bubble-bitcoin-ethereum

Da li pucanje Bitcoin i Ethereum balona samo naznačava novi vrhunac kripto tržišta?

Kripto tržišta opadaju, ali to ne znači da je vrijeme za prodaju.

Ključne tačke

– Bitcoin i Ethereum su dostigli novi vrhunac 10. novembra.
– Dvije najveće kriptovalute pokazale su se kao stvarna vrijednost, osim što su šeme za brzo bogaćenje.
– Dugoročna budućnost kriptovaluta je svjetlija nego ikad.

Nakon što su 10. novembra dostigle vrhunske vrijednosti svih vremena (All Time High), vodeće kriptovalute Bitcoin (BTC) i Ethereum (ETH) pale su za oko 15% u odnosu na svoj vrhunac.

U međuvremenu, Cardano (ADA) i Solana (SOL) su u padu od preko 20% u odnosu na svoj maksimum. Strahovi od predstojeće zime i rekonstrukcije od strane SAD i Kine mogu signalizirati kratkoročni vrhunac na tržištu. Evo šta da uradite ako ste zabrinuti zbog pada cijena kriptovaluta.

Bitcoin i Ethereum nisu balon

Davno su prošli dani kada su se Bitcoin i Ethereum nazivali ludošću. Da, mnogi sumnjaju i dalje, ali ne može se poreći da su Bitcoin i Ethereum mnogo etabliraniji nego što su bili.

Bitcoin obezbjeđuje depo vrijednosti i zaštitu od inflacije, posebno u zemljama koje nemaju stabilnu fiat valutu. Predstavljaju se novi finansijski proizvodi usredsređeni na Bitcoin. Bitcoin se čak čuva i u bilansima pojedinih kompanija. I što je najvažnije, Bitcoin je ostao bezbjedan i siguran čak i kada je usvajanje eksponencijalno raslo.

U međuvremenu, Ethereum je okosnica decentralizovanih finansija (DeFi). Rast novih aplikacija koje rade na Ethereum blok lancu proširuje značaj njegove mreže. Jedan od razloga zašto je Bitcoin toliko vrijedan je taj što ima vrhunsku ponudu od samo 21 milion novčića. Ethereum nema fiksno snabdjevanje, ali sagorijevanje novčića je uspješno održavalo oskudnu imovinu.

Ethereum namijerno spaljuju oni koji pokušavaju da ograniče njegovu ponudu, kao i u obimu transakcija za nezamjenjive tokene (NFT) na sajtovima kao što je OpenSea. Ne ulazeći previše u detalje, Ethereum je dokazao da je u stvari oskudan, što mu daje veću vrijednost i razlikuje ga od altcoina sa beskonačnim zalihama kao što su Dogecoin ili Shiba Inu.

Predstojeća nadogradnja Ethereum 2.0, koja se očekuje u prvoj polovini 2022. godine, će prebaciti Ethereum sa proof-of-work na proof of stake. U teoriji, tranzicija bi učinila Ethereum sigurnijim, bezbjednijim i skalabilnijim, a da ne spominjemo činjnicu da bi bio manje ekološki oporeziv. U metodi dokazu o ulogu, korisnici će potvrđivati transakcije na osnovu toga koliko novčića imaju, a ne korištenjem računarske snage kao što se radi u metodi, dokaz o radu.

Ono što odvaja Bitcoin i Ethereum od Altcoina

Neuporediva decentralizacija i bezbijednost Bitcoina čine ga ključnom osovinom na tržištu kriptovaluta, dok je Ethereum dobro zaokružen i uravnotežen – ponaša se kao pametni telefon koji ugošćuje inovativne projekte.

Prema CoinMarketCap-u, trenutno postoji preko 14.500 kriptovaluta. Mnogi od ovih projekata će se rasplamsati, propasti i mnogo ljudi će izgubiti novac. Ali važno je ne petljati modne trendove i marginalna tržišta u tezu ulaganja u Bitcoin i Ethereum.

Kako sada pristupiti tržištu

Bilo da ste novi na tržištu kriptovaluta ili se pitate kako da prilagodite svoju poziciju zbog pada cijena, najvažnije je da poštujete svoju ličnu toleranciju na rizik. Uprkos potencijalu, nema razloga da se pretjerano bavite kriptovalutama, posebno onim rizičnim, ako vam to ne odgovara. Ako vjerujete da smo u ranim fazama rasta kriptovaluta, onda bi usrednjavanje dolarskih troškova u Bitcoin i Ethereum tokom vremena trebalo da uradi trik. Ako želite da se izložite i drugim opcijama, onda je u redu dodati ime valute koja je ostvarila visok rast, a to je Solana.

Neki investitori koji nisu skloni riziku mogu čak otkriti da visoke kamatne stope koje nude stabilni novčići obezbjeđuju atraktivan tok prihoda.

Tržište kriptovaluta će sigurno proći kroz cikluse buma i kraha u doglednoj budućnosti. Ali ako mislite da putanja rasta ide ka gore, onda nema razloga za strah od kratkoročnog tržišnog vrhunca, sve dok je vaša investicija iznos koji možete sebi priuštiti da izgubite.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.