i intelektualne svojine (IP). Stoga će galija zasnovana na metaverzumu takođe biti praćena aukcijskom platformom i NFT alatima za kovanje.

Korisnici će dobiti pristup ovom ekosistemu držanjem sopstvenog dijela NFT umjetnina, koje zatim mogu da izlože ili drže dok koriste prednosti ekskluzivnih NFT alata i drugih sitnica, pogodnosti ekskluzivnih za članove zajednice. Vlasnici određenih umjetnosti takođe mogu dobiti priliku da se povežu sa kolegama kolekcionarima dok komuniciraju u metaverzumu Pixlr.

Tim je od tada najavio izdavanje 10.000 Pixlr Genesis NFT umjetničkih dijela, od kojih je svaki generisan pomoću platforme i alata za vještačku inteligenciju. Oni će uskoro biti stavljeni na raspolaganje zajednici na javnoj prodaji. Pored toga što će biti lijep za gledanje, svaki NFT će takođe djelovati kao ulaznica za buduće dropove, pravo ulaska u zajednicu i metod za zarađivanje ART tokena.

Sa samo 10.000 komada, slotovi postaju ograničeni, a zbog principa oskudice, vremenom će bivati sve vrijedniji.
Uzimanje stvari na digitalan način
Tim je od tada najavio da će prve propusnice za Pixlr Genesis NFT 2000 biti objavljene 1. decembra 2021. u 17:00 PST, 20:00 EST/ 2. decembra 2021, 12:00 UTC, 08:00 am. Javna prodaja će osloboditi sredstva počevši od 0,15 ETH, sa povećanjem cijena u svakoj od naredne četiri faze.

Kupovina umjetničkog dijela je više od vrijedne investicije; on je takođe predstavnik autoriteta koji odlučuje šta će biti izloženo u metaverzum muzeju i može predstavljati mogućnosti za korisnike da ulože svoje sekundarne tantijeme i usmjere pažnju zajednice tamo gdje smatraju da treba.

Vlasnici umjetničkih djela takođe mogu primijetiti da će 25% sekundarno generisanih tantijema zauvijek biti reinvestirano u potragu za novom umjetnošću i podršku novim umjetnicima, a možda će sljedeći Beepl biti baš među njima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.