hes

Bitcoin rudar Riot Platforms izvještava o rekordnom neto prihodu od 211 miliona dolara u prvom kvartalu

 

Neto prihod Riota povećan je povećanjem cijene Bitcoina od 131% u odnosu na prethodnu godinu uprkos tome što je kriptovaluta postala teža i skuplja za rudarenje. Bitcoin Riot je iskopao 1.364 BTC tokom prvog kvartala, što je smanjenje od 36% u odnosu na prvi kvartal 2023. Njegov prosječni trošak za rudarenje 1 BTC bio je 23.000 dolara — 144% skuplji u odnosu na isto vrijeme prošle godine, za šta Riot kaže da je „primarno vođen povećanjem stope heširanja globalne mreže od 89%.

Riot je prošlog mjeseca najavio novo postrojenje na Korzikani u Teksasu za koje izvršni direktor Jason Les vjeruje da će postati najveći namjenski objekt za rudarenje Bitcoina na svijetu kada se u potpunosti razvije.

hes1
Riot-ov nerevidirani finansijski izvještaj za prvi kvartal 2024. Izvor: Riot Platforms

Rudarska kompanija je tvrdila da je na putu da poveća svoj kapacitet heš rate sa 12,4 eksahaša u sekundi (EH/s) na 31 EH/s prije kraja godine.

Predviđa se da će se njegov hash rate povećati na 41 EH/s kada se njegovo postrojenje na Korzikani u potpunosti pokrene 2025. godine, a Riot ima dugoročni cilj da dostigne 100 EH/s 2027. ili ubrzo nakon toga. Rudarska kompanija Riot Platforms izvijestila je o neto prihodu od 211,8 miliona dolara za Q1 2024 — rekord kompanije i povećanje od 1.000% u odnosu na isto vrijeme prošle godine — ali su promašene procjene prihoda analitičara.

hes2
Promjena Riotovog hash rate-a svake dvije godine po objektu. Izvor: Riot Platforms

Rezultati Riota za prvi kvartal objavljeni 1. maja pokazuju da je prihod od kopanja porastao za 55,4% u odnosu na prethodnu godinu na 74,6 miliona dolara, prvenstveno zbog povećanja cijene Bitcoina od 131%. Riot se trenutno može pohvaliti trećom najvećom stopom heširanja među rudarima, a zaostaje samo za konkurentima Marathon Digital i Core Scientific sa 24,7 EH/s i 16,9 EH/s, respektivno, prema Hashrate Indexu.

Cijena dionice Riota pala je 2,87 posto u odnosu na 1. maj na 9,82 dolara, ali je porasla za 1,1 posto u trgovanju nakon radnog vremena, prema Google Financeu.

Rudari bitcoina se prilagođavaju nakon što su nagrade za rudarenje blockchaina smanjene u događaju prepolovljenja 20. aprila sa 6,25 BTC na 3,125 BTC – potonji trenutno vrijedi oko 180,600 dolara.

Ukupni prihod kompanije iznosio je 79,3 miliona dolara, što je 14% manje od procjena istraživačke firme Zacks.

Rudar je rekao da je rast neto prihoda i prihoda od rudarenja djelimično usporen manjom proizvodnjom Bitcoina i višim troškovima rudarenja zbog povećanja poteškoća u mreži Bitcoina i stope heširanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.